HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Rendkívüli időpontban, reggel 7-kor tartottak kormányinfót – élőben követtük

Két hét szünet után először tartanak, de nem a megszokott délelőtti, kora délutáni időpontban.

Link másolása

Január 13-án tartott a magyar kormány utoljára kormányinfót, azóta, ha a korábban megszokott heti eseményeket tekintjük alapnak, két alkalom is elmaradt. Szerdán délután viszont bejelentették, hogy ma, 2022. február 3-án, csütörtökön megtartják a tájékoztatót,

ám nem a megszokott délelőtti vagy koradélutáni időpontban, hanem szokatlanul korán, reggel 7 órás kezdéssel.

Folyamatosan frissülő cikkünkben élőben követjük a rendkívüli időpontban tartott kormányinfó eseményeit.

8:29 - Vége a Kormányinfónak, Gulyás Gergelynek mennie kellett. Legközelebb azok kérdezhetnek először, akikre most nem jutott idő.

8:25 - A Fidesz február 12-én kapcsol rá a kampányra, onnantól kevesebb kormányülés is lesz.

"Márki-Zay általában össze-vissza beszél"

- magyarázta Gulyás arról, hogy miért nincs értelme az Orbán-Márki-Zay vitának.

8:20 - A vagyonnyilatkozat kapcsán Gulyás elmondta, hogy a valóságnak megfelelően kell kitölteni, és ha valaki nem így jár el, annak kell hogy legyen következménye. Jelenleg egyébként nincs semmilyen szabály arra, hogy szankcionálják a nem megfelelően kitöltött vagyonnyilatkozatokat.

8:17 - Gulyás szerint Rogán Antal néha kénytelen válaszolni újságírói kérdésekre, ilyen alkalmakkor lehet őt megkeresni.

8:13 - A Völner-ügy kapcsán már több kérdést feltettek Gulyásnak, de többször azt válaszolta, hogy erről Völnert kell megkérdezni. A 24.hu megkérdezte, hogy hogyan lehet Völner Pálnak kérdést feltenni, Gulyás szerint ebben nem ő az illetékes.

"Völnert, Rogánt és Nagyot kell megkeresni ezekkel az ügyekkel. Ez nem a Kormányinfó témája."

8:09 - Gulyás a Mandiner kérdésére elmondta, hogy bármilyen vizsgálati szervet szívesen látnak a választásra, az Ebeszt maguk hívták meg.

8:07 - Völnernek csak akkor kell lemondania, ha beigazolódnak az ellene felhozott vádak - mondta Gulyás. Arra nem volt hajlandó válaszolni, hogy szerinte a gyanú miatt le kell-e mondania.

8:04 - Gulyás Gergely elmondta, hogy ha az ő kabinetfőnökéről kiderülne, hogy segítséggel szerzett-e diplomát, akkor ő megkérdezné tőle, hogy igaz-e. Gulyás nem tudja, hogy Rogán megkérdezte-e ezt Nagy Ádámtól.

8:02 - Gulyás Gergely továbbra is kitart amellett, hogy a Völner-Schadl-ügy egyedi elkövetés, annak ellenére, hogy három minisztérium is érintett. A 444 megkérdezte, hogy az ügy miatt indul-e kormányzati belső vizsgálat. Gulyás szerint ilyen eljárásnak nincs alapja.

7:59 - A 444 kérdésére elmondta Gulyás, hogy a novemberi minisztériumi házkutatásokról egészen mostanáig nem is tudhatott, ugyanis a miniszterek titoktartást írtak alá. A miniszter elmondta, hogy iratokat néztek meg és másoltak le a rendőrök a házkutatás során, a Völner-ügy kapcsán.

Gulyás szerint nem baj, hogy nem szóltak az érintett miniszterek, hogy házkutatást tartottak a hivatalukban, a házkutatások idején ugyanis még nem volt politikai ügy.

7:53 - Gulyás elmondta, hogy tovább szeretnék bővíteni a családtámogatásokat. Jelenleg az a cél, hogy minél fiatalabban vállalnának gyereket a nők.

7:52 - A Magyar Nemzet szerint Márki-Zay hajmeresztő kijelentéseket tesz és társadalmi csoportokat sérteget. Gulyás szerint ezek helytelen dolgok. Azzal viszont egyetért, hogy az ellenzéki győzelem főnyeremény lenne Brüsszelnek.

7:50 - Magyarország ragaszkodik a NATO-tagsághoz. Oroszország átverve érzi magát, mert miután kivonultak Közép-Európából, az ottani országok nem maradtak függetlenek, hanem beléptek a NATO-ba. Oroszország nem szeretné, ha ez tovább folytatódna - mondta Gulyás.

7:47 - A kormány részéről nem indult vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám segítséggel szerzett jogi diplomát. Gulyás elmondta, hogy ezt a Pécsi Tudományegyetem vizsgálja, nem kormányzati kérdés. Azt sem vizsgálják, hogy Rogánnak van-e köze a Völner-ügy kapcsán kirobban korrupciós botrányhoz.

7:44 - Az RTL Hajnal Miklós diplomája kapcsán megkérdezte, hogy Gulyás mit szól ahhoz, hogy Kósa Lajos nyolc éven keresztül hazudott a diplomájáról, amit sosem szerzett meg. A miniszter azt válaszolta, hogy Kósa befejezte a tanulmányait, csak nem államvizsgázott, így ez még mindig jobb, mintha félbehagyta volna, ahogy Hajnal tette. A konklúzió az lett, hogy

Kósa "kisebbet lódított."

7:42 - Origo: az ellenzék arról beszél, hogy át kell alakítani a rezsicsökkentést. Erre Gulyás azt mondta, hogy az ellenzék megszűntetni akarja a rezsicsökkentést. Szóba került, hogy Hajnal Miklós indulhat-e a választáson azután, hogy közgazdásznak vallotta magát, diploma nélkül. Gulyás erről elmondta, hogy Hajnal Miklós most elsőéves az ELTE-n. Szerinte nehezen tudná befejezni a tanulmányait, ha kormányra kerülne az ellenzék, ezért Hajnal Miklós tanulmányai miatt jó lenne, ha ellenzékben maradnának.

7:37 - A Völner-Schadl-ügyről Gulyás elmondta, hogy a bíróságok függetlensége nagyon fontos, és ha ezt bármi fenyegeti, az ellen fel kell lépni.

7:36 - Mostantól a kórházak igazgatói döntenek arról, hogy milyen médiumokat engednek be.

7:35 - Nem hangzott el olyan a Putyin-Orbán találkozón, hogy Magyarország megvétózná az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat. Gulyás elmondta, hogy Magyarország nem szeretne háborút, és szeretnék, ha Ukrajna területi épsége megmaradna. Gulyás nem tud arról, hogy Amerika katonákat akar-e küldeni Magyarországra az orosz-ukrán konfliktus miatt.

7:30 - Az EMMI korábban azt mondta, hogy következményei lesznek a pedagógusok sztrájkjának. Gulyás elmondta, jogos, hogy a tanárok többet szeretnének keresni, de

szerinte a sztrájk törvénytelen volt, annak ellenére, hogy a bíróság első fokon törvényesnek ítélte a sztrájkot, ugyanis ez még nem jogerős.

A következményekről nem tárgyalt a kormány.

7:21 - Az Uniós szabályozás szerint 270 napig véd a második oltás, így Magyarországon is ez az elfogadott - mondta Gulyás az ATV kérdésére. A keleti vakcinák kapcsán elhangzott, hogy az államok egyénileg dönthetnek arról, hogy elfogadják-e ezeknek a védettségét. Addig nem lesz egységes elfogadás, amíg az Európai Gyógyszerügynökség nem fogadja el a Sinopharmot és a Szputnyik V-t. Gulyás elmondta, hogy nagyon igyekeztek elérni, hogy az Unió egységesen elfogadja a keleti vakcinákat.

Hozzátette, hogy örül, hogy az MSZP-s Ujhelyi István is dolgozik azon, hogy elfogadják a kínai és az orosz vakcinát.

7:19 - Gulyás az M1 kérdésére elmondta, hogy az orosz gázszállítás megbízható, a 9-10 milliárd köbméterből 5,5 tőlük jön Magyarországra.

7:18 - A viharkárokról is beszéltek a kormányülésen, különösen a fóliás zöldség- és gyümölcstermesztők érintettek. A kormány kompenzálja őket, valószínűleg több milliárd forintos kompenzációra lesz igény.

7:16 - "A baloldal elvette a 13. havi nyugdíjat, mi most vissza tudjuk adni" - mondta Gulyás a magyar gazdaság fejlődése kapcsán. Elmondta még, hogy csökkenteni fogják a költségvetési hiányt, ami jelenleg 5 százalék alatti.

7:13 - A kormányülésen szó volt Orbán oroszországi látogatásáról is. Magyarországon 9-10 milliárd köbméter gáz fogy évente. Oroszországgal most 2036-ig kötöttek szerződést gázra, 4-5 milliárd köbméterre. Gulyás azt is elmondta, hogy

"orosz gáz nélkül nincs rezsicsökkentés."

Az orosz-ukrán konfliktusról elhangzott, hogy Oroszország csak akkor érzi magát biztonságban, ha a szomszédai nem NATO-tagok.

7:10 - A kormányülésen megtárgyalták, hogy virológusok szerint az ötödik hullám csúcsán vagyunk. Szerintük gyorsabban lezajlik majd ez, mint a korábbi hullámok. Gulyás arról is beszámolt, hogy az egészségügyre nem helyeződött nagyobb nyomás, mint korábban. Továbbra is mindenkit oltásra bíztatnak, elérhetőek nyugati és keleti vakcinák is. Szentkirályi Alexandra tette hozzá, hogy a Pfizer Paxlovid nevű gyógyszeréből érkezik Magyarországra is.

7:04 - Gulyás Gergelynek sűrű a programja, ezért tartják ilyen korán a Kormányinfót. Fél kilenckor el is kell mennie.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: