HÍREK

Orbán: 9,5 millió adag omikron elleni vakcinát rendelt Magyarország

De csak 2022 végén, 2023-ban érkeznek - kérdés, akkor hol lesz már az omikron variáns.

Link másolása

13.10 Korábban a Magyar Orvosi Kamara azt közölte, nagyon nehezen telnek be a karácsonyi orvosi ügyeletek, mert ezek az ügyeleti órabérek alacsonyabbak, mint a sima órabérek. Az ezzel kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, nem igaz, hogy csökkentek az ügyeleti díjak. "A fizetésekhez képest persze igen, mert nagyot nőttek a bérek, a korábbi havi 5-600 ezres bérek helyett 1,5-2 millió orvosi fizetések vannak" - jegyezte meg.

Orbán Viktor annyit fűzött hozzá: arra kéri az orvosokat, vállalják el a karácsonyi ügyeleteket, tudja, hogy ez nehéz, de mégis ezt kéri. Hozzátette: nem szeretne szigorúbb eszközökhöz nyúlni ezzel kapcsolatban, az szeretné, ha ez önkéntes alapon maradna.

13.02 "Nincs szükség rá" - mondta Orbán, hogy miért nem rendelnek kínai és orosz vakcinákat. A kormányfő elmondta, mostantól csak nyugati vakcinát rendelnek, mert az ütemezett, kiszámítható beszerzés - fogalmazott.

12.40 A negyedik oltással kapcsolatban Orbán elmondta, nagyon bízik abban, hogy a harmadik oltás működni fog, mert az nem lenne jó, ha állandóan oltásra kellene járni. Ha negyedikért kell menni, az már neki is nehezen menne - jegyezte meg.

12.28 Az Index kérésére, miszerint mikor teszi közzé a Fidesz a választási jelölti listáját, úgy válaszolt, legkésőbb 50 nappal a választás előtt, de ehhez tudni kell a választás pontos dátumát, amit majd az államfő ír ki.

12.20 A Pestisrácok az Egyesült Államok 2022-es választásokba történő esetleges beavatkozását firtató kérdésére a miniszterelnök kifejette, nem tartja szerencsésnek azt a megfogalmazást, hogy a kormány "tart" valamitől, ugyanis "nem tartunk semmitől". Magyarország egy 1100 éves állam, és már sok mindent átélt - tette hozzá.

"Egyszerűen csak annyit mondok: Jön Gyuri bácsi, nem egyedül jön, hozza az összes haverját, mind itt lesznek"

- fogalmazott.

12.18 Orbán szerint nem szabad komolyan venni az ellenzéket, amikor arról beszél, hogy sima többséggel lehet alkotmányozni.

"Visszaadom a diplomámat, komolyan, ha ebből valami lesz"

- fogalmazott.

12.12 Orbán Viktor elmondta, helyesnek tartja, hogy a kormányzati szervek kihasználják a maximális válaszadási időt válaszadásra. Megérti a kórházakat is ebben a tekintetben, ahol inkább gyógyítani kell. A kérdésekre a Nemzeti Népegészségügyi Központ tud válaszolni, de ők meg óvatosak, hiszen nem akarnak hibás adatot kiadni, csak jól leellenőrzött adatokat, ez pedig gyakran sok időbe telik - mondta Orbán.

12.02 Karanténnal nem lehet megfogni ezt a vírust, csak oltással - fogalmazott Orbán arra a kérdésre, hogy várható-e szigorítás a szilveszteri időszakra. A kormányfő azt is elmondta, folyamatosan egyeztet az operatív törzzsel, és, ha beavatkozásra lenne szükség, megteszik.

"Január végére tervezzük, hogy a harmadik oltáshoz kötjük a védettségi igazolványok érvényességét"

- tette hozzá.

12.00 "Nagyra értékelem a főpolgármester bátorságát, mert és '96 óta dolgozom együtt Pintér Sándorral, de még a hangomat sem mertem felemelni a társaságában" - mondta Orbán arra a kérdésre, Karácsony Gergely valóban ordított-e a belügyminiszterrel a Városháza-ügyben indított nyomozás miatt.

11.51 "Nem állnak jól a csillagok" - fogalmazott Orbán az Unió bővítésével kapcsolatban. A kormányfő hozzátette, mindent megtesz, hogy rávegyük a tagállamokat, tovább kell bővíteni az EU-t.

11.47 Magyarország és Görögország között egy fekete lyuk van, a Balkánt integrálni és stabilizálni kell - mondta a miniszterelnök, aki szerint a Balkánt a szerbek és a bosnyákok nélkül nem lehet stabilizálni. "A Balkán kulcsa Szerbia, illetve a szerb nemzet" - fogalmazott Orbán.

11.43 A Ferihegyi repülőtérrel kapcsolatban Orbán elmondta, a pandémia és a zöldpolitika miatt bizonytalan a légiközlekedés jövője. A magyar állam pénzügyi biztonsága miatt az eredet ütemterv szerint csak később tudjuk majd visszavásárolni a repteret - fogalmazott a miniszterelnök.

11.33 A Telex kérdésére, miszerint hogyan változtatta meg az összesen 16, kormányfőként eltöltött év, Orbán azt válaszolta: "Abban reménykedem, mint mindenki, hogy javamra változom".

11.25 Mit szólt hozzá, hogy Áder testőreit is megcélozták a Pegazussal?

"Megkezdődött az ellenzéki kampány" - válaszolta Orbán, aki azt is elmondta, ha akar valamit, akkor megkérdezi Ádertől, és ez így van fordítva is. "És ebben jobban megbízom, mint bármilyen kütyüben" - jegyezte meg.

11.22 Arra a kérdésre, hogy milyen ellenfélnek tartja Márki-Zay Pétert, Orbán azt mondta, választási kérdésekkel egyelőre nem foglalkozik. De azt azért megjegyezte: szerinte az a kérdés, ki a főnök, ez pedig mindig a legerősebb párt vezetője.

"Amikor odaérünk a folyóhoz, át is megyünk a hídon" - mondta arra a kérdésre, hogy lesz-e miniszterelnök-jelölti vita 2022-ben.

11.20 Ki dobta be először Novák Katalin nevét? - kérdezte a Telex újságírója. Orbán elmondta, mindenki elmondta a véleményét, több név is felmerült, végül Novák Katalin mellett döntöttek.

11.15 A Financial Times kérdésére a kormányfő elmondta, a V4-ekkel és a lengyelekkel értünk egyet, de tartjuk magunkat a mérsékeltebb összeeurópai állásponthoz is. „Alkalmazkodunk és szövetségeseket keresünk” - fogalmazott. Orbán azt is hozzátette: a kormány igyekszik leválasztani az Oroszországhoz fűződő viszonyát az Ukrajnával való kapcsolatától.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk