HÍREK

Rendkívüli állapotot hirdettek, miután az oltásellenes kamionosok tüntetése megbénította Ottawát

A rendőrfőnök és a polgármester is belátta, hogy a kanadai főváros egymaga már nem képes elbírni a több ezer fősre nőtt tiltakozó tömeggel.

Link másolása

Rendkívüli állapotot hirdettek Kanada fővárosában vasárnap, mivel már több ezren tüntettek az utcán a koronavírus-korlátozások és a kötelező oltás ellen - írja a Guardian.

Először a kamionosok kezdtek demonstrálni, miután január közepén előírták számukra a Covid-oltást, ha az Egyesült Államokba, vagy onnan kellene árut szállítaniuk. A sofőrök tiltakozásához azóta sok, a járványügyi rendeletekkel egyet nem értő is csatlakozott, azt akarják elérni, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba. A kamionosok konvoja teljesen megbénította Ottawát, a lakóknak pedig elege van már a folyamatos dudálásból, a közlekedési fennakadásokból és az egyre erőszakosabb viselkedésből.

Mivel a tüntetők azzal fenyegettek, hogy addig nem távoznak az utakról, amíg a kormány vissza nem vonja a kötelező oltásról szóló rendelkezést, a fővárosnak lépnie kellett. A rendőrfőnök szerint ez már egy olyan ostrom, amivel nem tudnak mit kezdeni. Jim Watson, Ottawa polgármestere elmondta, azért hirdettek rendkívüli állapotot, mert a főváros már nem bír el egyedül a tiltakozókkal, kormányzati szintű támogatásra van szükségük.

A "szabadság konvoját" egyébként az amerikai szélsőjobb és számos republikánus politikus is támogatja, köztük Donald Trump volt elnök, aki szélsőbaloldali őrültnek nevezte a kanadai miniszterelnököt. Szerinte Justin Trudeau "őrült Covid-intézkedésekkel tette tönkre Kanadát".

"Manapság sajnos Kanada azt tapasztalja, hogy radikális amerikai politikus beleavatkoznak a kanadai belügyekbe. Trump és követői nemcsak az Egyesült Államokra, hanem minden demokráciára fenyegetést jelentenek"

- jelentette ki Bruce Heyman, aki Barack Obama elnöksége alatt az Egyesült Államok nagykövete volt Ottawában.

Azt is hangsúlyozta, hogy semmilyen körülmények között nem szabadna Amerikából finanszírozni bomlasztó tevékenységeket Kanadában. Ugyanis egyesek nemcsak szolidaritást vállalnak a kanadai tüntetőkkel, de anyagilag is támogatják őket, ezt pedig néhány magasrangú tisztségviselő sem ellenzi. Ken Paxon texasi főügyész például azt mondta, hogy a hazafias texasiak a kanadai kamionosok "méltó ügyére" adományoztak pénzt. De Ted Cruz texasi szenátor is kritizálta a kanadai kormányt, amelynek szerinte nincs joga rákényszeríteni a kamionosokat az oltásra.

"Egyes magas rangú amerikai politikusok számára a hazaszeretet azt jelenti, hogy tömeget toborozzanak, hogy ostrom alá vegyék egy G7-es ország fővárosát"

- véli Gerald Butts, Trudeau korábbi vezető tanácsadója.

A kanadai tüntetésekre a GoFundMe közösségi finanszírozási oldalon is gyűjtöttek adományokat, az oldal üzemeltetői azonban befagyasztották ezeket a gyűjtéseket, mert a szabályzatuk szerint náluk nem lehet jogellenes tevékenységet támogatni. Először azt közölték, hogy az eddig összegyűlt több millió dollárt vagy visszatérítik, vagy jótékonysági szervezeteknek adják, de miután több amerikai republikánus politikus is felhördült ezen, végül úgy döntöttek, hogy minden adományozónak visszaadják az általuk utalt összeget.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Novák Katalin kárpátaljai gyerekek és szüleik állampolgárságát vonta vissza
Például egy Kovácsrétről származó négyfős család is elveszítette magyar állampolgárságát.

Link másolása

Újabb kárpátaljai személyek magyar állampolgárságát vonta vissza Novák Katalin - szúrta ki a hétfő késő este megjelent Magyar Közlönyből a hvg.hu.

A határozat szerint

egy Kovácsrétről származó házaspár és 14 éves lányuk, illetve 10 éves fiuk, valamint egy szintén kárpátaljai apa, 21 éves lánya és 12 éves fia nem magyar állampolgár többé. Rajtuk kívül egy oroszországi, nevéből láthatóan valamelyik ottani muszlim népből származó 28 éves nő állampolgárságát is visszavonta az államfő.

A törvény szerint az állapolgárság visszavonható attól a személytől, aki azt a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A mostani határozatokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ellenjegyzésével adták ki.

Az utóbbi időben több határon túli magyar állampolgárságát is visszavonta a köztársasági elnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Orbán az olaszok elleni vereségről: „Nem volt szerencsénk”
A miniszterelnök a Facebook-oldalán reagált a hétfői Nemzetek Ligája-meccs eredményére.

Link másolása

Mint azt megírtuk, hétfőn este a magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra kikapott Olaszország legjobbjai ellen a Nemzetek Ligájában. Ezzel a csapat a csoportja második helyén végzett, mindössze egy ponttal lemaradva az Európa-bajnok Olaszország mögött, de maga mögé utasítva Németországot és a győzelem nélkül zárt Angliát.

Orbán Viktor is nagyon várta az olaszok elleni meccset, kora este a Facebook-oldalán egy olyan kép jelent meg, amelyen egy szurkolói sállal a nyakában látható. "Hajrá magyarok! Mindent bele!" - írta a fotóhoz.

A mérkőzést követően is közzétett egy posztot a miniszterelnök, ebben ezt írta:

"Ma este nem volt szerencsénk".

A képen pedig az olvasható: "Mindörökké magyarok!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
A vasutasok arra kérik Orbán Viktort, hogy törölje el a 18 fokos rendeletet
Ha nem vonják vissza a rendeletet, akkor tömeges megbetegedésekkel kell számolni a vasutasok körében.

Link másolása

Embertelen és egészségtelen 18 fokra korlátozni a hőfokot a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint, ezért azt követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy alaposan értékelje át az állami intézményekben kötelezően bevezetett hőmérsékletről szóló rendeletét.

Közleményükben azt írják, hogy ahol a MÁV alkalmazottai nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának, a kellemetlenül hideg helyiségekben mostantól nem teszik vagy, ha mégis, akkor számolniuk kell a tömeges betegállománnyal a vasutasok körében.

„És gondoljunk azokra a vasutasokra is – folytatja az elnök – , akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz”

– sorolja az új hőmérsékleti korlátozással kapcsolatos súlyos aggályokat Meleg János, a VSZ elnöke. Szerinte az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül. Az elnök szerint az említett, már most „borítékolható” rengeteg betegállomány, nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatónak is végtelenül hátrányos lesz.

Emlékeztetett arra is, hogy a jogszabályi rendelkezés szerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A szakszervezet elnöke leszögezi, a 18 fokra korlátozott munkahelyi hőmérséklet e szabálynak nem felel meg.

A Vasutasok Szakszervezete ezért levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, sürgősen intézkedjen, kormánya vonja vissza a hőmérséklet-korlátozó, az állami munkahelyeken különösen szigorúan vett rendeletet, s a munkavállalók képviselőivel egyeztetve alakítsa ki az új, egészségre nem káros megoldást.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin pénteken jelentheti be a megszállt ukrán területek Oroszországhoz csatolását
Putyin pénteken tarthat beszédet a parlamentben ezzel kapcsolatban.

Link másolása

A brit védelmi minisztérium kedden közzétette hírszerzési jelentését, ami kimondottan a mai napon véget érő orosz népszavazással foglalkozik – írja a 24.hu.

Ebből kiderül, hogy Vlagyimir Putyin szeptember 30-án, vagyis pénteken mond majd beszédet az orosz parlament mindkét házában. Az orosz elnök ekkor fogja hivatalosan is bejelenteni a megszállt kelet-ukrajnai területek csatlakozását az Orosz Föderációhoz. A négy érintett területen jelenleg is zajló népszavazások a tervek szerint szeptember 27-én zárulnak le.

Az orosz vezetők minden bizonnyal abban reménykednek, hogy a győzelmi bejelentés a „különleges katonai hadművelet” igazolásául szolgál majd, amely képes megszilárdítani a fegyveres konfliktus hazai támogatását. Ezt a célt jó eséllyel aláássa, hogy egyre szélesebb körben vállnak ismertté az orosz hadsereg közelmúltbeli kudarcai, valamint a múlt héten bejelentett részleges mozgósítással kapcsolatos általános nyugtalanság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk