/hirek/rakkelto-meddoseget-okozo-vegyszer-gyomirtoszer-novenyvedoszer-glifozat-glyphosate/?pg=2
hirdetés

HÍREK

Rákkeltő lehet, meddőséget okozhat, lassan bomlik le - Magyarországon is múlik egy gyomirtó sorsa


Link másolása

hirdetés

Állítólag nem a rákkeltő hatás az egyetlen gond a glifozáttal.

Többek között a központi idegrendszer genetikai elváltozásait, a koponyát formáló sejtek pusztulását, az ízületek porcainak deformálódását okozhatja, és felelős lehet születési rendellenességekért is.

És még egy ellenérv szólhat a glifozát tartalmú gyomirtószerek ellen. A Népesedési Kerekasztal nevű magyar szervezet idén márciusban felhívást tett közzé. Ebben azt írják, hogy

a meddőség egyik oka a táplálékkal naponta magunkhoz vett vegyszerek, például a glifozát, illetve a mikotoxinok mennyisége.

A felhívásban az szerepel, hogy a termékenységcsökkenés és a mezőgazdasági vegyszerek használata közti összefüggést igazolták a férfiak és nők esetében is. A férfiak nemzőképessége 60 százalékkal csökkent az 1970-es évektől napjainkig, a nőknél egyre gyakoribb a PCOS és az endometriózis, a spontán vetélés, méhen belüli magzati halál és a koraszülés egy része is a vegyszerekkel van összefüggésben. Továbbá olyan mindenapos élelmiszerek tartalmaznak mikotoxinokat vagy glifozátot, mint a gabona, a tej vagy a hús.

„A fentiek miatt a Népesedési Kerekasztal azt kéri a Kormánytól, hogy a meddőség előfordulásának csökkentése és a népesség testi-lelki-szellemi egészségi állapotának javítása érdekében tegye meg a szakirodalom által javasolt megelőzést jelentő alábbi lépéseket: az ökológiai gazdálkodás előmozdítása, az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás terjesztése és támogatása, családok ösztönzése és támogatása a hazai ellenőrzött ökológiai termesztésből származó élelmiszerek fogyasztására, a közétkeztetésben is ezirányú támogatás alkalmazása, a hagyományos élelmiszer-gazdaság ilyen felfogású átalakítása a gazdálkodási agrotechnikában (a fajtáktól, talajtápanyagoktól a növényvédelmen át az élelmiszer-alapanyagok tárolásáig és feldolgozásáig) és a minőség-ellenőrzésben” - írja a Népesedési Kerekasztal.

A magyar szervezet azt is kéri, hogy szüntessék be a glifozát használatát.

A glifozátot 1974 óta használják világszerte azért, mert valóban hatékony gyomirtó. Korábban a glifozátról azt gondolták, vagy inkább az terjedt el róla, hogy viszonylag gyorsan, néhány év alatt lebomlik. Mára kiderült, hogy ez sajnos nem igaz. Egy holland kutató azt állítja, a Földet gyakorlatilag glifozátréteg veszi körül.

Az alábbi fotók Twitteren a glifozát használatának hatékonyságát (is) mutatják. Ezért is terjedt el a mezőgazdaságban.

Mint arról az Index már évekkel ezelőtt beszámolt,

egy magyar laboratórium eredményei is megerősítették azokat az európai tapasztalatokat, amelyek szerint a glifozát nevű gyomirtó annyira elterjedt a Földön, hogy ma már az egész felszínt beborítja.

„A Wessling Hungary Kft. a magyarországi biotermékekben gyakran a határérték felett mérte a gyomirtószert. A németországi kutatást megerősítve a hazai mérések is arról tesznek tanúbizonyságot, hogy a glifozát határozottan jelen van a hazai mezőgazdaságban, hiszen még a bioterményekben is a határérték fölötti szintet mutatta ki a laboratórium. Mindez annak ellenére van így, hogy hazánkban egyelőre tiltott a GM növények – közöttük a GM szója termesztése, amelyeknek közkedvelt növényvédőszere a korosodó gyomirtó.”

Bár akadnak szkeptikusok, akik szerint a glifozát-ügy túlzó, és a zöldek hisztije, illetve pánikkeltése, tény, hogy olyan emberek vizeletében is kimutatható a glifozát, akik nem a mezőgazdaságban dolgoznak, és nem érintkeznek semmilyen módon növényvédő-szerekkel. Az ő szervezetükbe valószínűleg az élelmiszerekkel került be a vegyszer. Erre több vizsgálat is született, legutóbb idén februárban tett közzé olyan fényképeket 20 francia aktivista, amelyen a vizeletükben kimutatható glifozát értéke volt feltüntetve.

Az EU-ban a glifozát soron következő felülvizsgálata 2019. december 15-én kezdődik, a döntést pedig legkésőbb 2022 decemberéig kell meghozni, amikor a glifozátra vonatkozó jelenlegi engedély lejár. Az EU tagállamok megegyeztek, hogy Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közösen felelnek a glifozát – növényvédő szer hatóanyag – következő értékeléséért.

Magyarországon is múlik tehát, hogy ez a szert továbbra is használhatják-e az Unióban.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk