hirdetés

Rákkeltő lehet a grill füstje – ráadásul még csak be sem kell lélegezni

A káros anyagok a bőrön át még intenzívebben kerülnek be a szervezetbe, állapította meg egy friss kutatás.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2018. május 30.

hirdetés

Kínai kutatók mutatták ki, hogy a grillezés során képződő füstben lévő rákkeltő anyagok a bőrön át bekerülve a szervezetbe is veszélyesek lehetnek – írta meg a Livescience.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy ezek az anyagok veszélyesek, de sokkal inkább úgy gondolták, hogy vagy belélegezve, vagy az elfogyasztott ételek útján, amelyekre szintén lerakódnak.

Az egyik kutató hozzáteszi: a ruházat sem véd teljesen biztosan attól, hogy a bőrön át káros anyagokat vegyünk fel. Akinek nagy mennyiségben kerülnek be a szervezetébe, annál jelentősen megnő rákhoz vezető bélelváltozások, illetve légzőszervi megbetegedések kockázata.

A tudóscsoport húsz olyan fiatal férfi vizeletmintáját vizsgálta meg, akik két és fél órán át grilleztek egy kínai városban. Előtte és utána is vettek tőlük mintát, valamint a levegőt is elemezték.

Az alanyok egyharmada nemcsak belélegezte a füstöt, de evett is a grillezett ételekből, egy másik harmaduk csak ott volt, de nem evett, a harmadik harmad pedig nem evett, és az arcán is maszkot viselt.

hirdetés

Az eredmények kiértékelése után így derült ki, hogy a bőrön át több káros anyagot vett fel a vizsgált emberek szervezete, mint belélegzés útján. Kimutatták továbbá, hogy tizenhatféle káros anyag a ruházatukon is lerakódott.

A kutatók ezért azt javasolják, hogy aki grillezik, utána mindenképp öltözzön át, a sütögetés során viselt ruháit pedig mossa ki.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk