HÍREK

Putyin dühös és frusztrált, emelheti a tétet – állítják amerikai hírszerző ügynökségek

A CIA igazgatója szerint az orosz elnök azt akarja, hogy csapatai őröljék fel az ukrán hadsereget, nem törődve a civil áldozatokkal.

Link másolása

Vlagyimir Putyin valószínűleg megduplázhatja a tétet az ukrajnai háborúban, mivel csapatai nem elégedettek a csaknem két hete tartó harcok eredményeivel - figyelmeztetnek amerikai hírszerző ügynökségek vezetői.

Minderről kedden számoltak be az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága előtt az éves meghallgatáson. Avril Haines, a Nemzeti Hírszerzés igazgatója azt mondta, az orosz invázió eddig a hírszerzés előzetes becsléseinek megfelelően haladt, ám a vártnál nagyobb ellenállásba ütköztek az ukránok részéről, és komoly katonai hiányosságokkal küzdenek.

Az azonban továbbra sem világos a hírszerzők számára, hogy Oroszország "maximalista" tervet fog-e követni Ukrajna egészének vagy nagy részének elfoglalására. Ebben az esetben ugyanis továbbra is jelentős és tartós ellenállásra számíthat az ukránoktól, akik már bizonyították rátermettségüket az orosz megszállókkal vívott eddigi harcok során.

Haines és négy másik hírszerzési vezető - a Védelmi Hírszerző Ügynökség igazgatója, Scott Berrier, a CIA igazgatója, William Burns, a Nemzetbiztonsági Ügynökség igazgatója, Paul Nakasone és az FBI igazgatója, Christopher Wray - előrejelzései eddig meglehetősen pontosnak bizonyultak az orosz-ukrán konfliktus elmélyülése óta. Haines például korábban azt mondta,

bár Putyin valószínűleg számított arra, hogy a nyugati országok pénzügyi szankciókat vezetnek be az orosz agresszió miatt, de valószínűleg alábecsülte a mértékét. Ahogy azt is, hogy a magánszektor nem állami szereplői is ilyen széles körben függesztik fel tevékenységüket Oroszországban.

Haines szerint viszont Putyint sem a gazdasági, sem a katonai kudarcok nem fogják elriasztani attól, hogy még jobban bedurvuljon annak érdekében, hogy lefegyverezhesse Ukrajnát és megakadályozza, hogy az ország csatlakozzon a NATO-hoz.

A védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője hétfőn azt mondta, Putyin már harcba küldte az elmúlt hónapokban Ukrajna határai körül felsorakoztatott csapatainak közel 100 százalékát. Megerősítette azokat a jelentéseket is, melyek szerint Oroszország aktívan toboroz szíriai harcosokat, hogy segítsék az inváziót.

Haines elmondása szerint az orosz elnök valószínűleg továbbra is bízik abban, hogy a hadserege képes legyőzni az ukrán erőket. Azt ugyanakkor "rendkívül szokatlannak" nevezte, hogy Putyin már nukleáris fenyegetéseket is tett. Amerikai tisztivselők szerint ezzel az elnök valószínűleg el akarta riasztani a Nyugatot attól, hogy további támogatást nyújton Ukrajnának. Haines arról is beszélt, hogy

Putyin sértve érezheti magát, amiért a nyugati országok nem adnak neki megfelelő tiszteletet, és úgy vélik, hogy ez egy olyan háború, amelynek elvesztését nem engedhetné meg magának.

Hozzátette, hogy a háború eseményeinek és költségeinek tükrében változhat, hogy az orosz vezető hajlandó-e győzelemként elkönyvelni az invázió kimenetelét.

A CIA igazgatója a törvényhozók előtt "egy elszigetelt és felháborodott elnökként" írta le Putyint, aki "elhatározta, hogy uralja és irányítja Ukrajnát", és "hosszú évek óta a sérelmei és az ambíciói gyúlékony kombinációjában őrlődik". Azt is mondta, hogy az orosz elnök tanácsadói köre egyre szűkebb, akik megkérdőjelezhetnék a döntéseit.

"Szerintem Putyin jelenleg dühös és frusztrált. Valószínűleg duplázza a tétet, és megpróbálja felőrölni az ukrán hadsereget, nem törődve a civil áldozatokkal"

- mondta Burns, hozzátéve, hogy ugyanakkor az elnöknek szembe kell néznie azzal, hogy továbbra sem lehet látni, hogyan fog ez sikerül neki, hiszen az orosz hadsereg továbbra is heves ukrán ellenállásba ütközik.

Úgy véli, Putyin nem számított arra, hogy az ukrán erők így kitartanak majd, mert Ukrajnát "gyengének és könnyen megfélemlíthetőnek" tartotta. Az európaiakat pedig "kockázatkerülőknek" hitte, és úgy gondolta, hogy a figyelmüket elterelik majd a franciaországi választások és az új német vezetés. Abban bízhatott, hogy országa gazdasága szankcióbiztos, mivel nagy devizatartalékokat halmozott fel. Biztos volt abban is, hogy korszerűsítette a hadseregét annyira, hogy gyors, döntő győzelmet arathasson minimális költséggel. Burns szerint azonban már most bebizonyosodott minden tekintetben, hogy Putyin tévedett.

Forrás: Politico

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Novák Katalin kárpátaljai gyerekek és szüleik állampolgárságát vonta vissza
Például egy Kovácsrétről származó négyfős család is elveszítette magyar állampolgárságát.

Link másolása

Újabb kárpátaljai személyek magyar állampolgárságát vonta vissza Novák Katalin - szúrta ki a hétfő késő este megjelent Magyar Közlönyből a hvg.hu.

A határozat szerint

egy Kovácsrétről származó házaspár és 14 éves lányuk, illetve 10 éves fiuk, valamint egy szintén kárpátaljai apa, 21 éves lánya és 12 éves fia nem magyar állampolgár többé. Rajtuk kívül egy oroszországi, nevéből láthatóan valamelyik ottani muszlim népből származó 28 éves nő állampolgárságát is visszavonta az államfő.

A törvény szerint az állapolgárság visszavonható attól a személytől, aki azt a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A mostani határozatokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ellenjegyzésével adták ki.

Az utóbbi időben több határon túli magyar állampolgárságát is visszavonta a köztársasági elnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Orbán az olaszok elleni vereségről: „Nem volt szerencsénk”
A miniszterelnök a Facebook-oldalán reagált a hétfői Nemzetek Ligája-meccs eredményére.

Link másolása

Mint azt megírtuk, hétfőn este a magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra kikapott Olaszország legjobbjai ellen a Nemzetek Ligájában. Ezzel a csapat a csoportja második helyén végzett, mindössze egy ponttal lemaradva az Európa-bajnok Olaszország mögött, de maga mögé utasítva Németországot és a győzelem nélkül zárt Angliát.

Orbán Viktor is nagyon várta az olaszok elleni meccset, kora este a Facebook-oldalán egy olyan kép jelent meg, amelyen egy szurkolói sállal a nyakában látható. "Hajrá magyarok! Mindent bele!" - írta a fotóhoz.

A mérkőzést követően is közzétett egy posztot a miniszterelnök, ebben ezt írta:

"Ma este nem volt szerencsénk".

A képen pedig az olvasható: "Mindörökké magyarok!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
A vasutasok arra kérik Orbán Viktort, hogy törölje el a 18 fokos rendeletet
Ha nem vonják vissza a rendeletet, akkor tömeges megbetegedésekkel kell számolni a vasutasok körében.

Link másolása

Embertelen és egészségtelen 18 fokra korlátozni a hőfokot a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint, ezért azt követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy alaposan értékelje át az állami intézményekben kötelezően bevezetett hőmérsékletről szóló rendeletét.

Közleményükben azt írják, hogy ahol a MÁV alkalmazottai nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának, a kellemetlenül hideg helyiségekben mostantól nem teszik vagy, ha mégis, akkor számolniuk kell a tömeges betegállománnyal a vasutasok körében.

„És gondoljunk azokra a vasutasokra is – folytatja az elnök – , akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz”

– sorolja az új hőmérsékleti korlátozással kapcsolatos súlyos aggályokat Meleg János, a VSZ elnöke. Szerinte az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül. Az elnök szerint az említett, már most „borítékolható” rengeteg betegállomány, nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatónak is végtelenül hátrányos lesz.

Emlékeztetett arra is, hogy a jogszabályi rendelkezés szerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A szakszervezet elnöke leszögezi, a 18 fokra korlátozott munkahelyi hőmérséklet e szabálynak nem felel meg.

A Vasutasok Szakszervezete ezért levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, sürgősen intézkedjen, kormánya vonja vissza a hőmérséklet-korlátozó, az állami munkahelyeken különösen szigorúan vett rendeletet, s a munkavállalók képviselőivel egyeztetve alakítsa ki az új, egészségre nem káros megoldást.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin pénteken jelentheti be a megszállt ukrán területek Oroszországhoz csatolását
Putyin pénteken tarthat beszédet a parlamentben ezzel kapcsolatban.

Link másolása

A brit védelmi minisztérium kedden közzétette hírszerzési jelentését, ami kimondottan a mai napon véget érő orosz népszavazással foglalkozik – írja a 24.hu.

Ebből kiderül, hogy Vlagyimir Putyin szeptember 30-án, vagyis pénteken mond majd beszédet az orosz parlament mindkét házában. Az orosz elnök ekkor fogja hivatalosan is bejelenteni a megszállt kelet-ukrajnai területek csatlakozását az Orosz Föderációhoz. A négy érintett területen jelenleg is zajló népszavazások a tervek szerint szeptember 27-én zárulnak le.

Az orosz vezetők minden bizonnyal abban reménykednek, hogy a győzelmi bejelentés a „különleges katonai hadművelet” igazolásául szolgál majd, amely képes megszilárdítani a fegyveres konfliktus hazai támogatását. Ezt a célt jó eséllyel aláássa, hogy egyre szélesebb körben vállnak ismertté az orosz hadsereg közelmúltbeli kudarcai, valamint a múlt héten bejelentett részleges mozgósítással kapcsolatos általános nyugtalanság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk