hirdetés

HÍREK

Pucérkampány – vásároljunk csomagolás és zacskómentesen!


Link másolása

hirdetés

Szóval úgy döntöttem, leszámolunk legalább a zacskókkal, úgyhogy be is szereztem többféle csini textilzsákot és szatyrot, és komolyan mondom, tök büszkén szoktam velük demózni, hogy én bizony ilyen ökotudatos nőszemély vagyok, vesszenek a nejlonok. A probléma csak az, hogy a családi munkamegosztás miatt én aztán hiába grasszálok szépen ezekkel a zacsikkal, ha főleg a férjem jár vásárolni. Na, ő aztán kemény dió, ha a műanyagok visszaszorításáról van szó, mert igazi macsóként abszolút nem hajlandó ilyen dizájnos textilszütyőkkel mutatkozni.

Odáig már eljutottunk, hogy nem vesz semmilyen szatyrot a vásárlás végén, hanem inkább kér egy dobozt a boltból, és abban hozza haza a cuccot. Ez mondjuk így tényleg elég férfias, nincs gond. Azt viszont nem bírom elérni, hogy a zöldséget meg pékárut ne tegye nejlonba: „Most mit vacakoljak vele darabonként? A boltoknak kéne ezt megoldani, nem nekem.”

„Egyedül kevés vagyok ahhoz, hogy változtassak – mondta 7,6 milliárd ember”

Arra aztán várhatunk, hogy boltok maguktól lépjenek… Tavaly ugyan a Greenpeace lebonyolított egy komoly zacskóellenes kampányt – már több mint 160 ezren írták alá a petíciójukat. Készült is egy jogszabálytervezet a nejlonzacsik ellen, de sajnos az „nem nyerte el a kormány tetszését”. Szerencsére EU-tagok vagyunk, ezért legalább 25 százalékkal nálunk is csökkenteni kell 2025-ig az egyszer használatos műanyagok mennyiségét.

De ezt leszámítva nagyon is úgy tűnik, ezen a téren felülről nem nagyon számíthatunk egyéb ukázra, hadd fulladjon bele az ország a műanyagba, nem gond, a gazdagéknál biztos lesz, aki összegyűjtse meg kiszűrje a vízből, a többi meg nem az ő gondjuk. Nincs más hátra, nekünk, kisembereknek kell valahogy hatást, változást elérnünk, különben a gyerekeinknek már nem az uzsonnás zacskója lesz műanyagból, hanem maga az uzsonnája.

A #pucérkampány

Szerencsére vannak köztünk hétköznapi hősök, például azok a hazai vállalkozó anyukák, akik már pár éve igyekeznek változtatni ezen a helyzeten. Nekik köszönhetően már jelentős a választék azokból a termékekből, amelyekkel kiválthatóak a gaz nejlonzacskók. A sok szelíd-szolid, visszafogott mompreneur között azonban van egy igazi harcos, aki nem elégszik meg azzal, hogy csak úgy szépen, mosolygósan kínálgassa fenntartható portékáját. Lay Boglárka ugyanis pontosan tudja, hogy itt a kedvesség már nem lesz elég, és sokkal komolyabb célokat tűzött ki maga elé, mint dizájnos ökozacskókat gyártani és eladni.

- Rendszeresen mondják nekem azt, hogy sokan félnek használni a textilzsákokat, mert a boltokban kifejezetten rossz szemmel néznek rájuk emiatt. Tipikus gond például, ha nem látszik át a zsák, és ki kell nyitni. Az egészet túl feltűnőnek és macerának élik meg, amivel nem illenek a „normális” vásárlók közé. Pedig csak abba kéne belegondolni, hogy összes műanyag, amit eddig az emberiség világszerte előállított, az még mindig itt van a nyakunkon, és még évszázadok múlva is itt lesz. Nem akarok nagy szavakat használni, de tényleg létfontosságú, hogy az egyszer használatos műanyagok visszaszorítása érdekében új rutinokat alakítsunk ki.

Boglárka épp ezért pár hete elindított egy szemléletformáló kampányt azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a vásárlóknak igenis lehetősége van arra, hogy az egyszer használatos nejlonzacskók helyett – akár otthonról hozott – környezetbarát eszközöket vegyenek igénybe a termékek csomagolásához, és hogy ebben semmi extra vagy kínos dolog nincs.

A kampányhoz eddig több mint hetven hazai kisvállalkozó, blogger és influencer csatlakozott. Ők együttesen folyamatosan demonstrálják a közösségi médiában, hogy minden apró lépés, apró változtatás számít.

Hiszen ha naponta csak egyetlen zacskóval kevesebbet viszünk haza, az egy embernél akkor is már évi 365 darabot jelent. Némi tudatossággal pedig tényleg jelentős hatást lehet már elérni.

- Ezek tényleg nem olyan nagy dolgok, hiszen pár évtizede még mindenki így járt boltba. Legyen nálunk mindig egy vászontáska, írjunk bevásárlólistát, tervezetten vásároljunk, kerüljük az előrecsomagolt termékeket, mérjük fel, melyik közeli boltban mit tudunk „pucéran”, azaz műanyag csomagolás nélkül beszerezni – tanácsolja Boglárka.

 

Lassan a boltokban is zöldre váltanak

Megkérdeztük a nagy áruházláncokat is, milyen lehetőségeket biztosítanak az alternatív, környezetbarát csomagolás használatára, és hogyan bátorítják a vevőket a „zöld” vásárlásra. Érdemi választ nem kaptunk, viszont többen kiadtak gyorsan egy-egy közleményt, amely arról szól, milyen intézkedéseket terveznek ezen a téren.

A Tesco és az Auchan válaszra sem méltatott, a SPAR sem, de az pont egy hete jelentette be, hogy a szegedi, győri, és tatabányai áruházaiban bevezeti az újrahasználható zöldség- és gyümölcstároló tasakokat. A kezdeményezés szuper, bár kicsit ront a képen, hogy a kihelyezett, valóban olcsó zacskók a címkéjük szerint sajnos 100%-ban műanyagból készülnek.

Az Aldi és Lidl ezzel szemben azt írta, hogy 2025-re a saját márkás termékek esetében 100%-ban újrahasznosítható csomagolóanyagot fognak használni, de összességében is jelentősen csökkentik majd a műanyag felhasználását. Az utóbbi azt is kiemelte, hogy semmi kifogása az ellen, ha a vásárlók textil vagy tüll szatyrot használnak a vásárlás során a környezettudatosság jegyében, így járulva hozzá a műanyag-felhasználás csökkentéséhez.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
Cenzúrázott vizsgálati anyagot kapott Eszenyi-ügyben Lengyel Tamás a fővárostól
A dokumentumokban éppen azokat a részeket takarták ki, amik a vizsgálat lényegi részét érintik, így ráadásul több bekezdésnek sincs semmi értelme.

Link másolása

hirdetés

Eszenyi Enikő a Vígszínház igazgatója volt, és abba bukott bele, hogy több tucat színésze hatalommal való visszaéléssel, verbális erőszakkal és agresszív vezetői kommunikációval vádolta.

A főváros vizsgálatot rendelt el korábban az ügyben, de hiába született eredmény, Gy. Németh Erzsébet kultúráért felelős főpolgármester-helyettes szerint, mivel senki sem vállalta névvel a véleményét, ezért nem tudják a vizsgálat egy részét nyilvánosságra hozni.

Azonban többen, köztük Molnár Áron, Lengyel Tamás, Péter Kata, Telekes Péter, Herczeg Adrienn és Mészáros Máté is arról beszélt, hogy egyáltalán nem kértek névtelenséget, és szeretnék végre megismerni a vizsgálat eredményét.

Lengyel Tamás színész ráadásul kirakta a Facebook-oldalára azokat a vizsgálati dokumentumokat, amelyeket közérdekű adatigényléssel volt kénytelen kikérni a fővárostól, mert amúgy nem adták ki.

A dokumentumokban éppen azokat a részeket takarták ki, amik a vizsgálat lényegi részét érintik, így ráadásul több bekezdésnek sincs semmi értelme.

hirdetés

Ezt írja Lengyel:

"A panaszosok a mai napig nem ismerhették meg a vizsgálóbizottság álláspontját. A főváros nem hajlandó elárulni, milyen megállapításra jutott az ügyben, a megküldött jelentésből pedig az érdemi részeket személyiségi jogokra hivatkozva kisatírozza"

Lengyel amúgy a posztban Járai Máté bejegyzésére reagál:

A színész az Instagramján posztolt egy közös képet Eszenyi Enikővel (a kecskeméti színházban dolgoztak együtt a Cirkuszhercegnőn) ezzel a szöveggel: „Szabad-e szeretni Eszenyi Enikőt? Szabad-e fontosnak tartani a Vele közös munkát? Szabad-e azt éreznem, hogy szerencsés vagyok, hogy megadta az élet, hogy dolgozhattam Vele? Szabad-e mondani, hogy sokat tanultam Tőle?”.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
-15 fok is lehet a jövő héten, napközben is fagypont körül alakul a hőmérséklet
Csütörtökön hajnalban lesz a leghidegebb: általában mínusz 9 és mínusz 3 fok közötti értéket, de a hóval borított tájakon, valamint a szélcsendes fagyzugokban akár mínusz 15 fokot is mérhetnek.

Link másolása

hirdetés

A jövő héten is marad a hideg idő, többfelé napközben is fagypont körül alakul a hőmérséklet, és helyenként, a hóval borított tájakon mínusz 10 Celsius-foknál is hidegebb lesz - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Hétfőn elsősorban a nap első felében fordulhat elő gyenge, vegyes halmazállapotú csapadék a nyugati vidékeken. Az északi, északkeleti megyékben kevesebb felhőre, többórás napsütésre lehet számítani, és a nap folyamán az északnyugati tájakon is szakadozik, csökken a felhőzet. Az ország déli felén viszont jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. Nagyobb területen megélénkül, elsősorban a Nyugat-Dunántúlon és a Bodrogközben megerősödik a szél. A keleti tájakon néhol hordhatja is a havat a szél.

A leghidegebb órákban mínusz 8 és 0 fok közötti, de a kevésbé felhős, hófödte tájakon mínusz 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Délután jellemzően plusz 1 és 5 fok között alakul a hőmérséklet, de északon, északkeleten ennél melegebb is lehet.

Kedden és szerdán általában több órára kisüt a nap. Nem valószínű csapadék. Sokfelé élénk, a Nyugat-Dunántúlon és keleten erős széllökések is lehetnek. Kedd hajnalban jellemzően mínusz 7 és mínusz 1 fok alakul a hőmérséklet, de a havas, illetve a szélvédett helyeken mínusz 10 foknál hidegebb lehet. Kora délután mínusz 1 és plusz 4 fok közötti értékek várhatók. Szerdán a minimumhőmérséklet általában mínusz 9 és mínusz 4 fok között alakul, de a hóval borított, illetve a szélcsendes helyeken akár mínusz 10 fok is lehet. A maximumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 2 fok között valószínű.

Csütörtökön melegfront vonul át az ország felett. Több órára kisüt a nap, csapadék nem várható. A szél többfelé megélénkül, néhol megerősödik.

Hajnalban általában mínusz 9 és mínusz 3 fok közötti értéket, de a hóval borított tájakon, valamint a szélcsendes fagyzugokban akár mínusz 15 fokot is mérhetnek. Délután mínusz 2 és plusz 5 fok között alakul a hőmérséklet.

Pénteken hajnalban ködfoltok lehetnek. Napközben többórás napsütés várható, csapadék nélkül. Többfelé élénk, néhol erős lehet a szél. A hajnalban mínusz 10 és 0 fok közötti hőmérsékletről kora délutánra plusz 1 és 9 fok közé melegszik a levegő.

hirdetés

Szombaton és vasárnap hajnalban is lehetnek ködfoltok. Néhol kevésbé, másutt erősebben felhős lesz az ég. Szombaton előfordulhat kisebb vegyes halmazállapotú csapadék, vasárnap nem valószínű. Szombaton még helyenként megerősödhet a szél, vasárnap csak élénk légmozgás várható. Szombaton a minimumok mínusz 8 és plusz 2, a maximumok 0 és plusz 8 fok között alakulnak. Vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 8 és plusz 1, a legmagasabb hőmérséklet 0 és plusz 7 fok között várható - olvasható az előrejelzésben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
„Ez nem egy kövér macska, ekkora állatot én sem gyakran látok” – Szolnok és Újszász között látták a fekete párducot
Both Zoltán vadállatbefogónak szóltak az észlelésről ismerősei, akik videófelvételt is küldtek neki az esetről.

Link másolása

hirdetés

Both Zoltán a felvételeket látva azt mondta, nem egy jól meghízott macska kószál az Alföldön, hanem valóban egy párduc.

Szolnok és Újszász között, lakott területhez nagyon közel láthatták újra a fekete párducot, amit még december elején észleltek Kiskunhalas határában – írta a Blikk. Both Zoltán vadállatbefogónak szóltak, és videót is küldtek neki.

A lapnak Both azt mondta, hogy a most már majdnem egy hónapja Magyarországon kóborló állat nem, macska, hanem párduc. Ez a 100-150 méterről készült videó kétséget kétségtelenné teszi, hogy az. „Ez nem egy kövér macska, ekkora állatot én sem gyakran látok”.

A lap szerint rendőrök is a helyszínre érkeztek, és azt kéri a vadállatbefogó, ha valaki látja az állatot, azonnal hívja a 112-t.

Az állatot a kiskunhalasi észlelés után december 22-én Kecskeméten is látni vélték, azóta nem bukkant fel.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Magyar szemtanú a kazah helyzetről: „A sétálgatás nem nagyon működik, a mesterlövészek most is ott állnak fönt”
A magyarok akár már hétfőn elhagyhatják Kazahsztánt, Szijjártó Péter azt mondta, Kirgizisztán irányából fogják kimenteni a honfitársainkat.

Link másolása

hirdetés

Akár már holnap elhagyhatják Almatit, mondta el a kazah fővárosban rekedt egyik magyar az ATV Híradójának. Sebestyén Péter arról számolt be, hogy jelenleg is mesterlövészek vannak a városban, az alapvető élelmiszerekből lassan hiány lesz viszont.

„A sétálgatás nem nagyon működik, mindenki céltudatosan megy, és a lehető legrövidebb útszakaszon és legrövidebb időtartamban az utcára. A háztetőkön itt velünk szemben egyébként, ahol volt az interjú utáni másnap este egy támadás, amiben sajnos heten is meghaltak, folyamatosan mesterlövészek most is ott állnak fönt, azt láttam,”

mondta.

A Külügyminisztérium ígérete szerint, amint lehet, megindítják a magyarok evakuálását Almatiból. Jelenleg hét magyar várja a segítséget.

„Amint a biztonsági körülmények erre adottak lesznek, akkor mi is a magyar állampolgárok evakuálását minden bizonnyal Kirgizisztán irányából fogjuk megtenni Almatiból”

– mondta Szijjártó Péter.

A kazahsztáni zavargások mögött elsősorban belső feszültségek állhatnak. A tényleges hatalomgyakorlás a tét a jelenlegi elnök, Tokajev, illetve a csaknem harminc évig uralkodó Nazarbajev között.

hirdetés

„Hogyha a vezető klánok között a megegyezés továbbra is meglesz, akkor nem várható háború, hogyha azonban ez a három klán, vagy törzs, ugye zsüsznek hívjuk Kazahsztánban, nem tudnak megegyezni, akkor viszont akár polgárháború is kialakulhat az országban” – magyarázta Vasa László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

A két szomszédos nagyhatalom közül Kínának a stabilitás az érdeke, Oroszországnak pedig az, hogy minél közelebb tartsa az országot saját érdekszférájához.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: