HÍREK

Political Capital: Magyarországra is ömlik az orosz háborús propaganda

Több platformon is próbálják befolyásolni a magyar közvéleményt.

Link másolása

A Political Capital kutatóintézet egy részletes gyűjtéssel mutat rá, hogy az orosz dezinformációs kampány brutális méreteket öltött a magyarországi online térben – írja a Telex. Egy tudatos és szervezett stratégiát követnek, amellyel igyekeznek a magyar közvéleményt formálni az orosz-ukrán háború kapcsán. Ugyanis annak ellenére, hogy Oroszország tölti be az agresszor szerepét ebben a háborúban, minden elérhető eszközzel azt próbálják sugallni, hogy ennek az ellenkezője igaz.

Az egyik példa, hogy egy online kommunikációs kampányban olyan féligazságokat, illetve hazugságokat szajkóznak – számtalan platformon –, mint például hogy a zsidó származású ukrán elnök, Vologyimir Zselenszkij valójában náci. De ilyen az is, hogy a Majdan után népirtás zajlott Ukrajnában vagy hogy Ukrajna atomfegyvert akar.

Mindezekkel azt próbálják sulykolni, hogy valójában Oroszország az áldozat.

Ebben a kampányban az oroszok óriási segítséget kapnak a fideszes médiabirodalomtól. Ott van például Bende Balázs, aki az M1-en többek között arról beszélt, hogy az orosz lakosság háromnegyede támogatja Vlagyimir Putyin háborúját bár az adatokat semmivel sem támasztotta alá. Emellett a Híradó honlapján megjelent cikkekben nagyon sokáig nem háborúként vagy megszállásként hivatkoztak a konfliktusra, hanem az oroszok kifejezését átvéve, „különleges katonai hadműveletként”, amelyre az ukrán területeken élő oroszok védelmében van szükség.

A Political Capital kiemeli: vannak valódi tényeken alapuló, racionális tájékoztatás-részletek is.

„A kormányoldalon a jelen helyzetben egyre inkább az látszik, hogy létezik egy »központi«, nagyrészt Ukrajna mellett álló narratíva a politikai elit részéről, a tárgyilagos tájékoztatás is jelen van a kormánypárti médiában, míg a Kremlpárti, ukránellenes narratívák közvetítését »kiszervezik« Fidesz körül csoportosuló szakembereknek, véleményvezéreknek – aztán ezek a vélemények, elemzések tűnnek fel a kormányzati irányítású sajtó hasábjain. Ebben a tekintetben tehát a magyar kormánypárt hintapolitikája nem szűnt meg” – írják.

Azonban nem csak a kormányközeli médiafelületek és propagandisták képviselik az oroszbarát álláspontot, vannak magyar nyelvű, Kreml-párti platformok is.

Létezik például egy Orosz Hírek nevű, 80 ezer Facebook-követős portál – ez kezdte el itthon a leglendületesebben ömleszteni a Kreml narratíváját. Az egyik ilyen posztjuk önálló életre kelt: brutális mennyiségű megosztást és interakciót kapott. A posztban ugyanazt a narratívát ismétlik el, ami a kormánymédiában is gyakran visszatérő elem a háborúval kapcsolatban: az ukránok oroszok tízezreit lőtték halomra Donbasszban, 2014 óta folyamatosan ágyúzzák őket,

Oroszország valójában humanitárius segélyt nyújt a donbassziaknak, illetve Ukrajna nem hagyja a kárpátaljaiakat magyarul tanulni és beszélni. A poszt szövege azóta számtalan híroldal kommentszekciójában megjelent és több helyen is szerepel bejegyzésként. A posztolók elsősorban hamis profilok lehetnek – pár ismerőssel, profilkép nélkül, csak orosz propagandát megosztva.

A bejegyzés azóta a fél magyar Facebookot bejárta, és a rendszer annak ellenére sem tiltotta le, hogy álhíreket sorakoztat fel.

A lap rámutat, hogy később már olyan gyanúsan kommentelő profilok is feltűntek, akik egy az egyben kezdtek el fideszes közleményeket bemásolni a kommentfolyamokba. Ezzel pedig újra összeér az orosz és a magyar kormánypropaganda módszertana – ahogy azt 2018-as magyarországi választások előtt is tapasztalni lehetett a közösségi felületeken.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk