/hirek/peterfalvi-attila-vizsgalatot-indit-a-hetvegi-oltasi-kaosz-miatt/
hirdetés

HÍREK

Péterfalvi Attila vizsgálatot indít a hétvégi oltási káosz miatt

Panaszbeadvány érkezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének hivatalához.
hirdetés

Hétvégén mi is beszámoltunk arról, amit pénteken maga a miniszterelnök is elismert: gondok voltak a tömeges oltakozás adatbázisával, aminek köszönhetően le is kellett állítani az sms-ben behívott emberek oltását. Ettől függetlenül szombaton és vasárnap sokakat beoltottak az oltópontokon. Volt, hogy olyat is, aki nem is regisztrált előtte.

A történtek után egy magánszemély beadvánnyal fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz - közölte a Népszavával a hatóság elnöke. Péterfalvi Attila közölte:

A hírek alapján valószínűsíthető, hogy valamilyen hiba csúszott a rendszerbe.

Ugyanakkor a vizsgálat lezárásáig nem szeretne további nyilatkozatba bocsátkozni.

A kormány módosította a jogszabályt, az úgynevezett oltási igazolványban nem szerepel majd, hogy ki milyen vakcinát kap. Péterfalvi Attila közölte: a tervek szerint egy plasztikkártyáról van szó, amely jelen állás szerint valóban nem tartalmazza a vakcina típusát, ám az oltáskor kapott papírnak köszönhetően ezt szükség esetén mindenki igazolni tudja. Az adatvédelmi hatóság elnöke az oltási igazolványt is azon kérdések közé sorolta, amelyekről uniós szintű döntést kellene hozni.

hirdetés
Amíg viszont nincs uniós megállapodás, addig egyszerűen nincs mire hivatkozni, és azt sem lehet megmondani, hogy a magyar kormány által alkalmazott szabályoknak vannak-e hátrányos következményei.

Péterfalvi beszélt arról is, hogy az adatvédelmi hatóság elnökeként sem lenne ellenére, ha a kormány – amennyiben az emberek hajlandósága nem érné el a kellő mértéket – kötelezővé tenné az oltást Magyarországon.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk