HÍREK
A Rovatból
hirdetés

PDSZ: A pedagógusok saját számítógépén lévő tartalmakat is ellenőriznék a tankerületek

A szakszervezet szerint olyan megállapodást akarnak kötni a pedagógusokkal, amely engedélyt adna arra is, hogy belenézzenek a számítógépükbe.

Link másolása

Egy megállapodás értelmében a pedagógusok saját, magántulajdonú számítástechnikai eszközeibe is belenézhetnek majd a tankerületek - számolt be róla a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

A nedolgozzingyen.hu oldalukon írtak a megállapodástervezetről, amely elvileg a munkáltató által a munkavállaló részére átadott „információtechnológiai vagy számítástechnikai eszköz, rendszer” használatára vonatkozó általános szabályokat fektetné le,

csakhogy a PDSZ szerint olyan dolgokat tartalmaz, amelyek egyáltalán nem elvárhatók a munkavállalóktól, ráadásul jogszabály sem biztosít ilyen lehetőségeket, felhatalmazást a tankerületek számára.

A megállapodástervezet legmegdöbbentőbb pontja szerintük az, hogy a szöveg alapján "a munkáltató ellenőrzési joga kiterjed a foglalkoztatott saját számítástechnikai eszközére is, amennyiben a közalkalmazotti jogviszony teljesítése érdekében használja". Ez pedig azt jelenti, hogy a pedagógusokat nemcsak a munkáltatótól kapott, de a saját, magántulajdonú eszközein ellenőrizhetik.

Azt is részletesen ismertetik, hogy hogyan működik az ellenőrzés:

• csak a pedagógus tudtával, jelenlétével történhet

• a foglalkoztatotton kívül az adatvédelmi tisztviselő, az információbiztonságért felelős vezető, valamint az a vezető van jelen, akinek jelenlétét szükségesnek tartja a tankerületi igazgató

• magántartalmakat nem tekinthet meg a munkáltató, de ha a fájl elnevezéséből nem derül ki egyértelműen, hogy magáncélú a tartalma, akkor nincs kizárva, hogy belenézhetnek

• ha viszont kiderül, hogy a nem egyértelmű fájlelnevezés ellenére magáncélú a tartalom, akkor azonnal fel kell hagyni a megnyitott fájl ellenőrzésével

• viszont a munkáltató megnyittathatja a mappát a foglalkoztatottal még akkor is, ha az elnevezése magáncélú tartalomra utal annak ellenőrzése érdekében, hogy a magán- és munkahelyi tartalmak elkülönítéséről meggyőződjön.

A tervezet azt is kiköti, hogy a foglalkoztatott köteles tűzfalat és vírusirtót használni, melyek költségét magának kell állnia. Előírja azt is, hogy az oktatási dolgozó készítsen rendszeres mentést az adatokról, napi szinten.

A PDSZ felhívja az érintettek figyelmét, hogy nem kötelező aláírni ezt a megállapodást, még akkor sem, ha a munkáltatótól kapott számítógépet használja a pedagógus.

"Ez a megállapodás éppen azért jött létre, hogy mindezeket megtehesse a munkáltató – hiszen az érvényes jogszabályok nem adnak neki ilyen jogosítványokat, felhatalmazást"

- írják.

Ha valaki mégis úgy dönt, hogy aláírniá a megállapodást, a PDSZ jogásza ad tanácsokat arra, hogy mire figyeljen.

A szakszervezet szerint viszont az a legjobb, ha a pedagógusok nem adnak ilyen felhatalmazást a tankerületnek.

A megállapodástervezettel kapcsolatban megkerestük a Klebelsberg Központot, amely határozottan cáfolta a PDSZ állításait. Ezt írták:

"A PDSZ-nek most nem az álhírek gyártásával, hanem a pedagógusok szakmai támogatásával kellene foglalkoznia. Határozottan cáfoljuk a PDSZ állításait és az arról szóló híreket. Ezeknek ismételten az az egyetlen célja, hogy zavart keltsen a pedagógusok körében. Arra kérjük a PDSZ-t, hogy a jelenlegi súlyos járványhelyzetben ne a politikailag fűtött álhírek gyártásával és a zavarkeltéssel legyen elfoglalva, hanem ha tud, akkor esetleg szakmailag segítse a pedagógusok digitális munkavégzését. Sem az EMMI, sem a Klebelsberg Központ nem köt semmiféle, a pedagógusok saját informatikai eszközét érintő szerződéseket. A pedagógusok digitális munkavégzését informatikai eszközökkel, szakmai ajánlásokkal és ingyenes internettel segítik. A jogszabályban biztosított lehetőségével egyetlen tankerület informatikai biztonsági céllal, és nem más céllal kötött szerződést az otthoni munkavégzés kapcsán használt informatikai eszközre."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: