hirdetés

HÍREK

Pánikgombos mobilappal is riaszthatják majd a tanárok az iskolaőröket

Az új rendészek toborzása nemsokára beindul. Az őrök a rendőrséghez tartoznak majd.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 06.

hirdetés

Mint arról mi is hírt adtunk, döntött a parlament: szeptembertől iskolaőrök vigyázhatnak a biztonságra az iskolákban. Az őröknél lehet gázspray, rendőrbot és bilincs is, fegyver viszont nem, és ha kell, testi kényszert is alkalmazhatnak.

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre. A tagjai szeptember 1-től teljesíthetnek szolgálatot mintegy ötszáz állami köznevelési és szakképzési intézményben, ahol ezt az intézményvezetők kérik. Az iskolaőr csak az iskola területén intézkedhet, tanítási időben.

Az EMMI most egy mobil applikációt fejleszt, amellyel a tanárok egy pánikgombbal riaszthatják majd az iskolaőröket

- mondta Rétvári Bence a Híradó.hu szerint.

Az iskolai erőszak terén az ország északkeleti régiója magasabban reprezentált, mint a többi - mondta az oktatási államtitkár hétfőn a Kossuth Rádióban. Maruzsa Zoltán szerint az ország minden részében vannak olyan oktatási intézmények, ahol megalapozott az iskolaőrség bevezetése - írta az MTI.

hirdetés

Az iskolaőröket a rendőrség toborozza majd, de ez még nem kezdődött el, hiszen az erről szóló törvényt pénteken szavazta meg az Országgyűlés. Amint hatályba lép a jogszabály, kezdődhet a toborzás is, hogy augusztusban elindulhasson az iskolaőrök képzése is - mondta az államtitkár.

Az iskolaőrök nem az intézmények alkalmazásában állnak majd, hanem a rendőrséghez tartoznak,

és minden esetben együttműködési megállapodáshoz kötött a munkájuk.

Maruzsa kiemelte, hogy egyházi és magániskolákban egyelőre nem lesznek iskolaőrök, de ha később esetleg ezt kérik, akkor ott is lesz mód erre.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk