HÍREK

Országszerte megkezdődött a pedagógusok határozatlan idejű sztrájkja

A közoktatásban dolgozók többek között a versenyképes bérek, a súlyos tanárhiány megoldása, valamint a pedagógusok és a diákok terheinek csökkentése érdekében kezdtek munkabeszüntetésbe.

Link másolása

Szerda reggel országos méretű, határozatlan idejű sztrájkba kezdett számos iskola tanára, miután a kormány eddigi tárgyalásokon nem mutatkozott nyitottnak követeléseik teljesítésére, sőt legtöbbször egyszerű pártpolitikai mozgalomnak igyekezett beállítani a figyelmeztető sztrájkot és az elmúlt hetek munkabeszüntetéseit.

A sztrájk fő okait és követeléseit – többek között – a Tanítanék Mozgalom szedte össze Facebook-oldalán. Mint írják,

„a gyerekek túlterheltségén, a korszerűtlen és irdatlan mennyiségű tananyagon, az épületek, oktatási eszközök fizikai állapotán, és a tanári pálya presztízsén az elmúlt 12 év alatt nemhogy javítani nem sikerült, de ezek romlottak, és oda jutottunk, hogy egyre nagyobb a tanárhiány is”.

Megemlítik azt is, hogy az elmúlt években számtalanszor próbáltak jogszerűen megoldást találni a problémáikra, de cserébe a kormány „olyan feltételeket támasztott a sztrájk idejére, melyek az egyszerű napi gyakorlatban sem kivitelezhetők, s a tanároknak lényegében végig kell dolgozniuk a sztrájkjukat, csak a bérükről mondhatnak le az alatt. Tette ezt a kormány úgy, hogy a veszélyhelyzetben kapott felhatalmazásával visszaélt, hiszen jogerős bírósági határozat szól arról, hogy a járványhelyzet nem befolyásolja a pedagógusok sztrájkjogát”.

A tanárhiányról szólva a Tanítanék kiemeli: „a bérek, melyek nem csak nemzetközi összehasonlításban, de más hazai diplomások béréhez mérten sem voltak sosem magasak, a mostani infláció mellett sokak számára már a megélhetést is ellehetetlenítik. Egyre többen kénytelenek elhagyni a pályát, és a nyugdíjba vonulók számához viszonyítva nagyon kevesen jelentkeznek pedagógusképző felsőoktatási intézményekbe”.

„Azok a pedagógusok, akik a kiüresített sztrájkot nem tartják elegendőnek, helyette a polgári engedetlenség eszközével élve tegyék láthatóvá munkabeszüntetésüket ezen a napon, így álljanak ki sztrájkjogukért, munkakörülményeikért és egy jobb oktatási rendszerért”

– kérik, hozzátéve, hogy aki nem pedagógusként egyetért a követelésekkel és szimpatizál a munkabeszüntetésben részt vevőkkel, az egy kockás ing viselésével vagy kockás zászlók, szalagok kitűzésével tudja kifejezni szolidaritását a közoktatásban dolgozókkal.

A sztrájkkal egy időben „Diáktüntetés a tanárainkért” címmel tartanak ma rendezvényt a Kossuth téren 10 órától. Az eseményt az ADOM diákmozgalom és az aHang támogatja.

A sztrájkban és a polgári engedetlenségben részt vevő iskolák, oktatási intézmények listáját folyamatosan frissítjük.

(A listában szereplő oktatási intézményeken kívül is volt, ahol sztrájkoltak vagy részt vettek a polgári engedetlenségben a tantestület tagjai, ám ezt – különböző okokból – nem dokumentálták, illetve nem osztották meg a nyilvánossággal.)

Erkel Ferenc Általános Iskola (Budapest)

Hungária Általános Iskola és Kollégium (Budapest)

Kispesti Deák Ferenc Gimnázium (Budapest)

Kós Károly Általános Iskola (Budapest)

Pannónia Általános Iskola (Budapest)

Puskás Ferenc Általános Iskola (Budapest)

Arany János Általános (Szeged)

Deák Ferenc Gimnázium (Szeged)

PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája (Pécs)

PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumban (Pécs)

Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskolája (Szeged)

Szent László Gimnázium (Budapest – egész hetes sztrájk)

Leőwey Klára Gimnázium (Pécs – egész hetes sztrájk)

Radnóti Miklós Gimnázium (Szeged)

Baranya megye – kb. ezer sztrájkoló (a PSZ információja)

Győr-Moson-Sopron megye – közel az összes megyei iskola (a PSZ információja)

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium Szakképző Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Debrecen)

Pécsi óvodák

Szigetvári óvoda

Görgey utcai Óvoda (Debrecen)

Arany János Óvoda (Debrecen)

Ujhelyi Imre Általános Iskola (Mosonmagyaróvár)

Berzsenyi Dániel Gimnázium (Budapest)

Arany János Általános Iskola (Szeged)

Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (Budapest – szolidaritás)

Kölcsey Ferenc Gimnázium (Budapest)

Ajkai Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium (Ajka)

Teleki Blanka Általános Iskolában (Budapest)

Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium (Budapest)

Radnóti Miklós Gimnázium (Dunakeszi)

Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium (Budapest)

Lauder Javne Óvoda és Iskola (Budapest – szolidaritás)

Lovassy László Gimnázium (Veszprém)

Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium (Budapest)

Herman Ottó Gimnázium (Miskolc)

Budenz József Általános Iskola (Budapest)

Illyés Gyula Gimnázium (Budaörs)

Szent István Gimnázium (Budapest)

Dobó Katalin Gimnázium (Esztergom)

Városmajori Gimnázium (Budapest)

Fillér Utcai Általános Iskola (Budapest)

II. Rákóczi Ferenc Gimnázium (Budapest)

Madách Imre Gimnázium (Budapest)

Veres Pálné Gimnázium (Budapest)

Deák Ferenc Gimnázium (Budapest)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk