HÍREK

Katasztrofális csapást mérhet az ukrajnai háború az élelmszeriparra – „A kérdés csak az, mennyire lesz súlyos a válság”

A világ egyik legnagyobb műtrágyagyártó cégének vezetője szerint már most aggasztó a helyzet, és nem kérdés, hogy globális élelmiszerválság felé tartunk.

Link másolása

Az orosz-ukrán háború nagy csapást fog mérni a globális élelmiszerellátásra és az árakra - mondta a világ egyik legnagyobb műtrágyagyártó cége, a Yara International elnök-vezérigazgatója a BBC-nek.

A norvég vállalat több mint 60 országban működik, és jelentős mennyiségű alapvető alapanyagot vásárol Oroszországból. Mivel a nagykereskedelmi gázárak is megugrottak, így a műtrágyák ára is magasabb lett. Ez azonban még csak a kezdet a cégvezető szerint, aki még keményebb időszakra számít a közeljövőben.

"A dolgok óráról órára változnak. Már a háború előtt nehéz helyzetben voltunk, a mostani helyzet pedig további zavarokat okoz az ellátási láncban. Az északi féltekén már közeledünk az idei szezon legfontosabb szakaszához, amikor nagyon sok műtrágyát kell mozgatni, szóval valószínűleg erre is komoly hatással lesz"

- mondta Svein Tore Holsether.

A háború azért befolyásolja komolyan az élelmiszeripart, mert Oroszország és Ukrajna is a világ legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszertermelői közé tartozik. Oroszország ráadásul haalmas mennyiségben termel tápanyagot is, például hamuzsírt (kálium-karbonát) és foszfátot. Ezek a műtrágyák kulcsfontosságú összetevői, mert elősegítik a növények és termények növekedését. Holsether rámutatott, hogy a világ népességének fele a műtrágyák révén jut élelemhez. Ha egyes növények esetében nem alkalmaznak műtrágyát, a terméshozam 50 százalékkal csökken.

"Számomra tehát nem az a kérdés, hogy globális élelmszerválság felé tartunk-e, hanem az, hogy mennyire lesz súlyos ez a válság"

- mondta.

Bár cégét közvetlenül nem érintik az Oroszország elleni nyugati szankciók, de a háborús helyzet náluk is bevételkiesést okozott. Mivel a hajózásban is zavarok támadtak, a szállítások biztosítása is nehezebbé vált. A Yara ráadásul nemcsak a műtrágyához szükséges tápanyagokat szerzi be Oroszországtól, de a nitrogénműtrágya-előállításhoz szükséges földgázt is az oroszok biztosítják az európai üzemeiben. A vállalat tehát nagyban támaszkodik Oroszországra, mégis elítéli az ukrajnai inváziót. A vezérigazgató hangsúlyozta azt is, hogy a világnak hosszú távon csökkentenie kell az Oroszországtól való függését a globális élelmiszertermelésben.

Arra is rámutatott, hogy a növekvő népesség és a klímaváltozás már így is számos kihívást állított az élelmiszer-előállító rendszer számára, így szerinte a háború már "katasztrófa a katasztrófa tetején".

"Észben kell tartanunk, hogy az elmúlt két évben történtek miatt már 100 millióval többen fekszenek le mindennap éhesen. Az, hogy ennek tetejébe még jött a háború is, már nagyon aggasztó"

- fogalmazott Holsether.

Néhány órával a BBC-nek adott interjúja után az orosz kormány felszólította az oroszországi gyártókat, hogy állítsák le a műtrágyaexportot. Elemzők arra figyelmeztettek, hogy ez a lépés még magasabb költségeket és alacsonyabb terméshozamot jelent majd a gazdálkodóknak, ami pedig az élelmiszerárak további növekedését hozza magával.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Novák Katalin kárpátaljai gyerekek és szüleik állampolgárságát vonta vissza
Például egy Kovácsrétről származó négyfős család is elveszítette magyar állampolgárságát.

Link másolása

Újabb kárpátaljai személyek magyar állampolgárságát vonta vissza Novák Katalin - szúrta ki a hétfő késő este megjelent Magyar Közlönyből a hvg.hu.

A határozat szerint

egy Kovácsrétről származó házaspár és 14 éves lányuk, illetve 10 éves fiuk, valamint egy szintén kárpátaljai apa, 21 éves lánya és 12 éves fia nem magyar állampolgár többé. Rajtuk kívül egy oroszországi, nevéből láthatóan valamelyik ottani muszlim népből származó 28 éves nő állampolgárságát is visszavonta az államfő.

A törvény szerint az állapolgárság visszavonható attól a személytől, aki azt a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A mostani határozatokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ellenjegyzésével adták ki.

Az utóbbi időben több határon túli magyar állampolgárságát is visszavonta a köztársasági elnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Orbán az olaszok elleni vereségről: „Nem volt szerencsénk”
A miniszterelnök a Facebook-oldalán reagált a hétfői Nemzetek Ligája-meccs eredményére.

Link másolása

Mint azt megírtuk, hétfőn este a magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra kikapott Olaszország legjobbjai ellen a Nemzetek Ligájában. Ezzel a csapat a csoportja második helyén végzett, mindössze egy ponttal lemaradva az Európa-bajnok Olaszország mögött, de maga mögé utasítva Németországot és a győzelem nélkül zárt Angliát.

Orbán Viktor is nagyon várta az olaszok elleni meccset, kora este a Facebook-oldalán egy olyan kép jelent meg, amelyen egy szurkolói sállal a nyakában látható. "Hajrá magyarok! Mindent bele!" - írta a fotóhoz.

A mérkőzést követően is közzétett egy posztot a miniszterelnök, ebben ezt írta:

"Ma este nem volt szerencsénk".

A képen pedig az olvasható: "Mindörökké magyarok!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
A vasutasok arra kérik Orbán Viktort, hogy törölje el a 18 fokos rendeletet
Ha nem vonják vissza a rendeletet, akkor tömeges megbetegedésekkel kell számolni a vasutasok körében.

Link másolása

Embertelen és egészségtelen 18 fokra korlátozni a hőfokot a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint, ezért azt követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy alaposan értékelje át az állami intézményekben kötelezően bevezetett hőmérsékletről szóló rendeletét.

Közleményükben azt írják, hogy ahol a MÁV alkalmazottai nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának, a kellemetlenül hideg helyiségekben mostantól nem teszik vagy, ha mégis, akkor számolniuk kell a tömeges betegállománnyal a vasutasok körében.

„És gondoljunk azokra a vasutasokra is – folytatja az elnök – , akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz”

– sorolja az új hőmérsékleti korlátozással kapcsolatos súlyos aggályokat Meleg János, a VSZ elnöke. Szerinte az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül. Az elnök szerint az említett, már most „borítékolható” rengeteg betegállomány, nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatónak is végtelenül hátrányos lesz.

Emlékeztetett arra is, hogy a jogszabályi rendelkezés szerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A szakszervezet elnöke leszögezi, a 18 fokra korlátozott munkahelyi hőmérséklet e szabálynak nem felel meg.

A Vasutasok Szakszervezete ezért levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, sürgősen intézkedjen, kormánya vonja vissza a hőmérséklet-korlátozó, az állami munkahelyeken különösen szigorúan vett rendeletet, s a munkavállalók képviselőivel egyeztetve alakítsa ki az új, egészségre nem káros megoldást.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin pénteken jelentheti be a megszállt ukrán területek Oroszországhoz csatolását
Putyin pénteken tarthat beszédet a parlamentben ezzel kapcsolatban.

Link másolása

A brit védelmi minisztérium kedden közzétette hírszerzési jelentését, ami kimondottan a mai napon véget érő orosz népszavazással foglalkozik – írja a 24.hu.

Ebből kiderül, hogy Vlagyimir Putyin szeptember 30-án, vagyis pénteken mond majd beszédet az orosz parlament mindkét házában. Az orosz elnök ekkor fogja hivatalosan is bejelenteni a megszállt kelet-ukrajnai területek csatlakozását az Orosz Föderációhoz. A négy érintett területen jelenleg is zajló népszavazások a tervek szerint szeptember 27-én zárulnak le.

Az orosz vezetők minden bizonnyal abban reménykednek, hogy a győzelmi bejelentés a „különleges katonai hadművelet” igazolásául szolgál majd, amely képes megszilárdítani a fegyveres konfliktus hazai támogatását. Ezt a célt jó eséllyel aláássa, hogy egyre szélesebb körben vállnak ismertté az orosz hadsereg közelmúltbeli kudarcai, valamint a múlt héten bejelentett részleges mozgósítással kapcsolatos általános nyugtalanság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk