HÍREK

Óriási káosz alakult ki a Pfizer-oltás miatt: tömegek várnak a kórházaknál, az időpontfoglaló még mindig elérhetetlen

Rengetegen akarják beadatni maguknak a Pfizer vakcináját, miután Orbán Viktor közölte, hogy erre hetekig nem lesz lehetőség a 16-18 évesek oltása miatt. Időpontot viszont továbbra sem lehet foglalni, sokan pedig regisztráció nélkül is sorba állnak a védőoltásért.

Link másolása

Mint megírtuk, péntek reggel 8 órától a koronavírus elleni oltásra regisztráltak már a Pfizer-vakcinájára is foglalhatnak (azaz csak foglalhatnának) időpontot, de csak a mai napra. Ez ma reggel derült ki, és

rögtön olyan óriási lett az érdeklődés, hogy mire ténylegesen megnyílt volna a lehetőség, az online időpontfoglaló oldal már össze is omlott, reggel 7 óra óta elérhetetlen.

Ez azonban nem tántorítja el az embereket attól, hogy megrohamozzák a kórházi oltópontokat, noha elvben csak azok mehetnének oltásra, akik regisztráltak és időpontjuk is van.

A fővárosi Honvédkórháznál például már délelőtt hosszú sorok alakultak ki. A várakozók a helyszínen tartózkodó munkatársunk szerint türelmesek, bár a távolságot nem mindenki tartja be. Több száz méter hosszú lehetett a sor a fotósunk szerint.

Kollégánk kérdésére többen elmondták, hogy

nincs regisztrációjuk, csak úgy odamentek, hátha kaphatnak a Pfizer-vakcinából. Azért reménykednek, mert elterjedt a hír, hogy így is sorra kerülhetnek, és időpont sem kell.

Videó a hatalmas sorról:

A Telex szerint viszont előre engedik azokat, akiknek sikerült időpontot foglalniuk, ám ilyen alig van a sorban állók közül.

A kórház közben kiadott egy közleményt, amiben tájékoztatnak, hogy

"az újonnan érkezőket csak Astra Zeneca vagy Sinopharm oltóanyaggal tudják beoltani", mert a Pfizer már elfogyott.

A helyszínen készült fotóink:

A 11. kerületi Szent Imre Kórháznál is hasonló állapotok uralkodnak. A hvg.hu arról számolt be, hogy nagy a sor, de gyorsan halad. Egy ott lévő elmondása szerint fél 12 körül egy rendőr és egy katona végigment a soron, megszámolták, hányan vannak, majd szóltak, hogy többen már ne álljanak sorba, mert nagyjából annyi a kapacitás mára, amennyien már ott vannak.

Háromnegyed 12-kor hivatalosan is lezárták a sort, már nem lehet beállni. Mindenki kapott egy sorszámot, állítólag azok is, akiknek nem volt időpontjuk.

A Korányi kórháznál is óriási a sor. Egy újságíró a Twitteren azt írta, hogy nem kérnek regisztrációt, a várakozók sorszámot kapnak, és még ásványvizet is osztanak nekik. Azt is megtudta egy nővértől, hogy összesen 540 Pfizer-vakcinájuk volt a kezdéskor.

Az Uzsoki utcai kórháznál a hvg.hu egyik olvasója szerint délelőtt 11 körül 3-400 méteres sor állt, a tömeg pedig folyamatosan nő, percek alatt kb. 100 méterrel, de a sor viszonylag gyorsan halad. Állítólag ott mindenki megkaphatja a Pfizert, mert van elég az oltóanyagból, csak ki kell várni a sort. Ez persze gyorsan változhat a sor további növekedésével.

Ezzel ellentétben a Kútvölgyi kórháznál délelőtt csak azokat fogadták a hvg.hu szerint, akik tudtak időpontot foglalni.

De nem csak Budapesten, más nagyvárosok kórházi oltópontjain is óriási az érdeklődés a Pfizer-vakcina iránt.

Székesfehérváron késő délelőtt körülbelül

1000-1500 ember állt sorban

a Fehérvár Televízió tudósítása szerint. Az fmc.hu úgy tudja, hogy a Hunyadi utcai szakrendelő összes helyiségében oltanak délelőtt 10 óta, és hiába halad folyamatosan a sor, délelőtt nagyjából 1,5 óra volt a várakozási idő. Azt is írják, hogy nemcsak a kórháznál, de a környéken is olyan hatalmas a forgalom, hogy szinte lehetetlen parkolóhelyet találni arrafelé.

Cser-Palkovics András polgármester az alábbiakat közölte a helyzettel kapcsolatban: "Sajnos önkormányzatként nincs lehetőségünk befolyásolni az oltási program bármilyen elemét, de minden létező segítséget felajánlottunk a Kórháznak, valamint a sorban állók számára hamarosan vizet osztunk és mobilmosdókat állítunk fel a Városgondnokság segítségével. Reméljük, hogy a helyzet mielőbb megoldódik."

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontjánál is több száz méteresre duzzadt mostanra a sor, van, aki már kisszéket is vitt magával a Telex szerint. A katonák és rendőrök karszalagot és hozzájáruló nyilatkozatot osztogatnak a sorban állóknak – akinek jut, az biztosan kap oltást. Aki regisztráltként a kínai vakcinára vár, azt előreveszik.

Az egri Markhot Ferenc Kórháznál is több százan várakoznak a Telex beszámolója szerint. Ott is katonák irányítják az embereket, egyelőre senkit nem küldenek el, de azt nem tudják, jut-e majd mindenkinek a vágyott Pfizer-oltóanyagból.

Kora reggel érkezett a váratlan hír, hogy csak ma a Pfizer-vakcinájával való oltásra is lehet időpontot foglalni.

Elvileg 8-kor nyitották meg ezt a lehetőséget az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT), de akkorra már az online időpontfoglaló oldal összeomlott, így csak annak sikerült időpontot foglalni magának, aki nagyon korán kelt. Reggel 7 órakor már azt írta ki az oldal, hogy "A webhely nem érhető el", ez pedig azóta sem változott.

Az EESZT főoldala ekkor még bejött, az alábbi tájékoztatást adták:

"Az EESZT portálja jelenleg korlátozottan érhető el. A betegellátás menetét a fennakadás nem befolyásolja, a medikai rendszerek EESZT kapcsolata zavartalan. Amennyiben az EESZT portál szolgáltatásait kívánja igénybe venni, kérjük, látogasson vissza oldalunkra később. Kollégáink dolgoznak az elérhetőség visszaállításán. Megértését és türelmét köszönjük!"

Nem sokkal később viszont már azt se lehetett megnyitni, be sem tölt az oldal. A helyzet pedig reggel óta változatlan.

Az operatív törzs délelőtti sajtótájékoztatóján Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője azt mondta,

„terheléses támadás érte az informatikai rendszert, ezért leállt a lehetőség az oltásra való jelentkezésre".

Elmondása szerint a támadás a receptfelírás rendszerét is érintette, ezt már sikerült helyreállítani. Azonban az időpontfoglaláshoz szükséges informatikai alkalmazás helyreállításán még dolgoznak.

"A támadást felelőtlen emberek követték el. Ehhez hasonló támadások más országokban is előfordultak már"

- mondta a rendőr alezredes.

Vélhetően az is sokat hozzátett a kialakult helyzethez, hogy Orbán Viktor a reggeli rádióinterjújában azt mondta, hogy aki a Pfizer védőoltását szeretné beadatni magának, az még ma megteheti, utána viszont hetekig nem lesz rá lehetőség, mivel május 10-től elkezdik oltani a 16-18 éves fiatalokat, és mostantól nekik teszik félre a Pfizer oltóanyagát, mert ők csak ezt kaphatják.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Azért kell a magánorvosokat belekényszeríteni az állami ellátásba, hogy ne avuljon el a tudásuk – jelentette ki az államtitkár
Takács Péter élő Facebook-videóban egyeztetett az orvosi kamarával.

Link másolása

Élő Facebook-videóban közvetítette a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárával, Takács Péterrel folytatott egyeztetést a kormány által tervezett egészségügyi átalakításokról – számol be a Telex.

A két és fél órás megbeszélésen Takács többek között arról beszélt, nem cél az, hogy a csak magánorvosi praxisban dolgozó fogorvosokat, háziorvosokat és foglalkozás-egészségügyi orvosokat is arra kötelezzék, hogy a továbbképzésük gyakorlati részét valamelyik állami kórházban teljesítsék.

A többi csak magánpraxisban dolgozó szakorvosnak viszont az ötévente kötelező továbbképzés részeként átlagosan havi 20 órát kell valamelyik állami egészségügyi intézményben gyakorlatot teljesíteniük. Az államtitkár elmondta: ezek természetesen átlagos időtartamok, ezeket nem havonta, hanem egyben is lehet teljesíteni.

Mint elmondta: eddig gyakran bírálták a kormányt, hogy a magánegészségügy felé tereli az orvosokat. Szerinte a továbbképzési rendszer most a privát szektor orvosainak bevonásával javítja az állami ellátás színvonalát és a betegbiztonságot.

Vannak ugyanis sajnos olyan, kis magánrendelőkben dolgozó orvosok, akik nagyon szűk szakmai területen mozognak, és a tudásuk közben elavul.

Takács elmondta: az orvosi „tudásamortizáció” megakadályozására tanulmányozták az európai példákat. Németországban például az alapellátási ügyeletbe bármilyen orvos, akár egy nőgyógyász vagy egy laboráns is. bekényszeríthető, míg az angolszász és skandináv modellben bizonyos mennyiségű esetszám akkreditált elvégzését írják elő.

A Magyar Orvosi Kamara vezetői szerint a továbbképzés ürügyén való kényszerítés helyett jobb lenne igazi motivációval elérni az állami szektor erősítését.

A MOK vezetői bírálták azt is, hogy az orvosoknak a munkáltató a teljesítménytől függően 20 százalékkal csökkentheti vagy 40 százalékkal növelheti a bérét. Emlékeztettek: 2020-ban a Karmelitában a miniszterelnökkel abban egyeztek meg: minden orvosra egységes alapbéremelés vonatkozik, és ettől az elvtől nem akarnak eltérni.

Takács Péter szerint két év után be kellene látni, hogy bizonyos területeken nem működik a szocialista típusú, mindenkire egyformán érvényes béremelés, és ha van évi 350 milliárd forint a bérekre, akkor azt érdemes lenne a minőségi munka elismerésére fordítani.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Gyurcsány: „Mennyi a negyven, ha csak tizenöt a bér? Cserbenhagytak bennünket” – A savanyúkáposzta okán posztolt a volt miniszterlnök
Életképek Szántódról a volt kormányfő interpretálásában.

Link másolása

Ahogy azt az utóbbi időben megszokhattuk, kissé expresszionista, valamelyest költői stílusban nyilvánult meg közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök legújabb bejegyzése egyszerű életképnek indul, csak később bizonytalanodunk el, hogy vajon most is szabadvers formájában akarta-e kifejezni magvas gondolatait, vagy szimplán csak érzékletesen írta le mindennapi benyomásait.

A bejegyzés központi eleme ezúttal egy átlagos férfi és a savanyúkáposzta esete.

„Ősz, hosszú hajú férfi, lófarkot visel. Amolyan bohém, pesti ember benyomását kelti. Borostás. Sovány, karakteres arca van, inkább zöld szemekkel.

A hűtőpult mellett áll. Savanyú káposztát keres, három különböző csomag van. Más termelő, más ár. Felveszi, nézi az árat, visszarakja. Nézi a következőt. Semmi gesztus, hétköznapi, talán érzelemmentes az arc. Végül egyiket se rakja bele a kosarába. Elengedte. Nem lesz káposzta mostanában az asztalon”

– írja a Mindennapok Ismeretlen Hőséről a volt kormányfő, majd tanulságfélét igyekszik levonni:

„Elrabolták az országot. Metszően fájó élelmiszerinflációt hoztak a fejünkre. Mennyi a negyven, ha csak tizenöt a bér? Cserbenhagytak bennünket. Megöl bennünket a valóság. A semmi. Az élhetetlen élet. Kuszahaza. Lent szorít, fent csillagos ég.”

Közben arról is ír, hogy a hangosbemondónak folyamatosan vásárlásra kell buzdítania az embereket, állandóan a leárazásokat mondják be. „Te tetted!” – teszi hozzá, csak gyaníthatjuk, hogy Orbán Viktorra gondolva ezzel. Sorait pedig egy Szózat-átírással zárja:

„Aztán majd jönni fog, mert jönni kell. Egy jobb kor. Egy jobb élet. Volt már hasonló jajj, Vörösmarty jobban írta.

Drága a savanyú káposzta mostanában.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin legújabb háborús beszédén több orosz tábornok is elaludhatott
Az orosz elnök beszéde a szokásos panelekből épült fel: meg fogják nyerni a háborút, a Nyugat a hibás mindenért, az ukránok pedig a testvéreik.

Link másolása

Több orosz parancsnok is csukott szemmel hallgatta végig Vlagyimir Putyin legújabb háborús beszédét, írja a Metro. Az orosz elnök monológja alatt a Kreml fotósa több felvételt is készített a közönségről, melyeken jól láthatók az alvó, de legalábbis mélyen relaxáló tábornokok. Ezek közül az egyik felvételt a Twitterre is posztolta Anton Gerascsenko.

Az ukrán belügyminiszter tanácsadója a fotóhoz azt írta, hogy a katonai vezetők „nagy érdeklődéssel és figyelemmel” hallgatták az elnök szavait.

Putyin védelmi vezetőkhöz intézett tévébeszédében továbbra is a Nyugatot vádolta azzal, hogy Oroszország meggyengítése és feldarabolása a célja a szövetségeseknek. Az orosz elnök annak ellenére „testvéri” népnek nevezte az ukránokat, hogy a február óta kezdődött invázió során több tízezer embert ölhettek meg az oroszok, és milliók hagyták el otthonaikat.

„Kétségtelenül tragédia, ami történik, de nem a mi politikánk eredménye” – jelentette ki Vlagyimir Putyin, akinek nincs kétsége afelől, hogy a különleges katonai hadművelet során az oroszok el fogják érni céljaikat. Ugyanakkor leszögezte, hogy tanulniuk kell az Ukrajnában elkövetett hibákból. Egyúttal biztosította a hadsereget arról, hogy a pénz nem számít, és minden szükséges eszközt megkapnak a háború során. Putyin azt is bejelentette, hogy hamarosan elkészülnek az első „Satan II” hiperszónikus rakétákkal.

Szergej Sojgu is a nyugati országokat vádolta a konfliktus elhúzódásával. A védelmi miniszter javaslatot tett a kötelező katonai szolgálat jelenlegi 18-27-ről 21-30 éves korra módosítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Varga Judit: „A fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyermeket vállaló nők számára 30 évre emeljük”
Orbán Viktor az új intézkedést már szeptemberben említette.

Link másolása

Varga Judit igazságügy-miniszter rendkívüli bejelentést tett Facebook-oldalán.

„A fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyermeket vállaló nők számára 30 évre emeljük.”

Orbán Viktor még szeptemberben, a parlamentben beszélt arról, hogy decemberben a kormányzati intézkedések között lesz, hogy ha egy fiatal nő már elhagyja a 25. évét, de vállalja, hogy 30 éves koráig megszüli az első gyermekét, akkor addig továbbra is élvezheti az szja-mentességet - emlékeztet az ATV.

A miniszterelnök később a szerdai kormányinfón beszélt arról, hogy ha a kormány elfogadja, akkor az szja-mentesség 30 éves korig él majd a gyermeket vállaló nők számára.

Herczeg Mária, a MASZSZ nőtagozatának elnöke korábban az ATV egyik műsorában szkeptikusan vélekedett az intézkedésről, mivel szerinte amíg a munka világának szabályzói és maga a munka törvénykönyve nem fog garanciát adni a gyermeket vállaló családoknak, addig minden ilyen bejelentés „egy jó nagy propaganda”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk