HÍREK

Óriási káosz alakult ki a Pfizer-oltás miatt: tömegek várnak a kórházaknál, az időpontfoglaló még mindig elérhetetlen

Rengetegen akarják beadatni maguknak a Pfizer vakcináját, miután Orbán Viktor közölte, hogy erre hetekig nem lesz lehetőség a 16-18 évesek oltása miatt. Időpontot viszont továbbra sem lehet foglalni, sokan pedig regisztráció nélkül is sorba állnak a védőoltásért.

Link másolása

Mint megírtuk, péntek reggel 8 órától a koronavírus elleni oltásra regisztráltak már a Pfizer-vakcinájára is foglalhatnak (azaz csak foglalhatnának) időpontot, de csak a mai napra. Ez ma reggel derült ki, és

rögtön olyan óriási lett az érdeklődés, hogy mire ténylegesen megnyílt volna a lehetőség, az online időpontfoglaló oldal már össze is omlott, reggel 7 óra óta elérhetetlen.

Ez azonban nem tántorítja el az embereket attól, hogy megrohamozzák a kórházi oltópontokat, noha elvben csak azok mehetnének oltásra, akik regisztráltak és időpontjuk is van.

A fővárosi Honvédkórháznál például már délelőtt hosszú sorok alakultak ki. A várakozók a helyszínen tartózkodó munkatársunk szerint türelmesek, bár a távolságot nem mindenki tartja be. Több száz méter hosszú lehetett a sor a fotósunk szerint.

Kollégánk kérdésére többen elmondták, hogy

nincs regisztrációjuk, csak úgy odamentek, hátha kaphatnak a Pfizer-vakcinából. Azért reménykednek, mert elterjedt a hír, hogy így is sorra kerülhetnek, és időpont sem kell.

Videó a hatalmas sorról:

A Telex szerint viszont előre engedik azokat, akiknek sikerült időpontot foglalniuk, ám ilyen alig van a sorban állók közül.

A kórház közben kiadott egy közleményt, amiben tájékoztatnak, hogy

"az újonnan érkezőket csak Astra Zeneca vagy Sinopharm oltóanyaggal tudják beoltani", mert a Pfizer már elfogyott.

A helyszínen készült fotóink:

A 11. kerületi Szent Imre Kórháznál is hasonló állapotok uralkodnak. A hvg.hu arról számolt be, hogy nagy a sor, de gyorsan halad. Egy ott lévő elmondása szerint fél 12 körül egy rendőr és egy katona végigment a soron, megszámolták, hányan vannak, majd szóltak, hogy többen már ne álljanak sorba, mert nagyjából annyi a kapacitás mára, amennyien már ott vannak.

Háromnegyed 12-kor hivatalosan is lezárták a sort, már nem lehet beállni. Mindenki kapott egy sorszámot, állítólag azok is, akiknek nem volt időpontjuk.

A Korányi kórháznál is óriási a sor. Egy újságíró a Twitteren azt írta, hogy nem kérnek regisztrációt, a várakozók sorszámot kapnak, és még ásványvizet is osztanak nekik. Azt is megtudta egy nővértől, hogy összesen 540 Pfizer-vakcinájuk volt a kezdéskor.

Az Uzsoki utcai kórháznál a hvg.hu egyik olvasója szerint délelőtt 11 körül 3-400 méteres sor állt, a tömeg pedig folyamatosan nő, percek alatt kb. 100 méterrel, de a sor viszonylag gyorsan halad. Állítólag ott mindenki megkaphatja a Pfizert, mert van elég az oltóanyagból, csak ki kell várni a sort. Ez persze gyorsan változhat a sor további növekedésével.

Ezzel ellentétben a Kútvölgyi kórháznál délelőtt csak azokat fogadták a hvg.hu szerint, akik tudtak időpontot foglalni.

De nem csak Budapesten, más nagyvárosok kórházi oltópontjain is óriási az érdeklődés a Pfizer-vakcina iránt.

Székesfehérváron késő délelőtt körülbelül

1000-1500 ember állt sorban

a Fehérvár Televízió tudósítása szerint. Az fmc.hu úgy tudja, hogy a Hunyadi utcai szakrendelő összes helyiségében oltanak délelőtt 10 óta, és hiába halad folyamatosan a sor, délelőtt nagyjából 1,5 óra volt a várakozási idő. Azt is írják, hogy nemcsak a kórháznál, de a környéken is olyan hatalmas a forgalom, hogy szinte lehetetlen parkolóhelyet találni arrafelé.

Cser-Palkovics András polgármester az alábbiakat közölte a helyzettel kapcsolatban: "Sajnos önkormányzatként nincs lehetőségünk befolyásolni az oltási program bármilyen elemét, de minden létező segítséget felajánlottunk a Kórháznak, valamint a sorban állók számára hamarosan vizet osztunk és mobilmosdókat állítunk fel a Városgondnokság segítségével. Reméljük, hogy a helyzet mielőbb megoldódik."

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontjánál is több száz méteresre duzzadt mostanra a sor, van, aki már kisszéket is vitt magával a Telex szerint. A katonák és rendőrök karszalagot és hozzájáruló nyilatkozatot osztogatnak a sorban állóknak – akinek jut, az biztosan kap oltást. Aki regisztráltként a kínai vakcinára vár, azt előreveszik.

Az egri Markhot Ferenc Kórháznál is több százan várakoznak a Telex beszámolója szerint. Ott is katonák irányítják az embereket, egyelőre senkit nem küldenek el, de azt nem tudják, jut-e majd mindenkinek a vágyott Pfizer-oltóanyagból.

Kora reggel érkezett a váratlan hír, hogy csak ma a Pfizer-vakcinájával való oltásra is lehet időpontot foglalni.

Elvileg 8-kor nyitották meg ezt a lehetőséget az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT), de akkorra már az online időpontfoglaló oldal összeomlott, így csak annak sikerült időpontot foglalni magának, aki nagyon korán kelt. Reggel 7 órakor már azt írta ki az oldal, hogy "A webhely nem érhető el", ez pedig azóta sem változott.

Az EESZT főoldala ekkor még bejött, az alábbi tájékoztatást adták:

"Az EESZT portálja jelenleg korlátozottan érhető el. A betegellátás menetét a fennakadás nem befolyásolja, a medikai rendszerek EESZT kapcsolata zavartalan. Amennyiben az EESZT portál szolgáltatásait kívánja igénybe venni, kérjük, látogasson vissza oldalunkra később. Kollégáink dolgoznak az elérhetőség visszaállításán. Megértését és türelmét köszönjük!"

Nem sokkal később viszont már azt se lehetett megnyitni, be sem tölt az oldal. A helyzet pedig reggel óta változatlan.

Az operatív törzs délelőtti sajtótájékoztatóján Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője azt mondta,

„terheléses támadás érte az informatikai rendszert, ezért leállt a lehetőség az oltásra való jelentkezésre".

Elmondása szerint a támadás a receptfelírás rendszerét is érintette, ezt már sikerült helyreállítani. Azonban az időpontfoglaláshoz szükséges informatikai alkalmazás helyreállításán még dolgoznak.

"A támadást felelőtlen emberek követték el. Ehhez hasonló támadások más országokban is előfordultak már"

- mondta a rendőr alezredes.

Vélhetően az is sokat hozzátett a kialakult helyzethez, hogy Orbán Viktor a reggeli rádióinterjújában azt mondta, hogy aki a Pfizer védőoltását szeretné beadatni magának, az még ma megteheti, utána viszont hetekig nem lesz rá lehetőség, mivel május 10-től elkezdik oltani a 16-18 éves fiatalokat, és mostantól nekik teszik félre a Pfizer oltóanyagát, mert ők csak ezt kaphatják.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk