/hirek/orban-viktor-kirugta-a-klimaugy-ket-vezetojet/
hirdetés

HÍREK

Orbán Viktor elküldte a klímaügy két vezetőjét

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezeti változtatással indokolta Boros Anita és Kaderják Péter menesztését, sajtóértesülések szerint azonban kormányzaton belüli konfliktusok miatt távozik a két államtitkár.

Link másolása

hirdetés

Január 15-től távozik az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) két államtitkára, Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért, valamint Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár - közölte a minisztérium még hétfőn.

Közleményükben azt írták, "az Európai Unió 2030-ra és 2050-re kitűzött klímavédelmi célkitűzéseinek megfelelően radikálisan csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást, amelyet elsősorban a nukleáris és megújuló energiára építve, az energetikai rendszerek jelentős fejlesztésén keresztül szükséges elérni". Emiatt tehát a kormány célja az energiahatékonyság növelése, az energiafogyasztás csökkentése, az ország energiafüggetlenségének és az európai szinten egyik legalacsonyabb rezsiszint fenntartásának garantálása.

Boros Anita és Kaderják Péter távozását azzal indokolták, hogy az általuk vezetett két államtitkárság január 15-től egységes szervezetben működik tovább, az új államtitkárságot pedig Steiner Attila, az Igazságügyi Minisztérium eddig európai uniós ügyekért felelős államtitkára vezeti majd. Hozzátették azt is, hogy Boros Anita és Kaderják Péter munkájára továbbra is számítanak más feladatkörben.

A Telex forrásai szerint minderről Orbán Viktor dönthetett, mert "a két államtitkár közvetlen főnöke, Palkovics László miniszter elégedett volt a két vezetővel".

Kaderják Péter nem kívánta kommentálni a távozását a portálnak, amely szerint a rövid beszélgetés alapján nem volt egyértelmű, hogy az energetikai szakember az államigazgatásban tervezi-e a jövőjét.

A Telex a forrásai alapján azt írja,

hirdetés
egy tavaly év végi konfliktus állhat a két államtitkár menesztése mögött.

A január elsejétől életbe lépett EKR (Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer) miatt alakult ki szakmai vita az egyetemes szolgáltatók, (MVM és E.ON) és az ITM között, amely az egyik kormányülésen Palkovics László innovációs miniszter és Bártfai-Mager Andrea, az MVM-csoportért is felelős nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter között mérgesedett el igazán. "A csatát ott Palkovics nyerte, a háborút viszont lehet, hogy elvesztette" - írja a Telex.

A portál ugyanakkor azt is megemlíti, hogy Steiner Attila sokkal jártasabb a brüsszeli témákban, mint a most távozó szakemberek, akik inkább szakmailag voltak erősebbek, ez is indokolhatja a minisztériumon belüli változásokat.

A Népszava szerint azonban

a váltáshoz Boros Anita és Kaderják Péter elmúlt évek alatti tevékenységével kapcsolatos, kormányzaton belüli feszültségek vezettek. Úgy tudják, az ITM által is említett célok előkészítése "elhasználta" az államtitkárokat.

Bár a lap szerint Kaderják a nyilvánosság előtt mindvégig kiállt a kormány álláspontja mellett, a kulisszák mögött többször is kiütközhetett az ellentét az államtitkár nemzetközi fejleményekre érzékeny álláspontja és Orbán Viktor más megközelítésű céljai között. Hasonló okok miatt válhattak meg a főleg hulladékgazdálkodási feladatokkal megbízott Boros Anitától is, mivel az általa vezetett terület többször ellentétbe ütközött a kormánytöbbséggel egy-egy terv kapcsán (ilyen volt például az egyszer használatos műanyagzacskók betiltására vonatkozó tárcajavaslat, amit a kormány három éve elvetett).


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk