HÍREK

Orbán Viktor: Minden állami alkalmazott sorra fog kerülni, vagy fizetés nélküli szabadságra megy, vagy felveszi az oltást

Orbán Viktor szerint a kormány nem tudott több embert meggyőzni az oltásról. A Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában azt mondta, az embereknek egymással kell beszélniük.

Link másolása

Orbán Viktor az állami rádiónak adott interjújában megismételte, az oltottak nincsenek veszélyben, az oltatlanok viszont életveszélyben vannak. „Aki nincs beoltva, azt megtalálja a vírus, és kórházba kerül, akár lélegeztetőgépre is kerülhet, de még rosszabb is lehet a sorsa” - mondta.

Az oltások kapcsán úgy fogalmazott, a kormány nem tudott több embert meggyőzni, és nem is fog.

Ugyanakkor egy általános kötelező oltás elrendelése szerinte már túlvan azon a tűréshatáron, amit a magyarok elfogadnak. Mint mondta, „azt talán könnyebben elfogadják, ha egy munkahelyi közösségben a kollégáik írják elő számukra” az oltást.

„A közösségekben van egy ilyen igény, hogy ők valamit tehessenek, azokkal is hadd beszéljenek, méghozzá komoly következményekkel, akik nem akarják a munkahelyen felvenni az oltást.”

Szerinte a méréseik azt támasztják alá, hogy az emberek ezt támogatják.

Az állam maga is sokakat foglalkoztat, így a miniszterelnök szerint mint munkáltató, nekik is dönteniük kell. Elsőként az ügyfélszolgálatokon dolgozóknak teszik kötelezővé a vakcinát, de itt nem állnak meg.

„Minden állami alkalmazott előbb-utóbb sorra fog kerülni, és szembekerül azzal a dilemmával, hogy vagy elmegy fizetés nélküli szabadságra, vagy felveszi az oltást.”

A következő kérdés a minimálbérre vonatkozott. Orbán Viktor azt mondta, hogy csak kevesen ismerik Magyarországon a pontos mechanizmusát annak, hogyan is határozzák meg a minimálbért. Mint elmondta: a munkaadók és a munkavállalók állapodnak meg egymással, nem pedig a kormány mondja meg a mértéket. A kabinet csak közvetít – jelentette ki, majd hozzátette, hogy egy radikális, rosszul meghatározott emelés nagy munkanélküliséggel járna, ugyanis a vállalkozó nem bírná kifizetni a terheket. A szakszervezetek magas, 20 százalékos növelést akartak egy év alatt, de ezt a vállalkozók nem bírták volna ki, ezért lépett közbe a kormány.

Végül a megállapodás szerint a munkavállalók utáni tb-járulékot csökkenti a kormány, ha a vállalkozók vállalják a 20 százalékos emelést. A pénzügyminiszter vállalta az adócsökkentést, ezért a kisvállalkozói adót 10 százalékra csökkentettük” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: „lelke rajta, reméljük, jól számolt a pénzügyminiszter”.

A rezsicsökkentés kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott: bolond dolgok történnek Európában. Nem túlzás azt mondani, hogy rezsiválság van. Itthon azonban szerinte egy hatalmas vitát követően sikerült szakítani azzal a gyakorlattal, hogy a multik igényeit kielégítve folyamatosan emelték a gázárat a kormányok.

„Hiába megy most fel két-háromszorosára a gáz ára Európában, Magyarországon nem változik addig biztosan, amíg a mi kormányunk van hatalmon”

– mondta.

A miniszterelnök ezután a klímavédelemről beszélt, és elmondta: ahogy azt Brüsszel csinálja, csak tovább emeli az árakat. „Rossz a brüsszeli klímapolitika. Az fontos, hogy legyünk takarékosak, ez jó felhívás, de olyan mértékig felemelni az árakat, ahogy a brüsszeli bürokraták csinálják, az már szükségtelen beavatkozás az emberek életébe. Brüsszelnek megfontoltabb politikát kéne folytatnia” – mondta. Decemberben miniszterelnöki csúcs lesz, a kormányfő úgy fogalmazott: ott majd kiderül, hogy melyik álláspont győz.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk