HÍREK

Orbán: Szombat reggeltől érvényesek az újabb nyitási szabályok

Azt még nem tudja a kormány, mikor jöhetnek az újabb enyhítő lépések, de az már biztos, hogy a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos szabályozáson nem változtatnak.

Link másolása

Szombat reggeltől lépnek életbe az újabb újranyitási fázis intézkedései: a kijárási tilalom éjfélkor kezdődik, az üzletek és a vendéglátóipari egységek 11-ig lehetnek nyitva, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára pedig számos hely és szolgáltatás megnyílik - jelentette be Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Ugyan még nem értük el a 4 millió oltásszámot, de a miniszterelnök arra számít, hogy ez még ma, azaz pénteken vagy szombaton meglesz.

A holnaptól életbe lépő rendelkezésekről itt írtunk bővebben:

"Annyi vakcina van most már Magyarországon összesen, amennyi mindenki számára elengedő. Oltóanyagunk van, oltási képességünk van, oltási szervezettségünk van, most már csak az embereken múlik, hogy felvegyék az oltást"

- mondta a kormányfő.

Úgy fogalmazott, hogy míg korábban úgy védekeztünk, hogy elzárkóztunk, ezzel a vírus terjedését lassítottuk, addig most már támadásban vagyunk az oltásnak köszönhetően.

"A vakcina megöli a vírust. Ez olyan, mint egy golyóálló mellény, amiről lepattan a vírus. Mindenkinek ott van egy golyóálló mellény vagy a háziorvosánál, vagy a kórházi oltóponton."

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy még nem vagyunk túl a járványon, "a döntő ütközetnél" vagyunk, de nyerésre állunk ebben a csatában.

Elmondása szerint

a nagykorúak körében már többen vannak a védettek, mint a nem védettek, ezért is ruházzák fel a védettségi igazolványt előnyökkel.

Meghallgatták ugyan az ezzel kapcsolatos kritikákat, de ezeket alaptalannak találták, ezért kijelentette, hogy "a védettségi igazolvány működni fog Magyarországon".

Kérdésre válaszolva viszont elmondta, hogy

az esküvőkön, lakodalmakon nem teszik kötelezővé a védettségi igazolványt, mert nem akarják "kettéhasítani a násznépet".

Szerinte a vírus terjedése szempontjából azok a nehezen kezelhető helyek, ahol keverednek a védettek és a nem védettek, ezért is nehéz sok esetben meghozni a szabályokat. Példaként említette a vendéglátóhelyek belső tereit, ahol pont azért kell maszkot viselni a védettségi kártyásoknak is, amikor nem az asztaluknál ülnek, mert keveredhetnek azokkal a nem védettekkel, akik pl. a mosdóhasználat miatt mennek be a belső helyiségekbe.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Novák Katalin kárpátaljai gyerekek és szüleik állampolgárságát vonta vissza
Például egy Kovácsrétről származó négyfős család is elveszítette magyar állampolgárságát.

Link másolása

Újabb kárpátaljai személyek magyar állampolgárságát vonta vissza Novák Katalin - szúrta ki a hétfő késő este megjelent Magyar Közlönyből a hvg.hu.

A határozat szerint

egy Kovácsrétről származó házaspár és 14 éves lányuk, illetve 10 éves fiuk, valamint egy szintén kárpátaljai apa, 21 éves lánya és 12 éves fia nem magyar állampolgár többé. Rajtuk kívül egy oroszországi, nevéből láthatóan valamelyik ottani muszlim népből származó 28 éves nő állampolgárságát is visszavonta az államfő.

A törvény szerint az állapolgárság visszavonható attól a személytől, aki azt a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A mostani határozatokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ellenjegyzésével adták ki.

Az utóbbi időben több határon túli magyar állampolgárságát is visszavonta a köztársasági elnök.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Orbán az olaszok elleni vereségről: „Nem volt szerencsénk”
A miniszterelnök a Facebook-oldalán reagált a hétfői Nemzetek Ligája-meccs eredményére.

Link másolása

Mint azt megírtuk, hétfőn este a magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra kikapott Olaszország legjobbjai ellen a Nemzetek Ligájában. Ezzel a csapat a csoportja második helyén végzett, mindössze egy ponttal lemaradva az Európa-bajnok Olaszország mögött, de maga mögé utasítva Németországot és a győzelem nélkül zárt Angliát.

Orbán Viktor is nagyon várta az olaszok elleni meccset, kora este a Facebook-oldalán egy olyan kép jelent meg, amelyen egy szurkolói sállal a nyakában látható. "Hajrá magyarok! Mindent bele!" - írta a fotóhoz.

A mérkőzést követően is közzétett egy posztot a miniszterelnök, ebben ezt írta:

"Ma este nem volt szerencsénk".

A képen pedig az olvasható: "Mindörökké magyarok!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
A vasutasok arra kérik Orbán Viktort, hogy törölje el a 18 fokos rendeletet
Ha nem vonják vissza a rendeletet, akkor tömeges megbetegedésekkel kell számolni a vasutasok körében.

Link másolása

Embertelen és egészségtelen 18 fokra korlátozni a hőfokot a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint, ezért azt követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy alaposan értékelje át az állami intézményekben kötelezően bevezetett hőmérsékletről szóló rendeletét.

Közleményükben azt írják, hogy ahol a MÁV alkalmazottai nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának, a kellemetlenül hideg helyiségekben mostantól nem teszik vagy, ha mégis, akkor számolniuk kell a tömeges betegállománnyal a vasutasok körében.

„És gondoljunk azokra a vasutasokra is – folytatja az elnök – , akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz”

– sorolja az új hőmérsékleti korlátozással kapcsolatos súlyos aggályokat Meleg János, a VSZ elnöke. Szerinte az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül. Az elnök szerint az említett, már most „borítékolható” rengeteg betegállomány, nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatónak is végtelenül hátrányos lesz.

Emlékeztetett arra is, hogy a jogszabályi rendelkezés szerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A szakszervezet elnöke leszögezi, a 18 fokra korlátozott munkahelyi hőmérséklet e szabálynak nem felel meg.

A Vasutasok Szakszervezete ezért levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, sürgősen intézkedjen, kormánya vonja vissza a hőmérséklet-korlátozó, az állami munkahelyeken különösen szigorúan vett rendeletet, s a munkavállalók képviselőivel egyeztetve alakítsa ki az új, egészségre nem káros megoldást.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin pénteken jelentheti be a megszállt ukrán területek Oroszországhoz csatolását
Putyin pénteken tarthat beszédet a parlamentben ezzel kapcsolatban.

Link másolása

A brit védelmi minisztérium kedden közzétette hírszerzési jelentését, ami kimondottan a mai napon véget érő orosz népszavazással foglalkozik – írja a 24.hu.

Ebből kiderül, hogy Vlagyimir Putyin szeptember 30-án, vagyis pénteken mond majd beszédet az orosz parlament mindkét házában. Az orosz elnök ekkor fogja hivatalosan is bejelenteni a megszállt kelet-ukrajnai területek csatlakozását az Orosz Föderációhoz. A négy érintett területen jelenleg is zajló népszavazások a tervek szerint szeptember 27-én zárulnak le.

Az orosz vezetők minden bizonnyal abban reménykednek, hogy a győzelmi bejelentés a „különleges katonai hadművelet” igazolásául szolgál majd, amely képes megszilárdítani a fegyveres konfliktus hazai támogatását. Ezt a célt jó eséllyel aláássa, hogy egyre szélesebb körben vállnak ismertté az orosz hadsereg közelmúltbeli kudarcai, valamint a múlt héten bejelentett részleges mozgósítással kapcsolatos általános nyugtalanság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk