hirdetés

HÍREK

Orbán sajtófőnöke: Azért nevezte asszonyságnak, mert „uraságnak mégsem nevezheti”

A miniszterelnök a világhírű biokémikus, Nobel-díjra is esélyes Karikó Katalinra tett megjegyzésén sokan felháborodtak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 04.

hirdetés

Mint arról mi is hírt adtunk, „Kisújszállási asszonyságnak” nevezte Orbán Viktor Karikó Katalint. A megnevezésen sokan felháborodtak.

A miniszterelnök azt mondta, hogy a napokban hosszan beszélt Karikó Katalin biokémikussal és megértette, hogy ugyan egy német professzor is "benne van ebben a dologban, de legtöbben magyarok dolgoznak a kutatásban", ezért "kis túlzással, de nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne".

"Büszkék lehetünk a tudós asszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam"

- közölte Orbán.

A miniszterelnök sajtófőnöke az RTL Híradónak azt írta, hogy

hirdetés
azért nevezte asszonyságnak, mert „uraságnak mégsem nevezheti”.

A világhírű biokémikust Nobel-díjra is esélyesnek tartják, miután a szabadalma alapján fejlesztették ki az első covid-19 elleni vakcinát.

A Híradó által megkérdezett nyelvész szerint az asszonyság lekezelő kifejezés, az ellenzék szerint pedig kijelöli a nők társadalmi szerepét.

A magyar származású Karikó Katalin biokémikus felfedezésén alapul az a koronavírus elleni vakcina, mellyel ma már világszerte oltják az embereket. A tudós 35 éve költözött Amerikába a családjával, mert - létszámleépítés miatt -elküldték a Szegedi Biológiai Kutatóközpontól.

Nemrégiben exkluzív interjút adott a Fókusznak, melyben elmondta:

"Csak elképzelni azt, hogy 1985-ben egy kétéves gyerekkel, a férjemmel fölszállok egy repülőgépre, ugye nincs mobil, nincs e-mail, és ugye 100 dollár van a bukszánkban, 900 a gyerek macijába, mert ugye pénzt nem lehetett kivinni hivatalosan, és megérkezünk Amerikába, és másnap elmegyek dolgozni".

Azóta a BioNtech, oltóanyaggyártó cég alelnöke, és az amerikai Pfizerrel együtt fejlesztették ki az első Covid-19 ellen engedélyezett vakcinát.

A miniszterelnök „kisújszállási asszonyság” megnevezéséről Barát Erzsébet nyelvész elmondta:

"Az asszonyság idősebb, egyszerű asszony jelentésben működik akkor, amikor a beszélő idegenséget, vagy fölényt kíván érzékeltetni".

Szerinte a kifejezés kirekesztő, és ez a fajta beszédmód jó néhány éve jellemző a kormányzati kommunikációra. "Amikor ezt maga a miniszterelnök állítja, az a pozíció, az a hatalmi pozíció, ahonnan ez elhangzik, ez sokkal erősebben fog elhallatszódni, ha úgy tetszik, mint a mi beszélgetésünk itt most".

Orbán kijelentése miatt több ellenzéki politikus is tiltakozott.

Szabó Tímea (Párbeszéd) országgyűlési képviselő szerint

"ebben semmi újdonság nincs, amit Orbán Viktor mondott, vagy tett. Pontosan úgy beszél a nőkről, ahogy tíz éve beszél: lekezelően, lenézően, és azt gondolja, hogy továbbra is a szülés és a háztartás a legfontosabb dolgunk".

Az RTL Híradó megkérdezte a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy miért nevezte asszonyságnak a Nobel-díjra is esélyes tudóst Orbán Viktor. Havasi Bertalan azt írta:

"a miniszterelnök Karikó Katalin munkásságát – mint a szavaiból is kiderült – nagyra tartja", ugyanakkor "uraságnak mégsem nevezheti".

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolójahirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk