/hirek/orban-jon-a-negyzetmeterszabaly-a-boltokban-kitolodhat-a-nyitvatartas-es-rovidulhet-a-kijarasi-tilalom/
hirdetés

HÍREK

Orbán: Jön a négyzetméterszabály a boltokban, kitolódhat a nyitvatartás és rövidülhet a kijárási tilalom

Minden valószínűség szerint április 19-én újra kinyithatnak az iskolák és az óvodák, addig beoltják az ott dolgozókat. A miniszterelnök biztos benne, hogy szabad nyarunk lesz.

Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor az operatív törzs reggeli üléséről szokásosan a Kossuth Rádiónak adott interjút, amelynek fő témája természetesen a koronavírus-járvány volt.

Először ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat:

tegnap 275 újabb beteg halt meg, jelenleg 11 823 fertőzöttet ápolnak kórházban és 1480-an szorulnak lélegeztetőgépre.

A harmadik hullám tetőzésével kapcsolatban azt mondta, nem az a kérdés, hogy mikor érjük el a csúcsot, hanem hogy milyen gyorsan kezdünk el elindulni onnan lefelé.

"Ez most egy nagyon nehéz időszak, a járvány legnehezebb heteit éljük"

- mondta a miniszterelnök.

Úgy fogalmazott, "a tartalékok nem néznek ki rosszul": 10 343 kórházi ágy, 1693 lélegeztetőgép van még szabadon, ami a kapacitások kb. fele. Átcsoportosításokat hajtanak végre, hogy minél több egészségügyi dolgozó is rendelkezésre álljon, már külsősöket, 500 önkéntest és 1200 orvostanhallgatót is bevontak a betegellátásba. Vésztartaléknak ott vannak még az ingázók, vagyis akik külföldön dolgoznak az egészségügyben, de Orbán azt mondta, hogy ha lehet, akkor őket nem is csoportosítanák át Magyarországra. "Ha be akartak volna vonódni, már eddig is megtehették volna" - fűzte hozzá.

hirdetés

A kormányfő ezúttal is hangsúlyozta, hogy a vírus elleni egyetlen védekezési eszközünk az oltás, az oltás pedig a vakcinától függ. Szerinte Magyarország képes lenne az oltások többszörösét is beadni, de azért nem tudunk, mert nincs elegendő vakcina, "ami persze bennünket is bánt". Ismét kritizálta az uniós vakcinabeszerzést, szerinte ugyanis Brüsszel ugyan jól leszorította a vakcinák árát, csak most nincs elég oltóanyag. Elmondása szerint azt gondolták, hogy a brüsszeliek is olyan gyorsan dolgoznak majd, mint ők.

A miniszterelnök azt is elismerte, hogy elrontották az uniós oltási stratégiát, szerinte minden országnak magának kellett volna intéznie a vakcinabeszerzést. Hozzátette, hogy "nekem is van bajom, meg Magyarországnak is van baja bőven", de a csütörtök esti uniós csúcson kiderült, hogy a többi EU-s ország vakcinaadatai lényegesen rosszabbak.

Elmondta, hogy jelenleg 400 ezer vakcina van "kint" az országban, amivel oltanak, de van 250 ezer orosz vakcina raktáron, amelyek csak ellenőrzésre várnak. Mint mondta, Müller Cecília országos tisztifőorvosnak "fel kell oldani" ezeket, hogy aztán kiadhassák a háziorvosoknak és a kórházaknak. Ezen kívül van még 517 ezer a Szputnyik oltóanyagból, ezeket viszont a második oltásra kell majd elhasználni.

Azt is elmondta, hogy áprilisban és májusban másfélszer többet tudunk majd oltani, májusban lesz a legtöbb vakcinánk.

A miniszterelnök szerint most már vagyunk abban a helyzetben, hogy az újraindításról lehet beszélni, de nem azonnali újraindításról. "Amíg ilyen magasan van a fertőzés, addig semmilyen nyitás nem engedhető meg" - jelentette ki.

Mint mondta,

a boltoknak át kell állni a négyzetméter alapú nyitvatartásra, 10 négyzetméterenként egy ember tartózkodhat az üzletekben. Emiatt pedig szükség lesz a hosszabb nyitvatartásra, de még nem döntöttek arról, hogy pontosan mikor kellene zárniuk a boltoknak. Orbán azt mondta, hogy valószínűleg 7 óra helyett 9-ig lehetnek majd nyitva, ezzel együtt pedig a kijárási tilalom kezdetét is kitolhatják 10 órára.

A szabályozás részleteiről még péntek este, de legkésőbb szombat reggel beszámolnak ígérete szerint.

Cikkünket frissítjük...
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk