HÍREK

Orbán: Európa jövője nem az iparban, a zöldítésben, a digitalizációban van, hanem a gyerekben

A szokásos péntek reggeli interjújában a kormányfő beszélt a Demográfiai Csúcsról, a magyar családpolitikáról, az adóvisszatérítésről, a 13. havi nyugdíjról és a járványról is.

Link másolása

"Nagy forgalom van Budapesten és nemcsak a közutakon, hanem a politikában is" - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában a Demográfiai Csúcsra utalva, majd hozzátette: "eljöttek a barátaink, egymásnak adják a kilincset tudósok és politikusok".

A kormányfő az interjúban kifejtette, hogy elindult egy vita Európa jövőjéről, aminek szerinte az a legfőbb kérdése, hogy lesz-e gyerek.

"Európa jövője nem az iparban, a zöldítésben, a digitalizációban van, ezek is fontosak, de a jövő a gyermekekben van"

- fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint "ezért nem szabad elfogadni, hogy saját gyermekek helyett Európa migrációval és migránsokkal akarja pótolni a hiányzó gyermekeket".

Orbán arról is beszélt, hogy a Nyugat nem képes saját magát fenntartani.

A kormányfő azt is kifejtette, hogy szerinte a magyar családpolitika különleges és kilóg a sorból, ugyanis mi költjük a legtöbbet családpolitikára. Szerinte ugyanakkor ahhoz, hogy ez kifejtse a hatását, egy-két évtizednyi változatlan családpolitika kell.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy megérti azokat az embereket, akik más életformát választanak, mint a hagyományos, így az LMBTQ csoportba tartozókat is, de "nem követelhetik, hogy ők legyenek az általános szabályozás alapjai". Orbán szerint gondolni kell arra, hogy "ők a kivételek".

"Kérem, elégedjenek meg azzal, hogy emberhez méltó, elfogadó, őket semmilyen hátrányban nem részesítő politikában és lehetőségekben van részük Magyarországon, de ne akarják megmondani, mi hogy éljünk, és hogyan neveljük a gyerekeinek"

- fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a gyerekvállaláshoz kell a gazdasági motiváció is. Szerinte a magyar családpolitika öt pillérre épül, de a legfontosabb az, hogy ha "gyereked van, jobban élj". A gyermekvállalás a miniszterelnök szerint sokaknak inkább gond, mint öröm, és ő csodálja azokat a nőket, akik próbálkoznak azzal, hogy dolgoznak és gyereket is nevelnek.

"A gyerek az gond, költséggel is jár, erőfeszítést is igényel, nem lehet egyszerre otthon is lenni a gyerekkel meg dolgozni is, vagy legalábbis ez nagyon nehéz, a nők próbálkoznak ezzel, de nem sikerül mindenkinek. A gyereknevelés mellett jól megfizetett munkahelyet találni, összeegyeztetni karrierszempontokat a családdal, az rendkívül nehéz dolog. Én csodálattal nézem a hölgyeket, akik ezzel próbálkoznak"

- fogalmazott Orbán, aki szerint ugyanakkor, ha a kormány nem segít abban, hogy a gyermeket vállaló nők ne tudjanak jobban élni, akkor a család "mögötti gazdasági motívum el fog tűnni". Orbán azt szeretné elérni, hogy a család gazdasági előnyökkel is járjon embereknek.

Az adóvisszatérítéssel kapcsolatban azt mondta, "2021 egy nagyon nehéz év volt, mindenkit meggyötört a pandémia, de a legnehezebb azoknak volt, akik gyereket is neveltek". A kormányfő szerint ugyan családról beszélünk, de a család az anya körül szerveződik. "Előbb utóbb mindenki a konyhában köt ki, ha vacsorát készít az ember édesanyja" - fogalmazott Orbán, aki megjegyezte: "le a kalappal" az édesanyák előtt, akik otthon próbálták segíteni gyermekeiket, a digitális tanulást.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy sikeres a gazdaságpolitika, a növekedés 5,5 százalék fölé érhet, így az államnak többletbevétele lesz, és mivel a legnagyobb terhet a családok vitték, így nekik adnák vissza azt az adót, amit ők befizettek.

Az interjú során szóba került a minimálbér-emelés is. A kormányfő megjegyezte: a minimálbérről nem a kormány dönt, hanem a munkaadó a munkavállalóval, és ha nem tudnak megegyezni, akkor jön a kormány.

"Most nagyot akarunk lépni, majdnem 20 százalékos minimálbér-emelésről lenne szó"

- mondta Orbán, aki szerint ekkora béremelés gondot okozna a kis- és középvállalkozóknak, ezért a kormány adót fog csökkenteni. Ennek a mértéről viszont még nem döntöttek.

A miniszterelnök azt is hozzátette: a garantált bérminimum is jócskán fog emelkedni.

"Azt a jóvátételt, amelyet a Gyurcsány-Bajnai kormányok rombolása után megígértünk, azt most teljesítjük a munkavállalóknak" - fogalmazott Orbán. A kormányfő szerint ugyanakkor a nyugdíjasoknak még tartoznak, de harcol azért, hogy a következő választás előtt már úgy álljon a az emberek elé, hogy visszaadta a 13 havi nyugdíjat is.

A koronavírussal kapcsolatban Orbán Viktor arról beszélt, hogy lesz negyedik hullám, de kulcskérdés, hogy mi ismerjük-e jobban a vírust, vagy a vírus minket. A miniszterelnök szerint

"a baj azokkal van, akik nem oltották be magukat", mert ők súlyos betegségnek vannak kitéve.

Ezért arra biztatta azokat, akik eddig még nem tették meg, hogy oltassák be magukat, ezzel pedig csökkentsék a saját életüket érintő kockázatot, és védjenek másokat is.

Az oltás kötelezővé tételével kapcsolatban azt mondta, túl nagy ellenállásba ütközne, szerinte az emberek még nem fogadják el azt, hogy a koronavírus elleni oltás is kötelező legyen.

Az interjúban Orbán arra is kitért, hogy nem híve a lezárásoknak, mert az igazságtalan azokra nézve, akik beoltatták magukat.

"Azokat kell inkább korlátozni, akik nem oltatták be magukat, és azokat viszont védeni, akik felelősségteljesen viselkedtek, és beoltatták magukat"

- fogalmazott, majd hozzátette: szerinte a méltányosság elve ezt diktálja. Ezért - hacsak a szakemberek mást nem javasolnak - a kormány nem tervez újabb lezárásokat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk