/hirek/operativ-torzs-terheleses-tamadas-erte-az-online-idopontfoglalo-honlapot-meg-a-receptfeliras-sem-mukodott/
hirdetés

HÍREK

Operatív törzs: terheléses támadás érte az online időpontfoglaló honlapot, még a receptfelírás sem működött

A probléma az orvosokon kívül érinti a mentőket, akik szintén az EESZT-n keresztül kérik le a betegek adatait, de kihat például a patikák és a háziorvosok munkájára is, ahol szintén akadozik a receptek felírása és kiadása.
SZMO/MTI - szmo.hu
2021. április 30.

hirdetés

Terheléses támadás érte pénteken a koronavírus elleni védőoltásokhoz időpontfoglalást biztosító informatikai rendszert, ezért leállt a vakcinákra való jelentkezés lehetősége - közölte a koronavírus járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője pénteken, online sajtótájékoztatón, írja az MTI.

Kiss Róbert elmondta,

a támadás a receptfelírás rendszerét is érintette, amelynek helyreállítása már megtörtént.

Az időpontfoglaláshoz szükséges alkalmazás működésének helyreállítása jelenleg is zajlik, azt soron kívül elvégzik, és erről haladéktalanul tájékoztatást adnak majd.

"A támadást felelőtlen emberek követték el"

- fogalmazott, hozzátéve, ehhez hasonló támadások más országokban is előfordultak már.

A hvg.hu is arról írt, hogy a Pfizer-vakcinákra bejelentkezni vágyó tömegnek nemcsak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér lakossági szolgáltatásait sikerült bedöntenie, hanem a teljes rendszer leállt. A lap úgy tudja, reggel 7 órától órákra megszűnt a kórházak közti EESZT-kommunikáció.

hirdetés
"A lakossági rész itt ezredrangú: ha a sürgősségi osztályon például vércsoportmeghatározást kell kérni, az orvosok nem tudják lekérni a beteg előzményeit"

- mondta egy budapesti kórházban dolgozó forrás a lapnak.

A hvg.hu forrása szerint a késő délelőtti órákban sikerült elindítani a rendszert, azonban reálisan nézve órákig fog tartani, ameddig teljesen megjavul. Az első pár perc működés után például újra összeomlott, azóta pedig egy hibaüzenet fogadja a kórházi dolgozókat.

A lap szerint a probléma az orvosokon kívül érinti a mentőket, akik szintén az EESZT-n keresztül kérik le a betegek adatait, de kihat például a patikák és a háziorvosok munkájára is, ahol információik szerint szintén akadozik a receptek felírása és kiadása.

"Egyszer-egyszer működik, de alig"

- mondta a hvg.hu-nak egy névtelenséget kérő háziorvos.

Mint megírtuk, péntek reggel 8 órától a koronavírus elleni oltásra regisztráltak már Pfizer-vakcinára is foglalhatnak (azaz csak foglalhatnának) időpontot, de csak a mai napra. Ez ma reggel derült ki, és rögtön olyan óriási lett az érdeklődés, hogy mire ténylegesen megnyílt volna a lehetőség, az online időpontfoglaló oldal már össze is omlott, reggel 7 óra óta elérhetetlen.

Ez azonban nem tántorítja el az embereket attól, hogy megrohamozzák a kórházi oltópontokat, noha elvben csak azok mehetnének oltásra, akik regisztráltak és időpontjuk is van. Így több kórháznál is óriási káosz alakult ki.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk