/hirek/online-tuntetest-hirdettek-a-felhatalmazasi-torveny-ellen-vasarnap-estere/
hirdetés

HÍREK

Online tüntetést hirdettek a felhatalmazási törvény ellen vasárnap estére

Este 8 órától a Facebookon demonstrálnak a tiltakozók, többen is felszólalnak.
hirdetés

Online tüntetés lesz a felhatalmazási törvény ellen vasárnap este 8 órakor. Az eseményt az aHang hirdette meg a Facebookon.

A közösségi platformon már több mint 100 ezren írták alá azt a petíciót, ami a felhatalmazási törvény elfogadása ellen tiltakozik.

Mint korábban megírtuk, a kormány benyújtott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné számára, hogy meghosszabbítsák a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet, illetve a rendkívüli jogrendet, és határozatlan ideig, az Országgyűlés bevonása nélkül irányíthassa az országot. A törvényjavaslatról az Országgyűlés csak akkor dönthetett volna, ha eltér a házszabálytól, amihez a parlamenti képviselők négyötödének támogatása kellett volna, az ellenzék azonban nemmel szavazott, így végül nem került napirendre.

Jövő héten azonban a Fidesz-többség kétharmaddal is elfogadhatja a törvényt. Ez ellen tiltakozik az ellenzék mellett több jogász, politikus, művész, civil aktivista, és azok, akik aláírták a Szabad.aHang oldalán található petíciót.

hirdetés

„A 'felhatalmazási törvényre' nem a járványhelyzet miatt van szüksége a kormánynak, hiszen enélkül is ugyanúgy tudna rendeletekkel kormányozni. Társadalmi konszenzus van abban, hogy a kormánynak rendkívüli felhatalmazásra van szüksége, ezt senki nem vitatja. Ennek a felhatalmazásnak azonban időbeli korlátot kell állítani, ahogy történik ez gyakorlatilag az egész világon”

- írják a szervezők az online tüntetés Facebook-eseményénél.

Mivel a járvány miatt nem lehet szabadtéren tüntetni, a Facebookon tartanak este 8 órától egy félórás demonstrációt, amelyen többen is felszólalnak és üzennek:

• Lang Györgyi - énekesnő, műsorvezető, színésznő

• Róna Péter - közgazdász, címzetes egyetemi tanár, kutató

• Fullajtár Andrea - színésznő

• Lattmann Tamás - nemzetközi jogász

• Pardavi Márta – jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk