hirdetés

HÍREK

OMSZ: Az évtized hóvihara jön? Klikkvadászat vagy reális forgatókönyv?

Részletesen megírták, hogy milyen időjárásra számíthatunk a hét közepétől, részletesen kifejtették azt is, hogy milyen tényezők befolyásolhatják, hogy valóban lecsap-e ránk a hófúvásos, dermesztő tél.
Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. február 08.

hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon írta le, hogy valóban hatalmas hóesés jön, vagy csak klikkvadász szenzáció a hír, amit egyre több helyen lehet olvasni?

Magyarázatuk szerint:

"Egyre több hírportál hozza le a hírt, hogy időjárásunkban gyökeres fordulat következik be csütörtökön, és a tél brutálisan lecsap országunkra.

Egyes forgatókönyvek esetén ez akár meg is valósulhat, de egyelőre ne tegyük le a voksunkat egyik mellett sem! Megpróbáltuk összeszedni az információkat, amit biztosra tudunk (vagy legalábbis elég nagy eséllyel bekövetkezhetnek), valamint a helyzetben rejlő bizonytalanságokat is leírjuk számotokra.

Ami biztos:

hirdetés

- Csütörtökön markáns lehűlés érkezik, a Dunántúlra már éjszaka megérkezik a hideg, fagyos levegő

- Az ország nagyobb részén éjszaka, reggel enyhébb idő lesz, mint a délutáni órákban

- Estére országszerte fagypont alá hűl le a levegő

- Sokfelé megerősödik, viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél

- A csapadék nagyja a nap első felében fog lehullani, amely napközben egyre inkább a keleti országrészre korlátozódik

Bizonytalanságok, forgatókönyvek:

- A legnagyobb kérdés a halmazállapot! A már szerdán érkező csapadékzónából először a legtöbb helyen eső fog esni, majd egyre nagyobb területen havazás vagy akár ónos eső válthatja az esőt.

A legnagyobb bizonytalansági faktor, hogy a fagyos levegő mikor éri utol a csapadékzónát, mikor tud tartósan átváltani a halmazállapot. Eléggé eltérő forgatókönyvek vannak egyelőre, de szélsőségesebb esetben akár vastag, napokon át megmaradó hótakaró is kialakulhat nagy területen, nagyobb eséllyel az ország északi részein.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk