hirdetés

HÍREK

Októberre várják a halálozások felfutását a minisztérium elemzői

Nálunk is reális lehet a más országokban tapasztalt négy-öt hetes átfutási idő.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. szeptember 25.

hirdetés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elemzői már augusztus végén figyelmeztettek arra, hogy Magyarországon is a floridai, dél-franciaországi és spanyolországi példa játszódhat le, vagyis a fiatalok körében terjedő vírus gyorsan elér majd az idősebb korosztályokig, és ezzel az áldozatok száma is megugrik – írja a Népszava egy birtokába került feljegyzésre hivatkozva.

Ez alapján reális lehet a fenti országokban is igaznak bizonyult négy-öt hetes átfutási idő.

A lap szerint a március elején megalakult járványmatematikai és epidemiológiai csoport előrejelzéseit érdemes komolyan venni, mivel tavasszal is meglehetősen pontosan jelezték előre a járvány alakulását.

Az elemzők márciusban többféle forgatókönyvet készítettek a járvány terjedéséről, annak függvényében, mennyire sikerül az esetleges korlátozásokkal csökkenteni az emberek közötti fizikai kontaktusok számát.

hirdetés

Akkori becslésük szerint húsz százalékos csökkenéssel augusztus közepére 5,9 millió, 40 százalékossal októbert elejére 3 millió, 50 százalékossal októberre 200-300 ezer ember megfertőződésére lehetett számítani. Mivel a tavaszi hullámban a kontaktusszám csökkenése országosan meghaladta a 60 százalékot, sőt, Budapesten egy időszakban a 90 százalékot is elérte, a fentieknél szerencsésebben alakult a valóság.

Az ITM elemzői azonban már április elején arra jutottak, hogy ilyen szintű kontaktusszám-csökkentést nem lehet hosszú távon fenntartani, ezért a védekezéshez kombinált stratégiára van szükség.

Egyebek mellett azt javasolták Orbán Viktornak, hogy bővítsék az egyéni tesztelési lehetőségeket, így szűrve ki és különítve el minél több potenciális fertőzöttet, valamint szigorítsák a maszkhasználatot.

Más szakemberek is figyelmeztettek rá, hogy ha az elvégezett tesztek között túl sok a pozitív – a WHO szerint öt százalék a határvonal –, akkor az azt jelenti, hogy nem végzünk elég tesztet.

A kormányt viszont ez a jelek szerint már nem érdekli: Magyarországon szeptember eleje óta nem ment öt százalék alá a fenti mutató, sőt olykor a tíz százalékot is meghaladta – írja a Népszava.

A lap birtokába került egy olyan ábra is, amiből az látszik, hogy amikor nagy vita volt arról, lehet-e érettségiztetni, akkor a járvány fiatalok közötti terjedésének kockázata alacsonyabb volt, mint most, az iskolák újranyitásakor.

Tavasszal ugyanis alig néhány százalék volt a fertőzöttek között a gyerekek és a fiatalok aránya, most ezzel szemben 35-40 százalék.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk