hirdetés

HÍREK

Nyolcból egy koronavírusból felgyógyult ember belehal a szövődményekbe Angliában

Az első hullámban a fertőzés idején orvosi kezelésre szoruló betegek csaknem harmada 140 napon belül ismét kórházba került a vírus utóhatásai miatt.
Fotó: Northfoto - mediadrumworld.com/Glenn Dene/Graffeg - szmo.hu
2021. január 18.

hirdetés

A koronavírusból felgyógyultak közel negyede öt hónapon belül újra kórházba kerül, nyolcból egy pedig meg is hal Angliában egy friss tanulmány szerint, amiről a Telegraph számolt be.

A Leicesteri Egyetem és az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) kutatása megállapította, hogy azoknál, akiknél súlyos lefolyású volt a fertőzés, nagy eséllyel alakulnak komoly hosszútávú szövődmények, többnyire szívproblémák, cukorbetegség, krónikus máj- és vesebetegség.

A vizsgált 47 780 beteg - aki még az első hullámban fertőződött meg és orvosi kezelésre szorult emiatt - 29,4 százaléka 140 napon belül ismét kórházba került, 12,3 százalékuk pedig meg is halt.

"Úgy tűnik, az emberek hazamennek a kórházból, kialakulnak náluk a szövődmények, visszakerülnek a kórházba és meghalnak. Azt látjuk, hogy a betegek harminc százaléka újra bekerül a kórházba - ez nagyon sok"

- figyelmeztet Kamlesh Khunti a Leicesteri Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzője.

Szerinte ezek a számok is rámutatnak arra, hogy

hirdetés
sokkal több figyelmet kellene fordítani a koronavírusból gyógyultak utógondozására, illetve arra is fel kell készülni, hogy a fertőzés során tapasztalt tünetek elmúlása nem azt jelenti, hogy teljesen meggyógyult a páciens, a vírusnak ugyanis számos szövődménye lehet.

A szakember szerint meglepő, hogy milyen sok koronavíruson átesett embernél jelentkeztek komoly egészségügyi gondok, főleg diabétesz, szív-, máj- és veseproblémák. Ezek elkerülése miatt fontosak az utókezelések, például koleszterincsökkentő sztatinok és aszpirin szedése.

A koronavírus utóhatásairól és szövődményeiről már tavaly is készült egy angliai kutatás, amely megállapította, hogy

a bristoli Southmead Kórházban kezelt fertőzöttek háromnegyede még három hónappal később is egészségügyi problémákkal küzdött. A leggyakoribb tünetek közé tartozik például a túlzott fáradtság, az izomfájdalom és a légzési nehézség.

Sokan panaszkodtak arra, hogy mellkasfájdalom nélkül nem is tudtak felmenni a lépcsőn, néhány páciens pedig annyira gyenge maradt a gyógyulás után is, hogy kerekesszékre volt szüksége a közlekedéshez.

De egy nemrég közölt kínai kutatás szerint Vuhanban is hasonlókat tapasztaltak.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk