HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Novák Hunor: tudok feljelentésről a fóti orvos ellen az orvosi kamaránál és a rendőrségen is

Egy szülő írt neki, akinek szintén volt konfliktusa a fóti orvossal az ügyeleten, a gyerekét vitte oda. Az orvost a kamaránál és a rendőrségen is feljelentette.

Link másolása

Dr. Novák Hunor gyermekorvos is posztolt egyet a fóti orvos ügyében.

Egy szülő írt neki, akinek szintén volt konfliktusa a fóti orvossal az ügyeleten, ahová a gyermekét vitte. Az eset után pedig az Orvosi Kamaránál és a rendőrségen is feljelentést tett.

"Saját információk a fóti orvosról:

01.08-án szombaton kaptam egy kétségbeesett üzenetet Facebookon egy szülőtől, fotókkal. A gyanú szerint

igen szakszerűtlenül látta el a fóti ügyeleten egy férfi orvos a gyermekét, és óriási traumát okozott neki. Utána szegény bekakilt, rémálmai voltak. A szülő elmondása szerint őt többszörösen megalázta, megszégyenítette, gyalázta vizsgálat közben az orvos. A szülő már akkor említette nekem: feljelentést fog ellene tenni a rendőrségen és az orvosi kamaránál is. Én néhány rövid tanáccsal, kezelési javaslattal láttam el online, majd egy másik orvos vizsgálta.

Később, hétfői napon jelent meg a Borsban egy hír egy fóti, szabadidejében testépítéssel foglalkozó ügyeletes orvosról, aki megverte a rá támadó beteget és kísérőjét. Elsőre jót mosolyogtam a történeten, aztán eszembe jutott ez a pár nappal korábbi levélváltás, hiszen ott is fóti ügyeletről volt szó. Írtam az édesanyának, hogy véletlenül nem ugyanaz az orvos volt-e az ő esetükben.

De, ugyanaz. Hangsúlyozom: ez az eset teljesen más, mint a verekedős, és jóval azelőtt szereztem róla tudomást, minthogy a verekedős történt megjelent volna a médiában. A szülő az orvosi kamaránál is feljelentést tett és a rendőrségen is, ezekről a dokumentumokat is elküldte, azokat elolvashattam.

Azóta a sajtóban megjelent: az érintett orvost a hírek szerint már több munkahelyéről is kirúgták, sőt, korábban egy női (!!!) orvos kollégáját bántalmazta, fojtogatta. Mire az feljelentést tett, a hírek szerint jogerősen 1 év 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az orvost közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és testi sértés miatt. De az erkölcsi bizonyítványából ez nem derült ki, és tovább dolgozhatott.

Ezzel szemben mai napon az alábbi híreket olvastam:

'A lapnak megszólalt Lestár felettese is, Grécs László, aki azt mondta: mellette állnak a jelenlegi helyzetben, a panaszok többsége pedig el sem jutott hozzájuk hivatalosan.'

'Hivatalos panaszok nem érkeztek hozzájuk sem betegek, sem kollégák részéről, az online kommentekkel pedig nem tudnak foglalkozni, mert azok nem hivatalos panaszok.'

Szerintem érdemes lenne az online kommentekkel is foglalkozni. A fóti ügyelet Google értékelése 2,4-es átlagú; és többen panaszkodnak ott egy "Mr. Szteroid" becenevű férfi orvos elfogadhatatlan viselkedésére. Egyet tudok biztosan: a nekem írt szülő az Orvosi Kamaránál és rendőrségen is feljelentést tett, erről láttam a dokumentumokat. Ezek hamarosan el kell jussanak a feletteseihez is, így nem mondhatja senki azt, hivatalosan nem kapott panaszt.

Nem kívánok és nem is célom ítélkezni, a többi a hatóságok, a kamara feladata. A pácienseknek orvosokba vetett bizalmának megtartása érdekében azonban fontos, hogy tisztességesen vizsgálják ki az ügyet, ne zárjon össze az orvostársadalom pusztán azért, mert orvoskollégáról van szó.

Akit pedig atrocitás ért, ne féljen panaszt tenni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: