HÍREK

New York Times: Európa két leginkább Kreml-barát vezetője erősítette meg hatalmát

Az amerikai lap párhuzamot von Orbán Viktor és a szerb államfő tegnapi győzelme között, amit elsősorban médiafölényüknek tud be. A Wall Street Journal és a Guardian szerint csökkenhet az oroszok elleni újabb szankciók esélye.

Link másolása

Európa két leginkább Kreml-barát vezetője erősítette meg hatalmát vasárnap a magyarországi és szerbiai választásokon, és ezt mind Orbán Viktor, mind pedig Aleksandar Vusic nem utolsósorban hatalmas médiafölényüknek köszönhetik – írták a New York Times tudósítói.

Andrew Higgins és Benjamin Novak kiemelték, hogy az ukrajnai háború mindkét országban alaposan rányomta a bélyegét a választási kampányra. Vusic képes volt mozgósítani nacionalista és orosz-barát híveit azzal, hogy nem volt hajlandó csatlakozni az Európai Unió által elfogadott szankciókhoz. Orbán ugyan kezdetben elfogadta ezeket, de ellenállt az orosz energia-import korlátozásának - írják.

Ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy míg a szláv és ortodox keresztény Szerbia Oroszország hagyományos szövetségese, Magyarország viszont egészen Orbán hatalomra jutásáig bizalmatlanul tekintett Oroszországra mindenekelőtt 1956 eltiprása miatt. Most mindkét kormány szoros kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyinnal, aki támogatásáról biztosította Orbánt februári, az ukrajnai invázió előtti moszkvai látogatása során.

Ugyancsak párhuzam vonható köztük a New York Times szerint abban, hogy az elmúlt évtizedben drasztikusan csökkentették a médiában a kritikai hangok terét, az országos sugárzású tv-csatornák többségét propagandaeszközzé tették, miközben egyre inkább autoriter kormányzást vezettek be.

Orbán, aki a háború előtt a gyermekek nemi oktatásról szóló népszavazásra koncentrálta kampányát, irányt váltott és képes volt visszaverni az ellenzék vádjait, mely szerint Ukrajna-politikájával nemcsak külföldi szövetségeseit, hanem a magyar történelmi emlékezetet is elárulta - írja az amerikai lap.

Mozgósította az állam és barátai ellenőrzése alatt álló médiát, hogy ellenfeleit háborúpártinak állítsa be, akik magyar katonákat küldenének harcolni az oroszok ellen, a választás tétje pedig „háború vagy béke” lett.

A lap megállapítja, hogy ez a kampány még olyan idősebb szavazóknál is működött, akik emlékezhettek a forradalom leverésére.

Megszólaltattak egy Nagykovácsiban szavazó férfit, aki 1956-ban 13 éves volt és apját 14 évi börtönre ítélték. „Miért mennének harcolni a magyar fiúk Ukrajnába?” – tette fel a kérdést János és „természetesen” a Fideszre szavazott.

„Ugyanazokat a hazugságokat ismételgetik minden nap – mondta ugyanakkor elkeseredetten egy 81 éves budapesti doktornő, aki az ellenzékre voksolt - Hogy lehet, hogy 40 évi szovjet megszállás és 30 évi demokrácia után ugyanaz, aki egykor azt kiabálta, ruszkik haza, most azt mondja, hogy Oroszország igazságos háborút vív Ukrajnában? A magyar lakosság fele beveszi ezeket a hazugságokat. Ez Magyarország szégyene.” - állította a lapban az idős asszony.

A Wall Street Journal arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán újabb négy éve óriási harcokat fog okozni az Európai Unióban.

És bár a lap szerint a nyugati vezetők megdöbbenésüknek adtak hangot az orosz katonák Kijev mellett elkövetett háborús bűnei miatt,

Orbán győzelme csak erősíteni fogja a nézeteltéréseket, egyben csökkenti a további szankciók esélyeit, különösen az energiahordozók terén.

Ugyanezt az aggodalmat veti fel a Guardian is, egyúttal kitér a választási csalások gyanújára és a választókerületek manipulációjára, amely miatt az ellenzéknek 5%-kal több szavazatot kellett volna szereznie a kormánypártnál ahhoz, hogy parlamenti többséghez jusson.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk