/hirek/nepszava-tobb-ezer-helyszinre-nem-ertek-oda-a-mentok-mintat-venni-az-elmult-napokban/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

HÍREK

Népszava: több ezer helyszínre nem értek oda a mentők mintát venni az elmúlt napokban

A lap információi szerint nemcsak a koronavírus-fertőzöttek diagnosztizálásában, hanem az ellátásukban is fennakadások tapasztalhatóak.
hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Győrfi Pál Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr vezetője nemrég azt nyilatkozta a közmédiának: az elmúlt napokban jelentősen megnőtt a mentőszolgálathoz beérkező koronavírus miatti mintavételi megrendelések száma. A kezdeti néhány száz feladat után az elmúlt hetekben már napi több mint 5 ezer ilyen igénylés futott be az Országos Mentőszolgálathoz, most pedig egyes napokon a mintavételi feladatok száma meghaladja a 12 ezret is.

A Népszava most arról ír, hogy információik szerint

hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda a mentők mintát venni.

Győrfi Pál korábban közölte: annak érdekében, hogy minden mintavételi megrendelést gyorsan tudjanak teljesíteni, a Belügyminisztérium (BM) közreműködésével napokon belül még 200 mintavételi egységet állítanak be országszerte. Az egységek személyzetét végzős orvostanhallgatók alkotják, a járműveket a BM biztosítja. A mintavevőket az Országos Mentőszolgálat képezi ki.

hirdetés

A lapnak is úgy fogalmazott, folyamatosan tovább erősítik a kapacitásaikat, és igyekeznek minden tünetes beteghez 48 órán belül eljutni.

A Népszava viszont úgy tudja: nem ritka, hogy négy-öt nap múlva érkeznek meg a covid-tesztre várókhoz a mintavevők. A mentők egyik minta begyűjtője a lapnak azt mondta:

naponta átlagosan legfeljebb 5-6 ezer vizsgálatra van elég ember. Ezért is érnek ki olykor több nap múlva a PCR-tesztre várókhoz.

A lap idézte Müller Cecíliát is, aki az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: folyamatosan nő a tesztelési kapacitás, kedden 15 596 PCR-tesztet végeztek el, és az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laboratóriumi tesztelést végzők közé. Az országos tisztifőorvos azt is hozzátette: a tesztelésnek semmilyen kapacitási határa nincs, azt minden szükséges esetben térítésmentesen elvégzik.

A Népszava információi szerint viszont nemcsak a koronavírus-fertőzöttek diagnosztizálásában, hanem az ellátásukban is fennakadások tapasztalhatóak. A lap úgy tudja:

szerda estére a fővárosi és a közép-magyarországi régió betegeinek a budapesti intézményekben nem volt hely, ezért a mentők a néhány napja hadrendbe állított váci, illetve ceglédi kórházba vitték őket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk