/hirek/nepszava-ket-budapesti-korhazban-is-betelt-a-lelegezteto-kapacitas-van-ahol-mar-nincs-eleg-apolo-sem/
hirdetés

HÍREK

Népszava: két budapesti kórházban is betelt a lélegeztető kapacitás, van, ahol már nincs elég ápoló sem

A lap szerint 76 dolgozót keresnek a Korányi kórházba.
hirdetés

Több budapesti kórház sem tud már fogadni koronavírusos betegeket, ráadásul van, ahol már a szakemberekből is hiány van - írja a Népszava.

A lap úgy tudja, az Országos Mentőszolgálat munkatársai azt az utasítást kapták Kásler Miklós emberi erőforrások-minisztertől, hogy

a kórházi ellátásra szoruló igazolt és koronavírus-gyanús betegeket csak az ellátásukra kijelölt intézményekbe vihetik.

A fővárosiakat és a Pest megyében élőket a Dél-Pesti Centrumkórházba és az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézetbe kell szállítaniuk. Ha ezek megtelnének, akkor a Szent János Kórház, a Bajcsy Kórház, a Péterfy Kórház, a Pest megyei Flór Ferenc kórház, a törökbálinti tüdőgyógyintézet és a Semmelweis Egyetem láthatja el ezeket a betegeket. Vidéken pedig a megyei kórházakat, illetve az orvosképzéssel foglalkozó egyetemeket is kijelölték a fertőzéssel érintett lakosság kivizsgálására, az igazolt esetek ellátására.

hirdetés

A Népszava azt írja,

már a Dél-Pesti Centrumkórház és a Korányi is megtelt,

ezért szerdán már az Országos orvosi Rehabilitációs Intézetbe is vittek koronavírusos betegeket. Egy, a lap birtokába került, szeptember 14-i keltezésű levélben az áll, hogy

a Korányi és a Szent László kórházban már annyi súlyos beteg fekszik, hogy a "lélegeztető kapacitása betelt". A lap szerint ráadásul a Korányi kórházban munkaerőhiány is van, információik szerint 76 dolgozót keresnek különböző pozíciókra.

Például nincs elég nővér sem, ezért az intézmény arra kérte az ellátókat, hogy mérjék fel, hány ápolót, segédápolót lehetne áthelyezni kirendelt munkavégzésre.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a Népszavának azt mondta, senki nem jelentkezik szívesen más kórházba koronavírusos betegek ellátására, ráadásul az első hullámban sokaknak kimerült az a 44 nap, amennyi rendelkezésre áll egy év alatt a kirendelt munkavégzésre. Elmondása szerint

több ezer ember hiányzik az egészségügyből, az első hullám óta nem lett több intenzíves orvos (1600) és ápoló (1200) sem.

Azt is mondta, hogy van olyan kórház, ahol már most is le kellett állítani osztályokat, mert az orvosok, illetve az ápolók karanténba kerültek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk