hirdetés

HÍREK

„Nemet mondanak a magyar orvosok az önkizsákmányolásra” – felszámolná a többletmunkát az Orvosi Kamara

Szerintük az orvosok önmagukat kizsigerelve, a pihenés, feltöltődés és a családdal töltött idő kárára vállalják be a 60-70 órás munkaheteket.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. június 19.

hirdetés

Az orvosok bérének rendezését és az egészségügyi rendszer struktúraváltását sürgeti a közel 48 000 magyar orvos érdekképviseletét ellátó Magyar Orvosi Kamara.

Közleményükben azt írják, a szervezet a tagság döntése alapján elindította az önként vállalt többletmunka és külső ügyeleti vállalások felmondásának ügyvédi letétbe helyezését, és arra kérik az orvosokat, hogy mondjanak nemet a kötelező munkaóráikon felüli, szabadidejük terhére végzett többletmunkára.

Hozzáteszik, hogy a céljuk ezzel az, hogy a mostani, önkizsákmányolásra épülő rendszert egy betegbiztonságot garantáló, fenntartható, átlátható és hálapénzmentes egészségügy váltsa fel.

A közlemény szerint a MOK elnöksége már 2019-ben megkapta a küldöttgyűléstől a felhatalmazást az önként vállalt többletmunka-szerződések felmondásának megszervezésére, és mivel szerintük a kormány által benyújtott 2021-es költségvetési tervezet nem tartalmazza az egészségügyi dolgozók pályán- és itthon tartásához szükséges bérek fedezetét, a MOK megkezdi az önként vállalt többletmunka-szerződés felmondásáról szóló nyilatkozatok gyűjtését és letétbe helyezését.

Az önként vállalt többletmunka a Kamara szerint az egészségügyre jellemző kuriózum: mint írják, csak nevében önkéntes, valójában egy munkajogi kényszermegoldás annak érdekében, hogy az alulfinanszírozottság és az egyre kritikusabb orvoshiány ellenére is biztosítható legyen az ügyeleti ellátás.

hirdetés

"Ezt a többletmunkát az orvosok önmagukat kizsigerelve, a pihenés, feltöltődés és a családdal töltött idő kárára végzik. Felmondásáért a magyar jog szerint nem érheti hátrányos megkülönböztetés az egészségügyi dolgozót" - fogalmaznak.

Ma Magyarországon egy kezdő orvos – a gyorséttermi dolgozókéval azonos – 900 Ft-os nettó alap órabért, egy szakorvos pedig – a szakmunkás bérektől is elmaradó – 1700 Ft-os nettó alap órabért visz haza közalkalmazottként.

Mindeközben a Magyar Orvosi Kamara adatai szerint az orvosok körében a 60-70 órás munkahetek általánosnak mondhatók. Átlagos ügyeleti beosztással számolva egy orvos körülbelül 50-55 éves korára dolgozik annyit, mint a napi 8 órában dolgozók 65 éves korukra, és évi 60 éjszakát tölt távol a családjától.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk