/hirek/nemcsak-a-koronavirusnak-hanem-a-metoo-nak-is-eljott-a-masodik-hullama/
hirdetés

HÍREK

Nemcsak a koronavírusnak, hanem a MeToo-mozgalomnak is eljött a második hulláma

Az elmúlt időszakban ismét sok nő állt ki történetével a nyilvánosság elé.
hirdetés

Egy francia operaénekes, egy dán műsorvezető és egy norvég politikus is nyilvánosság előtt vallotta be, hogy szexuális zaklatás áldozata lett, az utóbbi időben Európa-szerte több nő tett ugyanígy - fellángolt a Metoo-mozgalom második hulláma.

Sofie Linde, a dánok egyik kedvelt műsorvezetőnője - többek közt az X-Faktort is ő vezeti - az elmúlt hónapban vallott saját traumájáról: korábban - amikor a nő még csak 18 éves volt - előrelépési lehetőséget és támogatást ajánlott neki egy vezető beosztású férfi, amennyiben teljesíti szexuális jellegű kívánságait.

Az ügy nagy port kavart, több mint 700, médiában dolgozó nő írta alá azt a petíciót, amelyben kikeltek a munkahelyeken uralkodó szexizmus ellen.

Mogens Jensen, dán esélyegyenlőségi miniszter üdvözölte a törekvést, és biztosította az aláírókat és a közvéleményt arról, hogy párbeszédet indít a témáról.

Párizsban egy ismert francia operaénekesnő, Chloe Briot lépett nyilvánosság elé történetével: 2019 októbere és 2020 februárja között többször is zaklatta egyik operaénekes kollégája, aki ellen márciusban panaszt nyújtott be. Elmondása szerint a férfi, aki a színpadon a partnerét alakította, a próbák során folyamatosan visszaélt helyzetével, és fogdosta a nőt. Amikor megkérte, hagyjon fel a megalázásával, a férfi csak nevetett.

hirdetés

Hiába szólt az ügyről az igazgatónak, az semmit nem tett annak érdekében, hogy a zaklatás abbamaradjon, ezt követően jelentette fel a férfit, néhány hónappal később pedig a nyilvánosság elé állt történetével.

Elmondása szerint azóta több szakmabeli kolléganője felvette vele a kapcsolatot, és elmesélték saját, hasonló traumáikat.

Norvégiában egy munkáspárti képviselő, Ellen Reitan vállalta fel, hogy a párton belül rendszeresen felbukkantak szexuális visszaélések. Ezt támasztja alá az is, hogy korábban több nő vádolta meg illetlen viselkedéssel Trond Giskét, akinek két éve le is kellett emiatt mondania a párt elnökhelyetteseként.

A politikus akkor arra fogta tettét, hogy a pártrendezvényeken felszolgált alkohol miatt szabadulhatott fel túlságosan - azóta be is tiltották ezeken az eseményeken az alkoholt.

A férfinak azonban sikerült visszatérni a politikába, Reitan pedig ennek hallatán bátorodott fel annyira a felháborodástól, hogy nyilvánosan felszólalt a párton belüli zaklatásokról. Vallomása több másik nőt is szóra bírt, köztük a politikus kampánymenedzserét is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk