/hirek/nem-zuzmo-hanem-muanyag-uledek-boritja-madeira-sziklait/
hirdetés

HÍREK

Nem zuzmó, hanem műanyag üledék borítja Madeira szikláit

A „plasticrust” a környezetszennyezés új fajtájaként mutatkozott be. A tudósok először rágóguminak nézték, de sajnos sokkal nagyobb a baj,
hirdetés

Először 2016-ban figyeltek fel Madeira partvidékén, a sziklákon zuzmókra hasonlító kék foltokra, amik, mint kiderült, műanyagból vannak, és a környezetszennyezés új fajtájaként mutatkoznak be, írja a Qubit.

Ignacio Gestoso, a MARE tengeri kutatóintézet (Marine and Environmental Research Center) tengerbiológusa

először rágóguminak nézte a szennyeződést,

de később sajnos kiderült, nem egy egyszeri jelenségről volt szó. Elneveztek plasticrustnak, és

csak pár év kellett neki ahhoz, hogy a partvonal szikláinak tíz százalékát is lefedje.

hirdetés

A vegyelemzés során megállapították, hogy polietilénből van, egy olyan műanyagfajtából, amelyet legfőképpen egyszer használatos csomagolóanyagként használnak.

A tengerben hánykolódó szemét a hullámokkal folyamatosan a partnak ütközik, így lassan felkenődik a sziklákra, és bevonatot képez rajtuk. A műanyag nagyon lassan bomlik le, ráadásul ez a szennyeződés azokon a helyeken telepszik meg, ahol egyébként algák, zuzmók és kagylók élnének.

A tudósok szerint a műanyagszennyezés új formája a táplálékláncra is veszélyes lehet,

és ez is egy újabb módja lehet annak, ahogy a műanyag lassan mindenhol megjelenik a bébifókák gyomrától kezdve az ivóvízig.

A MARE tanulmánya szerint a műanyagszennyezés jelenleg a környezetvédelem egyik legsúlyosabb problémája, a tenger élővilága pedig különösen nagy veszélyben van.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk