/hirek/nem-tamogatjak-a-rendkivuli-jogrend-meghosszabbitasat-az-ellenzeki-partok/
hirdetés

HÍREK

Nem támogatják a rendkívüli jogrend meghosszabbítását az ellenzéki pártok

Az ellenzék egyöntetűen elutasítóan áll az előterjesztéshez. Szerintük a kormány nem élt, hanem visszaélt a rendkívüli felhatalmazással.

Link másolása

hirdetés

Az Országgyűlés kedden a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását tárgyalta. Varga Judit igazságügyi miniszter indítványában a veszélyhelyzetben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tett javaslatot, hangsúlyozva, hogy a kabinet alapvető célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, azért van szükség a rendkívüli jogrend fenntartására, hogy az a kormány által meghozott összes intézkedést megerősítse és meghosszabbítsa hatályukat. Elmondása szerint a járványügyi szakértők szerint indokolt a korlátozó intézkedések további fenntartása, mivel a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant.

A lazítás ideje még nem jött el, de a kormány reméli, ez sincs már olyan messze

- fogalmazott az államtitkár.

Azt is elmondta, hogy a kormány mindent megtesz, hogy minél több oltás álljon rendelkezésre, így akár

már júniusra elérhető lehet a 70 százalékos átoltottság. Ezzel Magyarország az egyik legjobban átoltott ország lehet az EU-ban, a korlátozásokat is hamarabb lehetne feloldani a többi országhoz képest, és a gazdaság újraindításában is az a cél, hogy a leggyorsabbak között legyen az ország

- mondta.

hirdetés

A fideszes Hende Csaba is arról beszélt, hogy a járvány Magyarországon is felszállóágban van, ez pedig indokolja a terjedést korlátozó gyors intézkedések szükségességét. Csökkenteni kell a koronavírusos megbetegedések számát, és újra kell indítani a gazdaságot - hangsúlyozta. A kormánypárti politikus szerint, ha mindenki betartja a szabályokat, együtt újra sikerülhet megfékezni a világjárvány hazai terjedését és újraindítani a gazdaságot. Ehhez azonban a jogbiztonság szempontjából fontos lenne a törvényjavaslat elfogadásával megerősíteni a veszélyhelyzet alatt kiadott egyes kormányrendeletek újbóli hatálybaléptetését.

Az ellenzéki pártok azonban nem támogatják a rendkívüli jogrend meghosszabbítását.

A jobbikos Lukács László György (Jobbik) közölte, frakciója nemmel fog szavazni a törvényjavaslatra, amely szerintük egy politikai nyilatkozat, egy pamflet. Azt kérik az Országgyűléstől, ismerje el a kormány a járvány megakadályozására tett lépéseit, de a kormány lépéseit sem politikailag, sem máshogy nem lehet elismerni - mondta.

Mint mondta, a halálozások száma azt mutatja, hogy a nyáron, amikor rendezett volt a vírushelyzet és idő volt a felkészülésre, a kormány elmulasztotta ezt. Hozzátette: tisztázni kell azt, miért volt az elmúlt időszak "a leghalálosabbak" között az ország történetében.

Bírálta, hogy a kormány hiteleket ajánl, mindenkinek azt javasolja, hogy adósodjon el. Ki garantálja azt, hogy emberek tömegeinek munkája lesz a következő években? - kérdezte.

Számba vette, hogy a kormány hogyan "sáfárkodott" az előző felhatalmazással. Szerinte azzal, hogy a kormány titkolózott, elhallgatta az adatokat, csökkentette a vakcinákba vetett bizalmat. Beszélt arról is, hogy emberek tízezrei lettek munkanélküliek, de a kormány csak szűk, kivételezett rétegnek, saját barátainak adott támogatást.

Lukács László György azt mondta, a kormány a felhatalmazási törvény leple alatt olyan javaslatokat vitt át a parlamenten, amelyek évtizedekre gúzsba kötik az országot. Példaként említette a közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a választási eljárási törvényt. Firtatta, most mire kér a felhatalmazást a kormány. Arra kérik - folytatta -, hogy továbbra is bezárják az embereket, miközben a miniszterelnök haverjai Dubajba repülnek, vagy hogy tartsanak továbbra is bezárva a vendéglátóhelyek, vagy hogy továbbra is kiszipolyozhassák az önkormányzatokat? - tudakolta.

A KDNP-s Vejkey Imre erre azt mondta, hogy az ellenzék még a pandémiás időszakban sem az emberek oldalán áll, a baloldali politikusok folyamatosan akadályozni próbálják a vírus elleni védekezést.

Hollik István (KDNP) is azt hangsúlyozta, hogy a hatékony védekezéshez rendkívüli felhatalmazás kell, az eddigi eredmények pedig megerősítik, hogy a kormány nem élt vissza az eddigi felhatalmazással és jól élt azzal. Szerinte az ellenzék még a járványügyi védekezésből is politikát csinál, azért teszik ezt, mert azt gondolják, minél rosszabb a kormánynak, annál jobb az ellenzéknek.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk