HÍREK

Nem lehetetlen, hogy Orbán Viktor és Tiborcz István is bíróság elé álljon vagy börtönbüntetést kapjon – mondja Hadházy Ákos

A politikus korrupcióellenes tárca nélküli miniszter lenne egy esetleges kormányváltás után egy 150 fős hivatal élén. Már az első parlamenti munkanapokon törvénymódosításokat nyújtanának be.

Link másolása

Hadházy Ákos beszélt azokról az elképzelésekről, amikkel felelősségre vonnák a 2010 óta regnáló kormány szereplőit a korrupciós ügyek miatt, ha áprilisban az ellenzék kerülne hatalomra. A Momentum színeiben egyéniben induló politikus korrupcióellenes tárca nélküli miniszterként felügyelné a jogi felelősségre vonást – írja a hvg.hu.

Ennek végrehajtására már egy sor törvénymódosítást és a Korrupcióellenes Hivatal koncepcióját is előkészítette néhány – egyelőre meg nem nevezett – kollégájával, akikkel nagyjából 150 fővel és évi 10 milliárd forintból működtetnék a hivatalt. Hadházy ugyanakkor kerülni igyekszik az "elszámoltatás" szót, mert szerinte az ilyesmi Magyarországon eddig mindig kudarccal végződött.

A politikus elmondása szerint hónapok óta dolgozik azon, hogyan lehet a jogi felelősségre vonás feltételeit, kereteit megteremteni feles parlamenti többséggel is, mivel „ez most a realitás” az ellenzék számára. Az ellenzéki összefogás pártjairól szólva elmondta:

„nem érzek részükről akadályt abban, hogy az eddigi korrupciós eseteket feltárjuk, és a jövőbenieket megnehezítsük”. Utóbbiról megjegyezte: „a sajátjaink között is vannak, akik éhesek”.

Elmondta, konkrét tervekkel azért sem áll még a nyilvánosság elé, mert attól fél, hogy azokat a kormány kétharmados törvényekkel elgáncsolhatná, arra pedig nincs esély, hogy az ellenzék arasson kétharmados győzelmet az áprilisi választáson. „Úgy persze sokkal könnyebb lenne a helyzet, mert akkor Polt Péter legfőbb ügyészt el lehetne távolítani, az ügyészség jogállását át lehetne gondolni, az Igazságügyi Minisztérium alá lehetne rendelni például”, így viszont más alternatív megoldásokat kellett keresni – mondja Hadházy.

Feles többséggel nem hozható létre Magyarországon például külön korrupcióellenes ügyészség sem, viszont az ellenzék jogászai szerint megoldható az Európai Ügyészséghez való csatlakozás – magyarázta Hadházy a hvg-nek, bár elismerte, hogy utóbbi, ha sikerül is, a múltban elkövetett korrupciós esetek vizsgálatát nem teszi lehetővé.

Beszélt azokról a törvényjavaslatokról is, amit már az új parlament első ülésnapjain benyújtanának.

  • a pótmagánvád korábban leszűkített alkalmazásának kiterjesztése például korrupciós bűncselekmények esetén bizonyos értékhatár felett, ez Hadházy szerint „megakadályozná Polt Pétert abban, hogy az ügyészség megmentse a büntetőeljárástól a fideszes bűnözőket”,
  • korrupciós bűncselekmények esetén a letartóztatási indítvány ügyészségi jogának kiterjesztése a rendőrsége és a NAV-ra is, de az elrendelésről ugyanúgy a nyomozati bíró döntene, mint most, ami szintén a Polt Péter vezette ügyészség „megkerülését” szolgálja,
  • amnesztiatörvény, amely az érintetteknek mentességet adna, ha visszafizetik a korrupciós pénz egy részét és érdemi információt szolgáltatnak a megbízókról, haszonélvezőkről – Hadházy szerint ez hasonlítana a vádalkuhoz, amellyel az ügyészségi szerinte visszaél egy-egy nagyobb hal védelmében,
  • magántőkealapok átláthatóvá tétele, megszüntetése – Hadházy szerint mivel a „lopott vagyont” gyakran szervezik ki mindenféle alapítványok láncolatán át átláthatatlan tulajdonosi hátterű magántőkealapokba, ezt a formát feles többséggel meg kell szüntetni,
  • közbeszerzési törvény módosítása – a törvény alapvetően jó, csak be kellene tartani Hadházy szerint, és az amúgy szigorú előírásait nem arra kellene használni, hogy kizárják az állami megbízásokból a „nem baráti” jelentkezőket, de kisebb-nagyobb módosításokra szükség lehet a jogszabálynál.

Hadházy azt is mondta, „olyat nem ígérek, hogy minden, korrupcióban bűnös börtönbe megy, mert annyi az ilyen ügy, hogy egyszerűen lehetetlen a végére járni”.

Azt viszont kijelentette: „attól, mert valaki miniszter vagy miniszterelnök volt, nem jelenti azt, hogy nem kerülhet börtönbe”.

Szerinte erre nemcsak Orbán Viktornak, a vejének vagy Rogán Antalnak van esélye, hanem „börtönben lenne a helye Patyi Andrásnak, a Kúria elnökhelyettesének is a közszolgálati egyetemen folyt milliárdos lopások miatt”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Orbán memóriájával bajok vannak: szerinte a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
A Kossuth Rádióban adott interjúban máshogy emlékezett a történtekre, mint ahogy az a valóságban történt.

Link másolása

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióba adott interjújában úgy beszélt az árstopokról, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni - vette észre a 444.hu.

A lap emlékeztet, hogy Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni.

Az árstop pedig éppen akkor lépett hatályba, amikor a miniszterelnök Oroszországba látogatott, amit később békemissziónak nevezett, tehát nemhogy háborúról, de szankciókról ebben az időszakban végképp nem lehetett még beszélni.

Ezzel szemben a miniszterelnök már egészen másként emlékezett a történtekre, szerinte ugyanis éppen a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Kötelező szabadságra küldik év végén a minisztériumok és kormányhivatalok dolgozóit
Akinek már nincs idénre szabadsága, annak a jövő éviből veszik el ezeket a munkanapokat.

Link másolása

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy december 22-től 2023. január 8-ig kormányzati igazgtási szünetet rendel el a kormány, hogy spóroljon az állam. Az intézkedés részletei a csütörtök késő este megjelenő Magyar Közlönyből derültek ki.

A rendelet szerint az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik, ez alól csak a felügyelő miniszter tehet kivételt - írja a hvg.hu.

Ilyen kivételes esetben a szokásostól eltérő munkahelyre is küldhetik az érintetteket, még a miniszterekkel is megteheti ezt a miniszterelnök.

Ez az időszak nem számít bele a hatósági és egyéb eljárások ügyintézési határidejébe.

A törvénynek az a pontja sem lesz érvényes, amely szerint „a munkáltató jogkör gyakorlója a kormányzati igazgatási szünet alatt a szabadságot úgy adja ki, hogy biztosítja a zavartalan ügymenetet, valamint a lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervek esetében a folyamatos feladatellátást”.

Lényegében tehát kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket: a felettesek ugyanis kötelesek a szabadságot kiadni a beosztottaiknak.

„Ebben az esetben nem alkalmazandó a foglalkoztatott jogviszonyára irányadó törvény azon rendelkezése, amely alapján a szabadság egy részével a foglalkoztatott rendelkezik” - írják.

Akinek viszont idei szabadsága már nem maradt, annak a jövő évi szabadságokból veszik el ezeket a munkanapokat.

Vagyis az a törvényi előírás sem lesz érvényes, hogy „a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni és kivenni”.

Egyébként összesen 11 munkanapról van szó, mert a karácsony első napja és újév idén vasárnapra esik, nincs plusz munkaszüneti nap, tehát lehet olyan tisztviselő, akinek jövőre kevés szabadsága marad.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Putyin függetlenné nyilvánított két ukrajnai megyét
Az orosz elnök szerint Herszon és Zaporizzsja lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát figyelembe véve döntött erről.

Link másolása

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Az Ian hurrikán felkapott egy házat, és az öböl közepén dobta le Floridában
Már tíz felett az ismert áldozatok száma, de a hatóságok szerint ennél jóval többen veszíthették életüket a brutális viharban.

Link másolása

Legalább tíz halálos áldozata van már Floridában az amerikai államra szerda délután lesújtó hurrikánnak, írja a BBC. A hatóságok attól tartanak, hogy a mentés és kutatás során ez a szám meredeken emelkedni fog. Az Ian névre keresztelt vihar most Észak- és Dél-Karolina felé halad a szárazföldön. Joe Biden amerikai elnök szerint ez volt a déli állam történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami „jelentős számú emberéletet követelhetett”.

A pusztítás után még mindig nincs áram 2,2 millió otthonban vagy vállalkozásnál. A szélvihart követő áradások miatt sokan az otthonukban rekedtek. Őket most házról házra járva menekíti ki a nemzeti gárda. A már ismert tíz halálesetet kivétel nélkül Charlotte megyéből jelentették, ahol még viharosabb volt a szél. Egy helyi szemtanú szerint a 12 órán át tartó szélvihar „brutális” volt.

@cbsnews The Weather Channel meteorologist #JimCantore was met with "Hurricane Ian's full fury" as he covered the then-Category 4 storm from Punta Gorda. #weather #hurricaneian #florida ♬ original sound - cbsnews

Valamivel délebbre, a Lee megyéhez tartozó Fort Myers kikötővárosában „szinte leírhatatlan” a kár az állam kormányzója szerint. Ron DeSantis csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Estero-öböl kellős közepén landolt egy ház, amit egyszerűen felkapott a hurrikán, majd ott dobta le.

Orlandói túlélők elmondták, hogy egy idő után nem volt más választásuk, mint úszva elhagyni otthonaikat. Egy nő a vihar elvonulta után öt percig állt a nyitott ajtóknál, mire a víz nagy része távozott a házából. Szellemváros lett a tengerparti Naplesből is. A település útjai sok helyen járhatatlanok, mindent sár borít, miközben a város ikonikus mólója gyakorlatilag kettétört.

A floridai katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy senki ne álljon neki megfelelő képzettség, tapasztalat és eszközök nélkül a vezetékekbe gabalyodott fák és tárgyak eltávolításának, mert akár végzetes következményei is lehetnek.

Az Ian hurrikán először Kubát érte el, majd letarolta Puerto Ricót is. Utóbbi országban a vihar elvonulta után tíz nappal még mindig nagyjából 269 ezer otthonban nincs áram.

Link másolása
KÖVESS MINKET: