HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Nem lehetetlen, hogy Orbán Viktor és Tiborcz István is bíróság elé álljon vagy börtönbüntetést kapjon – mondja Hadházy Ákos

A politikus korrupcióellenes tárca nélküli miniszter lenne egy esetleges kormányváltás után egy 150 fős hivatal élén. Már az első parlamenti munkanapokon törvénymódosításokat nyújtanának be.

Link másolása

Hadházy Ákos beszélt azokról az elképzelésekről, amikkel felelősségre vonnák a 2010 óta regnáló kormány szereplőit a korrupciós ügyek miatt, ha áprilisban az ellenzék kerülne hatalomra. A Momentum színeiben egyéniben induló politikus korrupcióellenes tárca nélküli miniszterként felügyelné a jogi felelősségre vonást – írja a hvg.hu.

Ennek végrehajtására már egy sor törvénymódosítást és a Korrupcióellenes Hivatal koncepcióját is előkészítette néhány – egyelőre meg nem nevezett – kollégájával, akikkel nagyjából 150 fővel és évi 10 milliárd forintból működtetnék a hivatalt. Hadházy ugyanakkor kerülni igyekszik az "elszámoltatás" szót, mert szerinte az ilyesmi Magyarországon eddig mindig kudarccal végződött.

A politikus elmondása szerint hónapok óta dolgozik azon, hogyan lehet a jogi felelősségre vonás feltételeit, kereteit megteremteni feles parlamenti többséggel is, mivel „ez most a realitás” az ellenzék számára. Az ellenzéki összefogás pártjairól szólva elmondta:

„nem érzek részükről akadályt abban, hogy az eddigi korrupciós eseteket feltárjuk, és a jövőbenieket megnehezítsük”. Utóbbiról megjegyezte: „a sajátjaink között is vannak, akik éhesek”.

Elmondta, konkrét tervekkel azért sem áll még a nyilvánosság elé, mert attól fél, hogy azokat a kormány kétharmados törvényekkel elgáncsolhatná, arra pedig nincs esély, hogy az ellenzék arasson kétharmados győzelmet az áprilisi választáson. „Úgy persze sokkal könnyebb lenne a helyzet, mert akkor Polt Péter legfőbb ügyészt el lehetne távolítani, az ügyészség jogállását át lehetne gondolni, az Igazságügyi Minisztérium alá lehetne rendelni például”, így viszont más alternatív megoldásokat kellett keresni – mondja Hadházy.

Feles többséggel nem hozható létre Magyarországon például külön korrupcióellenes ügyészség sem, viszont az ellenzék jogászai szerint megoldható az Európai Ügyészséghez való csatlakozás – magyarázta Hadházy a hvg-nek, bár elismerte, hogy utóbbi, ha sikerül is, a múltban elkövetett korrupciós esetek vizsgálatát nem teszi lehetővé.

Beszélt azokról a törvényjavaslatokról is, amit már az új parlament első ülésnapjain benyújtanának.

  • a pótmagánvád korábban leszűkített alkalmazásának kiterjesztése például korrupciós bűncselekmények esetén bizonyos értékhatár felett, ez Hadházy szerint „megakadályozná Polt Pétert abban, hogy az ügyészség megmentse a büntetőeljárástól a fideszes bűnözőket”,
  • korrupciós bűncselekmények esetén a letartóztatási indítvány ügyészségi jogának kiterjesztése a rendőrsége és a NAV-ra is, de az elrendelésről ugyanúgy a nyomozati bíró döntene, mint most, ami szintén a Polt Péter vezette ügyészség „megkerülését” szolgálja,
  • amnesztiatörvény, amely az érintetteknek mentességet adna, ha visszafizetik a korrupciós pénz egy részét és érdemi információt szolgáltatnak a megbízókról, haszonélvezőkről – Hadházy szerint ez hasonlítana a vádalkuhoz, amellyel az ügyészségi szerinte visszaél egy-egy nagyobb hal védelmében,
  • magántőkealapok átláthatóvá tétele, megszüntetése – Hadházy szerint mivel a „lopott vagyont” gyakran szervezik ki mindenféle alapítványok láncolatán át átláthatatlan tulajdonosi hátterű magántőkealapokba, ezt a formát feles többséggel meg kell szüntetni,
  • közbeszerzési törvény módosítása – a törvény alapvetően jó, csak be kellene tartani Hadházy szerint, és az amúgy szigorú előírásait nem arra kellene használni, hogy kizárják az állami megbízásokból a „nem baráti” jelentkezőket, de kisebb-nagyobb módosításokra szükség lehet a jogszabálynál.

Hadházy azt is mondta, „olyat nem ígérek, hogy minden, korrupcióban bűnös börtönbe megy, mert annyi az ilyen ügy, hogy egyszerűen lehetetlen a végére járni”.

Azt viszont kijelentette: „attól, mert valaki miniszter vagy miniszterelnök volt, nem jelenti azt, hogy nem kerülhet börtönbe”.

Szerinte erre nemcsak Orbán Viktornak, a vejének vagy Rogán Antalnak van esélye, hanem „börtönben lenne a helye Patyi Andrásnak, a Kúria elnökhelyettesének is a közszolgálati egyetemen folyt milliárdos lopások miatt”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: