hirdetés

HÍREK

Nem könnyíti a kormány a táppénzszabályt a pedagógusok esetében

Pedig korábban erre kaptak ígéretet a közoktatásban dolgozók.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba - szmo.hu
2020. december 17.

hirdetés

A kormányzati ígéret ellenére sem lesz egyszerűbb teljes táppénzt igényelni koronavírus-megbetegedés esetén a pedagógusoknak - írja a Népszava.

Még a november 26-i kormányinfón merült fel a kérdés, hogy egyszerűsítik-e a 100 százalékos táppénz megítélésére vonatkozó jogszabályokat koronavírus esetére, amire Gulyás Gergely akkor igennel válaszolt. Akkor azt mondta, minden koronavírussal fertőzött pedagógus esetében abból kell kiindulni, hogy

az iskolában kapta el a vírust, ezért egy olyan irányú törvénymódosítást is kezdeményeznek, hogy ne két eljárás kelljen ahhoz, hogy valaki 100 százalékos táppénzt kapjon ilyen esetekben.

Most azonban úgy tűnik, ez mégsem így lesz. A Covid-fertőzés miatt táppénzre kényszerülők (nemcsak pedagógusok, hanem más ágazatok dolgozói is), jelenleg két részletben kaphatják meg a 100 százalékos táppénzt: első körben megkapják fizetésük 60 százalékát, a fennmaradó 40 százalékot pedig csak azt követően, miután egy hosszú, bürokratikus eljárás eredményeként bebizonyosodik, hogy a vírust a munkahelyükön kapták el, vagyis munkahelyi megbetegedésként kell rá tekinteni.

A lap érdeklődött a Miniszterelnökségnél, hogy mikorra várható az egyszerűsítő törvénymódosítás, de a válaszból az derült ki, hogy egyelőre marad a jelenleg is érvényben lévő szabály.

hirdetés

„Előrelépés, hogy a Miniszterelnökség elismeri, hogy a koronavírus-fertőzés foglalkozási megbetegedés. Most már csak az eljárás jelent problémát, ami sokszor el sem jut a diagnózisig” - mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja.

Példaként említette egy iskolapszichológus esetét, aki azzal kereste meg a PDSZ-t, hogy Covid-gyanúval tíz napig volt 60 százalékos táppénzen a múlt hónapban, s bár a háziorvosa szerint valóban koronavírusos volt, a tesztelésére olyan későn került sor, hogy már nem lehetett kimutatni a vírust. Így mintegy 70 ezer forinttal kapott kevesebb bért arra a hónapra.

A PDSZ szerint a mostani eljárási rendben szinte lehetetlen megszerezni a 100 százalékos táppénzt, ami teljes családok megélhetését sodorja veszélybe a karácsonyi ünnepek előtt.

„Ha a Miniszterelnökség szerint a koronavírus-fertőzés foglalkozási megbetegedés, ezt jogszabályban is rögzíteni kellene. Ennek híján a dolgozókat, a munkáltatókat és az orvosokat is bizonytalanságban tartják” - ezt már Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke mondta. Hozzátette,

ők egyetlen olyan esetről sem tudnak, amikor a pedagógus megkapta volna a 100 százalékos táppénzt.

Az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ a Népszava megkeresésére azt írta: ők nem adtak olyan utasítást a tankerületi igazgatóknak, amely szerint nem kezelhetik munkahelyi megbetegedésként a koronavírus-fertőzést. Hozzátették: az Emberi Erőforrások Minisztériuma valamennyi köznevelési intézmény vezetője részére írásbeli tájékoztatást küldött a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos követendő munkavédelmi és társadalombiztosítási eljárásrendről.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk