/hirek/nem-alkotmanyellenes-a-vedettsegi-igazolvany-elkerese-az-adatvedelmi-hatosag-elnoke-szerint/
hirdetés

HÍREK

Nem alkotmányellenes a védettségi igazolvány elkérése az adatvédelmi hatóság elnöke szerint

A járványhelyzet miatt indokolt ez az intézkedés, amely hatályos jogszabályon alapul adatvédelmi szempontból - mondta Péterfalvi Attila.
hirdetés

Mint megírtuk, az újranyitás következő fázisánál már a védettségi igazolványhoz kapcsolnak több enyhítést is. Például csak azok mehetnek majd a 4 millió oltásszám elérése után többek között moziba, színházba, szállodába, uszodába, edzőterembe, állatkertbe és kulturális eseményekre, akik rendelkeznek ilyen kártyával.

A rendelet szerint az adott helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata lesz majd, hogy ellenőrizze a védettségi igazolvány meglétét. Ha ennek nem tesz eleget, minimum 100 ezer forint, maximum 1 millió forintos bírságot szabnak ki rá, de akár egy éves bezárással is sújthatják.

Sokak szerint viszont nem igazságos, hogy csak a védettségi igazolványosok élvezhetik majd az újabb enyhítéseket. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi jogvédő civil szervezet szerint ez alaptörvény-ellenes és diszkriminatív, és a politikusként is tevékenykedő ügyvéd, Czeglédy Csaba is azt írta, hogy jogi szempontból nem állja meg a helyét ez a szabályozás.

hirdetés

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint azonban a védettségi igazolvány bemutatása, felmutatása nem alkotmányellenes, a kormányrendelet hatályos jogszabályon alapul.

Péterfalvi Attila azt nyilatkozta az atv.hu-nak, hogy mivel a koronavírus továbbra is jelen van az országban, ezért indokolt ez a kormányrendeletben meghatározott intézkedés is. Elmondása szerint

a védettségi kártya bemutatása belépéskor alkotmányosan adatvédelmi szempontból azért nem aggályos, mert ahhoz nem társul adatrögzítés.

Amikor valaki bankkártyával fizet, akkor természetesen megjelennek az adatai, de azokat nem kapcsolják össze (és nem rögzítik) a védettségi igazolvány adataival - tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk