/hirek/neked-kellett-volna-lepned-alfoldi-robert-nyilt-levelet-irt-az-szfe-t-felugyelo-kuratorium-egyik-tagjanak/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

HÍREK

„Neked kellett volna lépned” – Alföldi Róbert nyílt levelet írt az SZFE-t felügyelő kuratórium egyik tagjának

„Az nem egyeztetés, ha a főnökség megmondja, hogy mit lehet és mi lesz, tetszik, nem tetszik. Az a hatalom, és a hatalom megalázó erőfitogtatása. Az a kuratórium diktatúrája...” - írja Alföldi levelében Rátóti Zoltánnak.

Link másolása

hirdetés

Nyílt levelet írt a Facebookon Alföldi Róbert a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kuratóriumának tagjához, Rátóti Zoltánhoz. Ő az egyetlen színész, aki helyet kapott a kuratóriumban. Alföldi azzal kezdi a levelet, hogy Rátótit a barátjának tartja és nagyon fontos embernek a szakmai életében. Leírja azt is, hogy sokat dolgoztak együtt korábban, olyan előadásokon, amik Alföldi szerint meghatározóak voltak az életében.

Alföldi levelében azt is leszögezi, hogy őt személyesen semmilyen érdek nem vezérli az SZFE kapcsán, hiszen nem volt és most sem tanára az egyetemnek. Rátótit pedig az egyetlen olyan kuratóriumi tagnak tartja, aki ugyanabban a színházi kultúrában nevelkedett, mint az egyetem most felálló tanárai.

"Zoli, az nem párbeszéd, ha nem két teljesen egyenrangú fél ül le egymással akkor, amikor nincsenek még eldöntve, leírva, aláírva a játékszabályok. Mert egy új helyzetben közösen, egyetértésben, vitázva kell kidolgozni azokat a szabályokat, amik mindkét fél számára elfogadhatóak, hogy valóban közösen, egymás érveit tiszteletben tartva kezdjenek el közösen, együtt dolgozni. Az nem egyeztetés, ha a főnökség megmondja, hogy mit lehet és mi lesz, tetszik, nem tetszik. Az a hatalom, és a hatalom megalázó erőfitogtatása. Az a kuratórium diktatúrája, annak a kuratóriumnak, aminek Te is tagja vagy, és nem olvastam sehol, soha, hogy bármilyen módon is megkerestétek volna az egyetem lemondott vezetését, hogy igyatok valahol egy kávét és beszéljetek. (Nem miniszteri irodákra gondolok.) Hogy ne diktáljatok, hanem, hogy egyenrangú félként kommunikáljatok, egymást és egymás munkáját, akár több évtizedes munkáját is tiszteletben tartva. Neked kellett volna lépned, mert Te jobban ismered azt, amik Mi mindannyian vagyunk - vagyis a kuratóriumban Te ismered a legjobban"

- fogalmaz levelében Alföldi Róbert, aki szerint ma már nincs összetartás a szakmában.

"...már nem tiszteljük egymást, már nincs céh, ami ugyanazt képviselné. Már ide, oda, erre az oldalra, meg arra az oldalra sodródtunk, már csak a romboló és önző indulat van bennünk. Revansot vesznek azok, akik úgy érezték, hogy el voltak nyomva"

hirdetés

- írja Alföldi, aki arra is kitér, nem érti, Rátóti miért nem mondta neki korábban, hogy az ő világnézetét nem képviselik a színházban.

"Barátom, ne haragudj, de én elég sokat dolgoztam veled, őszintén mindenről beszélve dolgoztunk, és soha, semmilyen körülmények között nem derült ki számomra, mert nem mondtad, hogy Neked fájdalmas hiányod van az ügyben, hogy a keresztény, polgári világképed, ízlésed, kultúrád nem jelenhetett meg. Miért nem mondtad? De szerintem – lehet, hogy tévedek – azért nem mondtad, mert a színházban nincs ilyen. Ott a maga teljes és elképesztően változatos és színes és végletes módján jelenik meg a létezésünk"

- fogalmaz Alföldi, aki azt is hozzáteszi, hogy "...a színházban nincs olyan, hogy ilyen vagy olyan, vagy liberális vagy konzervatív, vagy normális vagy dekadens, vagy nem tudom milyen világkép. Ott ugyanazt a világképet képviseljük, a saját létezésünket, a kérdéseinkkel együtt".
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk