hirdetés

Néhány év múlva annyi műanyag hulladék lesz a Földközi-tengerben, mint hal

Már most is egy kiló szemét jut három kiló kifogott halra, és az arány egyre romlik.
Fotók: Pixabay - szmo.hu
2017. december 06.

hirdetés

A Földközi-tengerről köztudott, hogy a világ egyik legszennyezettebb térsége, ám szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a helyzet tovább rosszabbodhat. A környezetvédelemmel foglalkozók előrejelzései szerint hamarosan annyi műanyag hulladék lesz a Földközi-tengerben, mint hal - írja a portfolio.hu.

Miguel Garcia-Herraiz spanyol diplomata, a Szövetség a Mediterrán-térségért szervezet főtitkárának helyettese, aki a környezetvédelemért és vízgazdálkodásért felelős azt mondja: a helyzet már most is trettenetes, de később csak rosszabb lesz.

"Jelenleg minden, tengerből kifogott három kilogramm halra egy kilogramm műanyag hulladék jut. Becslések szerint azonban 2030-ra egy kilogramm halra egy kilogramm hulladék juthat"

- emelte ki a szakember.

Hozzátette: legtöbb szennyezést az egyszer használatos műanyag palackok és szatyrok okozzák, amik lassan bomlanak le és válnak mikroműanyaggá. Ráadásul az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskéket a halak tápláléknak hiszik és megeszik, és bekerülnek a városok vízvezeték-rendszerébe is.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk