/hirek/negyszogletu-forintermeket-bocsat-ki-a-jegybank/
hirdetés

HÍREK

Négyszögletű forintérméket bocsát ki a jegybank

Az Országos Meteorológiai Szolgálat alapításának 150. évfordulója alkalmából készültek.
Fotók: Magyar Nemzeti Bank - szmo.hu
2020. szeptember 24.

hirdetés

Színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank az Országos Meteorológiai Szolgálat alapításának 150. évfordulója alkalmából szeptember 25-én - közölték.

A jegybanki kibocsátások több, mint fél évszázados történetében

most először jelenik meg négyzet alakú ezüst emlékérme, a színesfém változat pedig nagy mérete miatt unikális.

Az MNB Országos Meteorológiai Szolgálat megnevezéssel 10 000 Ft névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 Ft névértékű színesfém változatát bocsátja ki az OMSZ alapításának 150. évfordulóján.

Az emlékpénzérmék elsődleges szerepe a figyelemfelkeltés hazánk tudománytörténeti jelentőségű évfordulójára és a Szolgálatban folyó magas színvonalú előrejelzési, kutatási és oktatási tevékenység elismerése - írják a jegybank közleményében.

hirdetés

Az emlékérmék mindennapi fizetési forgalomban való használata kerülendő. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

Az ezüst és a színesfém változat azonos éremképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben térnek el. Az emlékérméket Molnár Mercédesz szobrászművész tervezte.

Az emlékérmék előlapján a középmezőtől kissé balra – az Országos Meteorológiai Szolgálat logója alapján készült, sematikus ciklonábrázolás látható, melynek értelmezését a jobb oldalon lent olvasható OMSZ felirat segíti. Az előoldalon találhatóak az emlékérmék kötelező alaki kellékei, fent a „MAGYARORSZÁG” felirat, alatta két vízszintes sorban, jobbra rendezve a „2000” értékjelzés és a „FORINT” felirat, lent, bal oldalon, két vízszintes sorban a „BP.” verdejel és a „2020” verési évszám.

Mindkét emlékérme négyzet alakú, mérete 38,61x38,61 mm, széle sima.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk