hirdetés

HÍREK

Négyszer több pénzt kaszál a Simicska-korszak utáni négy legfőbb vállalkozói csoport

Az új oligarchák jobban teljesítenek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 11.

hirdetés

A Válaszonline hosszú összegzést készített a NER elmúlt 10 évének gazdasági érdekcsoportjairól, és legsikeresebb vállalkozóinak vagyoni alakulásáról.

Az évtizednyi időt természetesen élesen kettévágja az úgynevezett "G-nap", azaz az addigi legsikeresebb kormányközeli oligarcha, Simicska Lajos és Orbán Viktor üzleti és emberi szakítása.

A cikk legfőbb száma szerint míg Simicska Közgép Zrt.-je nagyjából 500 milliárd forintos bevételre tett szert, addig a főleg 2015 óta felemelkedő Mészáros Lőrinc-, Szíjj László- és Garancsi István-féle csoport, illetve a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz és köréhez köthető csapat már négyszer ekkora vagyont, 2000 milliárd forintot gyűjtött.

A vállalkozók haszna 220-230 milliárd forintra rúg, azaz nagyjából hétszer annyi, mint amennyit Simicska szerezhetett annak idején. Mészáros és Szíjj majdnem két és félszer intenzívebben termelik cégeik profitját, mint Orbán egykori legközelebbi bizalmasa, majd legfőbb ellenfele.

hirdetés

Míg Simicska 6,8 százalékos haszonkulccsal dolgozott a saját öt éve átlagában, a „felcsúti lobbikör” 15-16 százalékossal.

A Tiborcz Istvánhoz közvetlenül köthető vállalkozók körülbelül 10 százalékos haszonkulccsal dolgoznak, „miközben a tíz- és százmilliárd forintos megrendeléseket csatornázó építőipari piacon az tekinthető többé-kevésbé normálisnak, ha egy-egy érdekeltség az árbevétele 2-4 százalékát képes adózott eredményként megőrizni”

- írja a lap.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk