/hirek/negynapos-munkahetet-javasol-uj-zeland-miniszterelnoke-a-jarvany-utani-idokre/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

HÍREK

Négynapos munkahetet javasol Új-Zéland miniszterelnöke a járvány utáni időkre

Jacinda Ardern szerint ezzel a megoldással fel lehetne lendíteni a belföldi turizmust, amire most nagy szükség van.
hirdetés

A négynapos munkahét és a rugalmasabb munkavégzés segíthet helyreállítani a gazdaságot és a turizmust a koronavírus-járvány utáni időkben Új Zélandon - mondta az ország miniszterelnöke egy, a Facebookon közzétett élő videójában.

Jacinda Ardern szerint ösztönözni kellene a lakosságot arra, hogy többet utazzanak belföldön, így fellendülhetne az ottani turizmus. Ehhez azonban az kellene, hogy az embereknek több szabadideje legyen, és rugalmasabban végezhessék a munkájukat.

Erre jó megoldás lehet a négynapos munkahét bevezetése, amit szerinte már most is sokan kérnek a kormánytól. Ardern azonban úgy gondolja, hogy erről a munkáltatóknak és a munkavállalóknak kell megegyezniük, ezért azt javasolta a munkaadóknak, hogy fontolják meg ezt a lehetőséget.

Új-Zéland gazdasága számára rendkívül fontos a turizmus, ami a világ legtöbb országához hasonlóan nagy veszteségeket szenvedett a koronavírus miatt. Bár Ausztrália felé már megnyitották a határaikat, de a világ többi részéből még sokáig nem fogadnak majd turistákat a miniszterelnök korábbi kijelentése szerint. Ezért az idegenforgalom helyett most a belföldi turizmust szeretnék erősíteni.

A négynapos munkahét támogatói szerint ez a megoldás sokat segíthetne ezen, mert amellett, hogy a munkavállalók produktívabban tudnának dolgozni, és mind a testi, mind a mentális egészségüknek jót tenne a kevesebb munkanap, több idejük lenne pihenni és utazgatni.

hirdetés

Korábban egy új-zélandi cég kipróbálta a négynapos munkahetet, és óriási sikere lett:

Új-Zéland egyébként elég sikeresen kezelte a járványt, ahol csupán öt hét karantén kellett ahhoz, hogy megfékezzék a vírus terjedését a szigorú korlátozásoknak és az emberek felelősségteljes viselkedésének köszönhetően. Csupán 1500 igazolt beteget regisztráltak, és 21-en haltak meg összesen a járványban. Külföldön is elismerik a miniszterelnök járványkezelő politikáját, és úgy tűnik, a lakosság is elégedett vele, ugyanis Jacinda Ardern lett az elmúlt 100 év legnépszerűbb kormányfője Új-Zélandon.

Forrás: Business Insider


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk