Négykézláb járnak egy törökországi család tagjai – egyesek szerint ők lehetnek a hiányzó láncszem az evolúcióban

A tudósok megtalálni vélik az emberré válás során hiányzó momentumot. Azonban a vizsgálatok egy agyi elváltozást derítettek ki, amelyek nehézzé teszik a járást a család egyes tagjainak.

Link másolása

Kevés kivétellel mindannyiunk élete a négykézláb járással kezdődött. Azonban a török Ulas család egyes tagjai megrekedtek ezen a szinten és egész felnőtt életüket négykézláb járva élik. Ami elsőre (és sokadjára is) bizarrul hangzik, az a tudósoknak esélyt adott arra, hogy megértsék, őseink hogyan álltak két lábra.

A Daily Star Nicholas Humphrey professzor, a London School of Economics evolúciós pszichológusára hivatkozva írta meg, hogy

a család 18 gyermeke közül hat ezzel a figyelemre méltó tulajdonsággal született.

A hat közül egy azóta meghalt.

„Soha nem gondoltam volna, még a legmerészebb tudományos fantázia mellett sem, hogy modern emberi lények visszatérhetnek állati állapotba” – mondta a 60 Minutes Australia dokumentumfilmjében.

„Ami megkülönböztet minket az állatvilág többi részétől, több más tényező mellett, hogy két lábon járunk, és fejünk magasan van. Ezek az emberek visszalépnek ezen a határon.”

A török tudósok, akik az első tanulmányt publikálták, úgy vélték, hogy valamiféle „deevolúció” történt, azonban Humphrey professzor a BBC dokumentumfilmjében ezt a leírást „mélyen sértőnek” és „tudományosan felelőtlennek” nevezte.

Az érintettek agyában zsugorodott kisagyat találtak, noha más emberek, akiknél ugyancsak ez a kórkép áll fenn, két lábon járnak.

A Liverpooli Egyetem tudósai megállapították, hogy csontvázaik inkább majmokra, mint emberekre hasonlítanak, viszont nem az öklükön járnak, mint a majmok, hanem a tenyerükön.

Humphrey professzor úgy véli:

„Lehetséges, hogy amit ebben a családban látunk, az régen fontos lépés lehetett a fákról való leereszkedés és a teljesen két lábon járás között.”

Azonban a furcsa állapot kialakulásában szerepet játszhatott talán a nem kellő bátorítás, hogy a gyermekek kilenc hónapos koruk után álljanak fel, s próbáljanak két lábon járni.

Végül az érintettekkel gyógytornászok foglalkoztak. Mire Humphrey professzor visszatért második törökországi látogatására, jelentős előrehaladást értek el.

60 Minutes Australia dokumentumfilmje

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk