/hirek/negyen-haltak-meg-a-capitolium-ostromaban-washingtonban-szuksegallapotot-rendeltek-el/
hirdetés

HÍREK

Négyen haltak meg a Capitolium ostromában, Washingtonban szükségállapotot rendeltek el

Legalább 15 napig fennáll a szükségállapot a súlyos zavargások után az Egyesült Államok fővárosában.

Link másolása

hirdetés

Összesen négy halálos áldozata van a washingtoni Capitolium elleni zavargásnak - közölte Robert Contee washingtoni rendőr-főkapitány.

Egy nő lőtt mellkassérülésébe halt bele, további három tüntető (mind férfiak) orvosi sürgősségi segítségnyújtás közben vesztették életüket

- írja a CNN.

52 embert tartóztattak le.

Az NBC híradása szerint a fővárosban 15 napra szükségállapotot rendeltek el. A tegnapi naphoz hasonlóan a következő két hétben nem lehet az utcára menni este 6 és reggel 6 között. Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatására egyébként 13 nap múlva, január 20-án kerül sor.

Szerdán a Capitolium épületében a szenátus és a kongresszus épp együttes ülést tartott, hogy érvényesítsék az elektori szavazatokat, és így megerősítsék Joe Biden győzelmét, amikor Donald Trump hívei betörtek az épületbe.

hirdetés
Trump előzőleg lázító hangú beszédet tartott a néhány ezer fős tömeg előtt, amiben azt mondta, meg kell akadályozni, hogy a törvényhozás elfogadja az elektori szavazatokat, és ezzel Joe Biden győzelmét.

Felszólította a szenátus és a kongresszus együttes ülését vezető Mike Pence alelnököt, hogy ne hirdesse ki az eredményt, ő azonban közleményben jelezte, hogy erre nincs jogköre.

Nem sokkal ezután Trump hívei összecsaptak a rendőrökkel a Capitolium lépcsőjén. A rendfenntartók hiába vetetettek be könnygázt, a tömeg áttörte a kordont és megindult felfelé.

Voltak, akik a kordon korlátjait használták létraként, és így mászták meg az épület falát, mások ablakokat törve jutottak be az épületbe.

Odabent a Capitolium őrsége szintén hiába próbálta megállítani az ülésterem felé tartó több száz embert.

VIDEÓ: A demonstrálók áttörik a rendőrsorfalat

Amikor egyértelművé vált, hogy az őrség nem tudja megakadályozni, hogy a tömeg bejusson az ülésterembe, és odakintről már behallatszott a közeledők kiabálása, bezárták az ülésterem bejárati ajtóit. Az egyik elé egy szekrényt is odatoltak.

Valaki azt mondta, odakint lövéseket hallott.

A képviselőket megkérték, hogy a padsorok között keressenek menedéket, és készüljenek fel azoknak a gázálarcoknak a felvételére, amelyek megvédhetik őket a könnygáz hatásaitól. Ekkor sokan telefonálni kezdtek, volt, aki a Nemzeti Gárdát hívta, mások arról beszéltek, fel kellene hívni az elnököt.

Ezután az őrség egy föld alatti folyosón evakuálta a képviselőket az épületből, mindenkinek sikerült kijutnia. A CNN szerint a kongresszusi vezetőket a Fort McNair nevű katonai bázisra vitték.

Amíg a kiürítés tartott, az üléstermet védő, magukat elbarikádozó őrök fegyvert fogtak a bezárt ajtó túloldalán álló zavargókra.

Eközben az újságírók a karzaton lapultak meg, és senki sem tudta megmondani, mi történik, ha bejut a tömeg.

Az elektori szavazatokról szóló választmányi tanúsítványokat tartalmazó dobozokat szintén magukkal vitték a Capitolium épületet elhagyó munkatársai, nehogy a Trump-hívek szó szerint elégethessék a választás eredményét.

VIDEÓ: az őrség tagjai fegyverrel biztosítják a képviselők evakuálását

Az épületbe bejutó több száz tüntető közben a Twitterre kikerült felvételek szerint a folyosókon ácsorgott, illetve benyitottak a különböző ajtókon. Sokuknál amerikai zászló volt, olyan is akadt, akinél konföderációs zászló. Néhányan fegyvert viseltek, az egyik tüntető pedig egy lándzsát tartott a kezében.

Többen bejutottak a képviselőház demokrata elnökének szobájába, egyikük leült Nancy Pelosi székébe, és feltette a lábát az asztalára, majd üzenetet írt neki.

Mások különböző tárgyakat vettek magukhoz, "emlékbe". Közben azt kiabálták, ez a nép háza.

Az egyik tweetelő szerint voltak, akik könnygázt használtak, de azt nem tudni, kik. Egy másik felvétel alapján azonban valószínűleg nem gázról, hanem a porral oltók porjáról lehetett szó.

A rendőrség és a Capitolium őrsége kezdetben hagyta, hogy a tömeg fel-le sétáljon odabent, az erősítésre vártak.

Az épület elfoglalása után nem sokkal Joe Biden beszédet mondott, amiben a demokrácia történetében példátlannak nevezte a történteket, és követelte Trumptól, hogy televíziós beszédben küldje haza a híveit.

Trump nem sokkal később a Twitterre tett ki egy videót, ebben arra kérte a zavargások résztvevőit, hogy legyenek békések, és menjenek haza. Ugyanakkor megismételte, hogy szerinte ellopták tőle a választást, és azt mondta a Capitolium elfoglalóinak, hogy szereti őket.

A történtek miatt mozgósították a teljes washingtoni Nemzeti Gárdát, a rohamrendőrséget, és a helyszínre küldték az FBI különleges egységeit is.

Először a szenátusi szárnyat sikerült megtisztítaniuk a hatóságoknak. Sok tüntetőt felszólítottak, feküdjenek a földre, és sokakat letartóztattak. Őket szövetségi szintű bűncselekményekkel vádolják. Ezután a rohamrendőrök megkezdték a bejárat előtti lépcsőről leterelni a tömeget, majd kiürítették a teljes környéket, és az épületet biztonságosnak nyilvánították.

A világ számos vezetője elítélte a történteket: a legtöbben azt hangsúlyozták, hogy Amerika a világ demokráciájának mintaképe, ezért különösen sajnálatosak az események. Többen személyesen Donald Trumpot tették felelőssé a történtekért.

George W. Bush volt republikánus elnök is keményen kritizálta Trumpot, míg Barack Obama más republikánus vezetőket is felelőssé tett, és közölte: csak rajtuk áll, hogy továbbra is olajat öntenek-e a tűzre.

A Twitter és a Facebook pedig felfüggesztette az amerikai elnök fiókjait, arra hivatkozva, hogy többször megsértette a szabályzatukat: bejegyzéseiben sokszor beszélt arról, hogy nem vesztette el a választást, ami álhírnek minősül, és olyan videót is posztolt, amiben nem egyértelműen csitította az általa felhergelt tömeget. Ezt a felvételt azóta a YouTube is törölte.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk