/hirek/ne-toltsd-ujra-kiurult-vizespalack/
hirdetés

HÍREK

Miért ne töltsd újra SOHA a kiürült vizespalackod?

Az újrafelhasználás ebben az esetben nem hatékony, akár meg is betegedhetünk tőle.
Insider" style="color:#333">
Insider - szmo.hu
2018. január 11.

hirdetés

A mai pazarló világban sokan igyekeznek környezettudatosan élni, ám sajnos nem mindig éri meg a zöldebb megoldást alkalmazni, főleg ha az egészségünket is veszélyezteti. Például amikor rendszeresen újratöltjük az egyszer megvásárolt műanyag palackot, hogy így spóroljunk. Valóban megvannak az előnyei, egy új kutatás azonban azt is bebizonyítja, hogy egyáltalán nem egészséges.

A Treadmill Reviews szakértői sportolók vizesüvegeinek tisztaságát tesztelték egy héten át, anélkül, hogy elmosták volna – az eredmények pedig, ahogy az várható volt, egészen elborzasztóak. Egy palackban több mint háromszázezer baktériumot találtak négyzetméterre átszámolva.

Csak, hogy egy hétköznapi példával hasonlítsuk össze: a kutyánk játékának megnyalásával kevesebb baktériumot viszünk be a szervezetünkbe, mintha újratöltenénk az üvegünket. Viszont nagyjából olyan szennyezett, mint egy nyilvános mosdó. Elég undorító, nemde?

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem szabad vizet innunk – az a nem mindegy, miből isszuk. Alapvetően bármihez ér hozzá a szánk, baktériumokkal lesz tele, ezért érdemes olyan palackokat választani, amelyeknek minél kisebb felületével érintkezünk, például a műanyag szívószálasok vagy szívócsövesek. Ezeken is megragadnak a kórokozók, de jelentősen kevesebb, mint például a felnyitható, kipattintható tetővel vagy nagy kupakkal és üvegszájjal rendelkező palackokon, amelyekben szó szerint hemzsegnek a baktériumok.

Az elrettentés kedvéért eláruljuk, hogy ha olyan üvegből iszol, ami leginkább egy cumisüvegre hasonlít, rosszabb, mintha a kutyád táljából ennéd a vacsorádat.

hirdetés

Egyébként a szakértők a műanyag palackok helyett a rozsdamentes acélból készülteket javasolják, amelyek kevésbé hordozzák magukon a kórokozókat.

Fontos hozzátenni, hogy e baktériumok közül ugyan nem mindegyik kártékony, egyesektől viszont akár meg is betegedhetsz. Éppen ezért az is fontos, hogy rendszeresen és megfelelően tisztítsuk kedvenc üvegünket is. Még véletlenül se hagyjuk bent a táskánkban, félig megtöltve vagy akár üresen, használat után azonnal mossuk el kézzel, forró vízzel, alaposan átöblítve vagy bízzuk a mosogatógépre. Akár enyhe fehérítő oldatot is alkalmazhatunk a még alaposabb tisztítás érdekében. Ezt jó, ha minden nap megtesszük, mert így elkerülhetjük, hogy a baktériumok megtelepedjenek és továbbterjedjenek a palack száján és falán.

Via Insider


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk