HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Napi őrséget állítanak az egyetemüket elfoglaló színművészetis diákok

Részletesen beszámoltak az egyetemfoglalás első másfél napjáról, és a követeléseikről is beszéltek.

Link másolása

Szerdán délután 15 órára sajtótájékoztatót hirdettek a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai. Kedd reggeli épületfoglalásuk óta ez volt az első alkalom, hogy hivatalosan válaszoltak a sajtó kérdéseire.

A hallgatók azzal kezdték a tájékoztatót, hogy a szerdai naptól kezdve minden nap délután 3-tól 8 óráig őrséget állítanak, ebben az idősávban két ember fogja a bejárati ajtó feletti erkélyrészről őrizni az egyetemet.

Az egyetem diákjai megmutatták, milyen adományokat kaptak, külön kiemelve a higiénia fenntartására és a fertőtlenítésre alkalmas szereket, ezzel bizonyítva, hogy az óvintézkedésekre különös figyelmet fordítanak. Mint elmondták, egymás között maszkot hordanak, hőmérőznek, és számos helyre kézfertőtlenítőt helyeztek ki. Megköszöntek minden adományt, amit kaptak. A keddi napon olyan sok ételt kaptak, hogy egy részét a rászorulóknak is fel tudták ajánlani. Azt is hozzátették, hogy szerdától minden nap 15 órától valamilyen performatív akcióval készülnek az egyetem előtt.

Kérdésre válaszolva elmondták, hogy azért nem mentek el a minisztériummal tárgyalni, mert a követeléseik alapjait nem tartották be, ezen kívül nem kapták meg a napirendi pontokat sem. A mai találkozóról (amin a színház lemondott vezetői tárgyaltak Vidnyánszky Attilával) hivatalos meghívót ők nem kaptak, így erre sem kívántak elmenni.

Arra, hogy a követeléseikre érkezett-e reakció, és hogy a kuratóriummal leülnek-e beszélni, elmondták, hogy a kuratóriumot nem ismerik el, így velük sem tárgyalnak. A minisztériummal a későbbiekben hajlandóak beszélni, de innentől kizárólag nyitott tárgyalásokon vesznek részt, amit az egyetem dokumentumfilmesei rögzítenének.

Hozzátették, hogy addig maradnak és folytatják az akciójukat, amíg követeléseik célját el nem érik.

Azért nem fogadják el a Vidnyászky Attilával való tárgyalást, mert folyamatos infantilizálást, sértegetést tapasztalnak a másik oldaltól. Azt sem tartják elfogadhatónak, hogy tárgyalni már aláírt papírokkal hívják őket.

Kérdésként elhangzott az is, számolnak-e azzal, hogy más egyetemek, a HÖOK vagy önkormányzatok melléjük állnak vagy szolidaritást vállalnak-e velük. Mint elmondták, a HÖOK vezetőjével folyamatosan tartják a kapcsolatot, hiszen ezt az akciót nemcsak az SZFE ügyének tartják, hanem a magyar felsőoktatásénak is. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi kara már egy fényképpel szolidaritásról biztosította az egyetemfoglalókat.

A diákok kifejtették, hogy politikusok támogatását továbbra is csak magánemberként fogadják el, politikailag semlegesek szeretnének maradni. Civil szervezetek és egyházak támogatását azonban a jövőben is szívesen veszik.

A számokról szólva kifejtették, hogy nagyjából 70 és 100 közötti létszámban vesznek részt az akcióban, időnként váltásban egymással. Van egy állandó ötfős őrségük is, akiknek a váltását szintén megszervezik maguk között. Számos belső fórumot tartottak meg, ezeken a saját struktúrájuk megbeszélése, átalakítása a cél. Ezen kívül érkeznek néha külsősök is a fórumra, esténként pedig olykor zenekarok érkeznek, akik koncerteket tartanak a bent lévőknek.

A távozó tanárokról szólva elmondták: mindenkinek egyéni döntése, hogy mit tesz a jelenlegi helyzetben, ők bármilyen reakciót elfogadnak tanáraiktól. A fórumok céljáról azt mondták, azokon az ideális képzési formákról gondolkoznak leginkább. Az oktatást nem szeretnék akadályozni, hanem

„az új vezetőség potenciális szakmai direktívájának bojkottja a cél.”

A sajtótájékoztatót itt nézheted vissza:

Security Check Required

null


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Országszerte megszólalnak a szirénák 11 órakor
Hétfőn tartják a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbáját. Percekig hallani lehet majd a szirénajelzéseket. Mutatjuk, mi fog történni pontosan.

Link másolása

Délelőtt 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák, ugyanis

hétfőn kerül sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) hangos üzemű (teljes körű) próbájára

- közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A katasztrófavédelem tájékoztatója szerint a próbánál a következők fognak történni:

• „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják” szöveges részt követően megszólal szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.

• Majd ismét szöveges rész következik: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják”. Ezután ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.

• A szirénajelzést követően azonnal következik a szöveges rész: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Videó: Angyalföldi MoLaRi. Katasztrófavédelmi próba

Valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.

Az eredeti menetrend szerint a lakossági riasztó rendszer teljeskörű próbájára a március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt ez elmaradt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor felparcellázná Szlovákiát a szlovák parlament elnöke szerint
Boris Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt egy tévéműsorban.

Link másolása

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, a Sme Rodina koalíciós kormánypárt vezetője egy vasárnapi televíziós vitában arról beszélt, hogy az orosz agresszió átrendezheti a nemzetközi békerendszert, amely szuverenitást garantál Szlovákiának. A politikus szerint ezt kihasználva, Orbán Viktor "felparcellázná Szlovákiát".

"Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak itt, útleveleket adnak ki. Ez nem vicc!"

- fogalmazott a politikus.

A Ma7.sk tudósítása szerint Kollár többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt a műsorban.

A Telex cikkében megjegyzik, Kollár ingatlanvásárlásról szóló mondatai arra az októberi hírre utalhatnak, amikor a magyar kormány titokban vásárolt értékes ingatlanokat Szlovákiában. A szlovák külügyminiszter akkor magyarázatot kért Szijjártó Pétertől. Ivan Korčok azt kérte, a szlovák felet is vonják be a magyar állam hasonló lépéseibe, de a magyar kormány ezután elállt az üzlettől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
The Times: Finnország és Svédország már a nyáron csatlakozhat a NATO-hoz
Oroszország azzal fenyegetőzik, hogy ha ez valóban megvalósul, annak „katonai következményei” lesznek.

Link másolása

Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron - írja a The Times.

A finn kormányfő, Sanna Marin hétvégén azt mondta, itt az ideje, hogy Finnország újragondolja a NATO-val kapcsolatos álláspontját.

"Oroszország nem az a szomszéd, mint amilyennek gondoltuk" - jelentette ki. Hozzátette, hogy bár nagyon körültekintően járják körbe a témát, nem akarják a kelleténél tovább húzni a döntést, mert a helyzet "nagyon súlyos".

Az orosz-ukrán háború kitörése után, a finn sajtóorgánumok megbízásából készült közvélemény-kutatások alapján a lakosság nagy része támogatná a tagságot.

A svéd miniszterelnök, Magdalena Andersson sem zárta ki a csatlakozás lehetőségét. A kormány jelenleg felülvizsgálja biztonsági helyzetét, a vizsgálat a hónap végéig tart.

Ha mindkét ország valóban csatlakozna a NATO-hoz, a szövetségnek már 32 tagországa lenne. Finnország és Svédország felvétele viszont nagy csapás lenne Oroszország számára, hiszen akkor már északon is határos lenne a NATO-val.

A Kreml már korábban jelezte, hogy ha ez valóban megvalósul, annak "katonai következményei lesznek". Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának alelnöke múlt héten azt mondta, nem valószínű, hogy a finnek aláírnának valamit az országok elpusztítására.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A pedagógusok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással az Állami Számvevőszék felmérése szerint
Az Állami Számvevőszék éppen a sztrájk idején végzett felmérést, amely szerint egész jól élnek a pedagógusok Magyarországon.

Link másolása

Az Állami Számvevőszék márciusban közzétett jelentése szerint meglehetősen jól élnek az utóbbi időben a béremelésért sztrájkoló pedagógusok. A felmérésben - amelyet a Népszava vett észre - a tanárok pénzügyi kultúráját, anyagi helyzetét mérték fel.

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással - ez a jelentés szerint "rendkívül jó arány".

Azok, akik azt mondták, hónapról-hónapra élnek, az alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségeivel, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénzt hiányát.

A megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

Arra nem kérdeztek rá a felmérésben, hogy átlagosan mennyi a félretett összeg. Az viszont kiderült, hogy elsősorban folyószámlán tartják a megtakarításaikat, a tudatosabbak (vagy azok, akiknek van annyi, hogy érdemes legyen ezzel foglalkozni) állampapírban, lakástakarék-pénztárban, biztosításban, esetleg befektetési alapban. A jelentés készítői nem tagadják, hogy az eredményből nem lehet általános következtetést levonni, mivel a válaszadók egy része alacsony fizetésről számolt be.

A kutatás szerintük azért volt fontos a pénzügyi kultúra fejlesztése szempontjából, mert a pedagógusuk tudása és viselkedése jelentős hatással van az általuk oktatott tanulók pénzügyi tudatosságára. A cél az volt, hogy felmérjék a különböző szakokon végzett tanárok ismeretei, attitűdje, viselkedése és motivációi közötti különbségeket. Összesen 752 pedagógust kérdeztek meg, akik közül 705-en adtak "érvényes válaszokat" a 21 kérdésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: