/hirek/nagyon-kiakadtak-az-orvosok-amikor-elolvastak-mi-van-a-fizetesemelesukrol-szolo-torvenyben/?utm-source=kapcsolodo
hirdetés

HÍREK

Nagyon kiakadtak az orvosok, amikor elolvasták, mi van a fizetésemelésükről szóló törvényjavaslatban

A szakszervezet elfogadhatatlannak tartja a javaslatot: szerintük nemhogy vonzani fogja külföldről vagy a magánszektorból a kollégákat, ehelyett inkább még többen mennek majd el.
Illusztráció: Unsplash - szmo.hu
2020. október 05.

hirdetés

Mint azt megírtuk, Orbán Viktor a hétvégén Facebook-videóban jelentette be, hogy elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot.

Azóta már a parlament oldalán is megjelent az szóló kormányzati előterjesztés, aminek értelmében három lépcsőben valósulna meg az orvosok béremelése: 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban.

A fentiek mellett a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született, ennek részletei szintén megjelentek.

Most a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) is reagált a javaslatra. Közleményükben azt írják, felháborítónak tartják, hogy az EMMI a kiemelt jelentőségű és sok egészségügyi dolgozó életében sorsfordító jelentőségű törvénytervezet véleményezésére mindössze 4 órát adott az érdekvédelmi szervezeteknek.

hirdetés

"Követeljük, hogy széleskörű egyeztetés során, konszenzusos alapon történjen egy ilyen horderejű változás megtervezése és megvalósítása. A törvénytervezet az egészségügyi dolgozók számára jelentős érdeksérelemmel jár, mert megtiltja a másodállás vállalását. Ez csorbítja az orvosok szabad vállalkozáshoz való jogait" – fogalmaznak.

A másodállások korlátozása szerintük ellátási hiányosságokhoz, vagy vidéki kórházak ellehetetlenüléséhez, esetleg bezárásához fog vezetni. A tervezet szerint ugyanis az egészségügyi dolgozók akár 2 évre is kirendelhetőek lehetnek másik munkáltatóhoz – akár az ország másik felébe is – különösebb indok, bárminemű kontroll és megfelelő garanciák nélkül.

"Jelenleg a COVID19 járvány súlya alatt roskadozó egészségügyi ellátó rendszert nyilvánvalóan a másodállásokban és önként vállalt túlmunka tarja működőképesen. Ezzel a törvényjavaslattal a jogalkotó a megfelelő ellátás puszta létét veszélyezteti" – írják a közleményben, hozzátéve: a nyilvánvaló szabadságjogok csorbulása nemhogy vonzani fogja külföldről vagy a magánszektorból a kollégákat, a munkaerőáramlás iránya megjósolhatóan ezzel ellentétes lesz.

Kitérnek arra is, hogy szerintük továbbra is teljességgel tisztázatlan az alapellátás helyzete, annak finanszírozása, miközben folyamatosan nő a tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetek száma, és az alapellátásban van legtávolabb az orvosok és ápolók bére a közalkalmazotti bértáblától.

A MOSZ úgy véli, hogy a Kormány a Magyar Orvosi Kamara bértábláját használta fel arra, hogy csapdába csalja az orvostársadalmat.

Jelen formájában a szakszervezet ezért elfogadhatatlannak tartja a törvénytervezetet, és egyeztetést kezdeményez az illetékes szakminisztériummal.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk