/hirek/nagyon-aggaszto-alekszej-navalnij-allapota-az-atszallitasat-megszervezo-nemet-alapitvany-alapitoja-szerint/
hirdetés

HÍREK

„Nagyon aggasztó” Alekszej Navalnij állapota az átszállítását megszervező német alapítvány alapítója szerint

Az orosz ellenzéki politikust mesterséges kómában szállították át Berlinbe abból az omszki kórházból, ahová mérgezés gyanújával került.
hirdetés

Mi is megírtuk, hogy eszméletlen állapotban, mérgezéssel vitték kórházba Alekszej Navalnijt, miután az őt szállító repülőgép rendkívüli leszállást hajtott végre Omszkban.

A politikus aznap reggel a tomszki reptér egy kávézójában ivott teát, majd a gépen lett rosszul.

A jogi végzettségű, 44 éves Alekszej Navalnij az orosz parlamenten kívüli ellenzék legismertebb képviselője. A 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson pedig meglepetésre a második helyen futott be. Az elmúlt években több országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett. Több nem engedélyezett megmozdulás miatt elzárásra ítélték.

A 2018-as elnökválasztáson Navalnij megpróbálta Vlagyimir Putyin kihívójaként pozícionálni magát, ám a Központi Választási Bizottság - a függőben lévő büntetéseire hivatkozva - elutasította jelöltkénti bejegyzését.

hirdetés

A hivatalos vizsgálat szerint nem történt mérgezés, és amikor felmerült, hogy Németországban kezelnék tovább Navalnijt, az omszki kórház orvosai először azt mondták, nincsen szállítható állapotban. Arra hivatkoztak, hogy mivel repülőgépen lett rosszul, az állapota ismét súlyosbodhat nyomásváltozás esetén. Korábban azt is mondták, hogy Navalnij nincsen életveszélyben.

Végül engedélyezték az ellenzéki politikus átszállítását.

A CNN azt írja, Navalnij megérkezett abba a berlini kórházba, ahol a kezelését folytatják. A férfi stabil állapotban van.

A gépe a Berlin-Tegel Otto Lilienthal repülőtéren szállt le, a Cinema for Peace nevű szervezet gondoskodott a szállításáról.

A Charite Berlin kórház szombaton megerősítette, hogy befogadta kezelésre Alekszej Navalnijt, és hogy mindenre kiterjedő orvosi diagnosztikai vizsgálatra kerül sor, de az eredményre még várni kell.

"Mindenkinek köszönjük a támogatást. Az Alekszej életéért és egészségéért folytatott küzdelem csak most kezdődik, és bár még sok a tennivaló, legalább az első lépés megtörtént" - nyilatkozta Navalnij sajtótitkára, Kira Jarmis. Egy korábbi közösségi médiában posztolt bejegyzésben tudatta azt is a sajtótitkár, hogy Navalnij mellett van a politikus felesége, Julija is.

Az átszállítást végző szervezet alapítója, Jaka Bizilj a berlini Charité kórház orvosainak diagnózisa alapján azt mondta, hogy

Alekszej Navaljij egészségi állapota "nagyon aggasztó"

- írja a Reuters.

"Az orvosok határozott véleménye szerint, ha Navalnijjal csütörtökön Omszkban nem hajtott volna végre kényszerleszállást az a repülőgép, amelyen utazott, akkor meghalt volna"

- fogalmazott Jaka Bizilj, aki azt is hozzátette, hogy az újságírók Navalnij állapotának további részletei felől az orvosoktól és a családtagoktól érdeklődjenek.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk