/hirek/nagy-ervin-az-hogy-felulrol-leszolnak-piros-telefonon-hogy-mostantol-igy-lesz-nagyon-rakosi-idok/
hirdetés

HÍREK

Nagy Ervin: „Az, hogy felülről leszólnak piros telefonon, hogy mostantól így lesz, nagyon Rákosi idők”

A színész szerint a politikusoknak azonnal tárgyalniuk kellene a diákokkal, mert ha az egyetemek elkezdenek lázadni, annak nem sokszor van jó vége egy országban.

Link másolása

hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem szeptember 1-jétől alapítványi fenntartásba került, az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének pedig Vidnyánszky Attilát nevezték ki. Kinevezése után az SZFE több meghatározó tanára is lemondott. Hétfőn pedig az egyetem teljes vezetése és a szenátus is lemondott.

Az SZFE hallgatóinak kezdeményezésére hétfő estére szolidaritási tüntetést szerveztek Budapesten a Vas utcai épület elé. A diákok azóta elbarikádozták az intézmény bejáratát és nem engednek be senkit az épületbe. Kedden délután egy sajtótájékoztatón olvasták fel a közös nyilatkozatukat: 13 pontban fogalmazták meg a követeléseiket az egyetemet elbarikádozó diákok. Többek között Vidnyánszky és a kuratórium lemondását, valamint autonómiát követelnek.

Több neves színész, rendező, a szakma nagyjai is kiálltak már a színművészetisek mellett. Alföldi Róbert például nyílt levelet írt az SZFE-t felügyelő kuratórium egyik tagjának, barátjának, Rátóti Zoltánnak.

De kiállt a hallgatók mellett Nagy Ervin is, aki a Fókusznak adott interjújában mondta el a véleményét a Színművészetin kialakult helyzetről.

hirdetés

"Azt gondolom, hogy meg kell harcolniuk az egyetemistáknak a saját egyetemükért. Én nagyon sajnálom, hogy idáig jutottak ezek a dolgok. Az az igazság, hogy politikai ügyet csinálni a színészképzésből az szerintem egy ordas baklövés. Nincs olyan, hogy baloldali, meg jobboldali színészképzés Magyarországon"

- fogalmazott Nagy Ervin, aki azt is elmondta, hogy volt egy Színművészeti egyetem Budapesten, aztán lett egy Kaposváron is, de azt pont az az ember dúlta szét, aki most a budapestire is pályázik. Azt is megjegyzi, hogy annak idején ő dolgozott ezzel az emberrel, annak idején pedig még egy sokkal nyitottabb ember volt szerinte és nem tudja, hogy mi történt vele az elmúlt 10 évben.

A színész szerint nagyon fontos, hogy az emberek na hagyják megvezetni magukat, mert az SZFE-s diákok nem politikát csinálnak, hanem a tanáraikért állnak ki, azokért, akik miatt erre az egyetemre jelentkeztek.

"Nem akarják elviselni, hogy egyik pillanatról a másikra, olyan fajsúlyú döntéseket hozzanak a fejük felett, amivel arra kényszerítik a tanárikart, hogy felálljon. És hát ez nagyon Rákosi idők. Az, hogy fentről leszólnak a piros telefonon, hogy mától kezdve így van, az szerintem teljesen antidemokratikus. És egyébként minden jóérzésű magyar ember ezt érzi, akár jobb akár baloldalon. Ezt a baloldalnak ugyanúgy nem lehetne megtenni egy demokráciában, ilyet nem csinálunk demokráciában szerintem"

- mondta Nagy Ervin, aki arról is beszélt, hogy szerinte a nagy színészeink is mind azért ilyen jók a szakmájukban, mert ebben az intézményben tanultak. És szerinte úgy csinálni, mintha itt egy nagy változásra lenne szükség, az hazugság.

"Nem kell mindenképpen politikai tért foglalni, tessék a művészetet szabadon hagyni. Amely ország megpróbálja a saját művészetét és a tudományos életét befolyásolni, az zsákutcába kerül. Az egy olyan politikai rendszert épít ki, amibe az emberek fel fognak lázadni. És most ezek a kis emberek fellázadnak. És szerintem nagyon gyorsan kapcsolni kell a kormányzatnak, pillanatok alatt odamenni és meghallgatni és beszélni és tényleg valós beszélgetést elkezdeni, és amit ők kérnek, azt mindenképpen megadni nekik, különben ugye, ha jól emlékszem, történelmi nézetből, ha az egyetemek elkezdenek lázadni, ha jól emlékszem, akkor annak nem sok jó vége van egy országban"

- fogalmazott a színész, aki azt is elárulta, ha ő most lenne egyetemista, akkor bizony ő is ott lenne a barikádok mögött. Most úgy viselkedik, mint egy jó pedagógus, segíti, támogatja őket, akár ételt is visz nekik.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk