/hirek/muller-cecilia-fokozatosan-lehet-majd-megkezdeni-az-enyhitest-ennek-meg-nincs-itt-az-ideje/
hirdetés

HÍREK

Müller Cecília: Fokozatosan lehet majd megkezdeni az enyhítést, ennek még nincs itt az ideje

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy már vizsgálják a szakemberek a kínai vakcina dokumentációját, és arról is beszélt, hogy gyakorlatilag elmaradt az idei influenzajárvány.
hirdetés

"A járvány nem enged a szorításából" - fogalmazott Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Az elmúlt 24 óra járványügyi adatait ismertetve elmondta, hogy az új fertőzöttek száma és a napi elhunytak száma már hosszantartóan, több mint két hete szinte konstans, a kórházban ápoltak száma viszont emelkedik, szerdára pedig hosszabb ideje először nőtt az aktív fertőzöttek száma is.

Mint mondta, sok országban további korlátozásokat vezetnek be a járvány megfékezéséhez, a kormány viszont inkább a következetes védekezést támogatja. Müller Cecília szerint "nem helyes az, hogy enyhítünk, majd szigorítunk, és aztán újra enyhítünk". Úgy véli,

óvatosan, fokozatosan lehet majd csak megkezdeni a korlátozások feloldását, ha a járványügyi adatok javulnak. "Ennek még nincs itt az ideje" - jelentette ki.

Arról is beszélt, hogy a beoltottak száma is növekszik, köszönhetően annak, hogy a Magyarországra érkező vakcinákat egytől egyig minél rövidebb idő alatt igyekeznek felhasználni. Hangsúlyozta, hogy ez azért fontos, mert a társadalom védettsége adhat lehetőséget arra, hogy elinduljunk a járványból kivezető úton. A tisztifőorvos azt kérte, hogy bírjuk ki még addig, hogy elegendő embert oltsanak be ahhoz, hogy enyhíteni lehessen. Mint mondta,

hirdetés
a nyájimmunitástól még nagyon messze vagyunk.

A tisztifőorvos azt is elmondta, hogy a 6. héten számos nagyvárosban (Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Tatabányán, Veszprémben, Zalaegerszegen) és öt Budapest környéki településen (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi és Százhalombatta) is nőtt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. Ez alapján arra lehet számítani, hogy tovább növekedhet a fertőzések száma.

Beszélt arról is, hogy

folyamatosan nő azoknak a száma is, akiknél a brit mutáns koronavírust azonosították. Szerdáig már 193 főnél mutatták ki ezt a variánst Magyarországon: a legfiatalabb egy 6 éves gyerek, a legidősebb pedig 94 éves.

A 193 főből viszont csupán 8 embernél bizonyítható az, hogy külföldről hurcolták be a mutáns törzset, a többiek valószínűleg itthon fertőződtek meg vele. Ez arra utal, hogy a brit mutáns közösségi terjedésnek indult Magyarországon.

Elmondta, hogy egyelőre úgy tűnik, maga a mutáns forma nem okoz súlyosabb megbetegedést, ugyanakkor sokkal gyorsabban terjed, mint a már ismert koronavírus. Nagyobb a fertőzőképessége, ezért egy megfertőződött személy sokkal több embernek, legalább négy másiknak adhatja át a vírust. Azt is mondta, hogy

a brazíliai és dél-afrikai mutáns törzseket viszont még nem mutatták ki Magyarországon.

Müller Cecília arról is tájékoztatott, hogy kedden megérkezett az 550 ezer adag kínai Sinopharm-vakcina, azzal együtt pedig a dokumentáció is, amit jelenleg szakemberek tanulmányoznak. Azt ígérte, rendelkezésre fogják bocsátani az alkalmazási előiratot és egy, a beoltandó személyeknek szóló tájékoztatót is. Hangsúlyozta, hogy a Sinopharm oltóanyagát már 12 országban engedélyezték, és több millió embert oltottak már be vele.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk