hirdetés

HÍREK

Müller Cecília: Hárman már meghaltak, a gondozottak fele koronavírusos lett egy siófoki idősotthonban

Az országos tisztifőorvos többek közt azt is elmondta keddi sajtótájékoztatóján, hogy folyamatosan bővítik a PCR-tesztelési kapacitást.
MTI, SZM - szmo.hu
2020. november 17.

hirdetés

A gondozottak majdnem fele megfertőződött egy siófoki idősek otthonában, egy 25 éves férfi is a koronavírus áldozata lett, 4-5 nap múlva országszerte emelkedhet a fertőzöttek száma - többek közt ezekről számolt be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 5203 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta 152 659 embernél mutatták ki a vírust, ugyanakkor a gyógyultak száma is egyre nő, jelenleg 34 185-en vannak.

Vérplazma adásához a gyógyultak 10 százaléka termel kellő mennyiségű ellenanyagot - közölte, hozzátéve, arra minden gyógyult jelentkezhet, de klinikai vizsgálatnak kell megállapítani, hogy adhatnak-e vérplazmát. Az országos tisztifőorvos nemes cselekedetnek nevezte, ha valaki így segíti a súlyos betegeket. Ismertetése szerint a vérplazmával készen biztosítják a betegeknek azt az ellenanyagot, amelyet szervezetük esetlegesen nem tud termelni. Úgy fogalmazott: "Egyfajta passzív immunitásban részesítjük" őket.

Azt is elmondta,

az elmúlt 24 órában 91-en haltak meg, a legfiatalabb elhunyt 25 éves, a legidősebb 95 éves volt.

hirdetés

Beszámolt arról, hogy a járvány kezdete óta 3281 elhunytat tartanak nyilván, mintegy hét százalékuknál nem találtak alapbetegséget. A fertőződés általában kísérő betegségként, súlyosbító körülményként jelenik meg; továbbra is a krónikus betegeket és időseket kell védeni - jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet a higiénés rendszabályok betartásának fontosságára, amire egyre inkább szükség van - mondta -, mivel a fertőződés lehetőségének csökkentésével az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége is mérséklődik. Ezzel összefüggésben szólt arról, hogy egyre többen kerülnek kórházba, lélegeztetőgépre. Elmondása szerint hétfőn 7477 beteget ápoltak kórházakban, 576-an vannak lélegeztetőgépen.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy

a siófoki Gondozási Központ idősek otthonában a gondozottak csaknem fele, 44 fő megfertőződött a koronavírussal, az 56 dolgozó között pedig eddig 10 fertőzöttet találtak. Három beteg elhunyt, egy fertőzöttet kórházban ápolnak, a többségük azonban jól van.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk